Bokdebutant: Truls Unholt

Truls Unholts mor fikk alzheimers, noe som etterhvert resulterte i den roste romandebuten «Mor forsvinner». (Foto: Paul Audestad/Tiden Norsk forlag)

Mor hadde fortjent bedre, skriver en anmelder. Men de tre andre anmeldelsene jeg har sett gir alle tommelen opp for Truls Unholts «Mor forsvinner». Med karakteristikker som sterk romandebut, egenartet kjærlighetserklæring og rik, usedvanlig litteratur som er usedvanlig godt gjort.

Aktuell med romanen «Mor forsvinner» på Tiden Norsk Forlag

Kort om deg selv?

– Jeg er 49 år og kommer opprinnelig fra Sandefjord, men bor nå i Oslo (og av og til i Berlin). Til daglig er jeg strategirådgiver i konsulentfirmaet Devoteam.

Når skjønte du at du ville bli forfatter?

– Allerede i studietiden på tidlig 90-tall hadde jeg et ønske om å skrive skjønnlitterært, men det var ikke før midten på 00-tallet at jeg klarte å produsere noe som begynte å ligne på noe. 

Hva handler boka di om? 

– «Mor forsvinner» handler om de siste ti årene av min mors liv, fra hun fikk Alzheimers til hun havnet på lukket institusjon. Romanen er et forsøk på å forstå hva som skjer med henne og å sette livet hennes inn i en større sammenheng. Siden demens er en sykdom som angriper hjernen, var sykdomsforløpet hennes også en invitasjon til å utforske bevissthet, identitet og språk, spesielt i relasjon til det som skjer i samfunnet rundt oss, med stadig mer avansert teknologi og politisk polarisering. 

Kan du si noe om hvordan du fikk idéen til akkurat denne boka?

– Jeg har lenge vært interessert i kunstig intelligens og hva (om noe) som skiller denne fra menneskelig intelligens. De siste årene har jeg gått dypere inn i studiene av dette og blant annet skrevet en artikkel for Vagant om hva som skjer når mennesker og maskiner smelter sammen. Den vanlige tilnærmingen til denne tematikken er å spekulere på hva som skjer når maskinene blir mer «intelligente» enn menneskene. Men jeg hadde lyst til å utforske dette fra en annen synsvinkel. Da mor ble dement ga vinklingen seg selv. 

Hvis du har fri og ikke skal skrive, hva vil du da helst bruka tida på?

– Mesteparten av fritiden går med til å lese. Ellers driver jeg Teori & praksis forlag, sammen med min samboer Ida Fjeldbraaten som debuterte skjønnlitterært med romanen «Jerv» før sommeren. I forlaget gir vi ut oversatt litteratur som vi selv synes er bra, og som vi gjerne skulle sett på norsk. Så langt har vi utgitt to romaner og en novellesamling av den tyske ekspresjonisten Hermann Ungar. I høst kommer «Syndebukken» av den franske filosofen og antropologen Rene Girard. 

Av Leif Gjerstad

Les også: Bokdebutant: Ida Fjeldbraaten

Flere bokdebutanter her!

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *