Da Leffe satte Arcade Hotel over Graceland

Bilde fra «Mystery Train», med Arcade Restaurant i forgrunnen og Arcade Hotel i bakgrunnen. (Foto: Mystery Train)

Memphis: I filmen «Mystery Train» spilte Arcade Hotel i Memphis en sentral rolle. Faktisk så sentral at da bygningen for 25 år siden var rivningstruet fikk hotellets bevaringstilhengere støtte av to norske orakler. Som kulturarv var jo Arcade Hotel å regne som like viktig som Graceland, det beskjedne hjemmet til Elvis Presley.

 I 1989 var det premiere på Jim Jarmusch-filmen «Mystery Train». Med Steve Buscemi og artister som Screamin’ Jay Hawkins, Joe Strummer og Tom Waits på rollelista ble filmen en kritikerrost kultklassiker.

Det var likevel ikke nok for å sikre det litt slitne hotellet Arcade Hotel, hvor mye av handlingen utspant seg. Eierne ønsket å rive hele bygget, men møtte underveis på stor motstand. Mange betraktet den røde murbygningen som en viktig del av Memphis kulturarv og ønsket derfor å bevare huset. Deres kampanje for bevaring fikk ekstra vind i seilene da filmen gikk sin seiersgang verden over.

 Politisk kamp

Arcade Hotel i Memphis (Foto: Memphis Museum)

I mars og april 1993 tilspisset striden seg ordentlig. Spørsmålet om rivning eller bevaring havnet på politikernes bord, og da bystyret i Memphis skulle stemme over rivningsforslaget var det så jevnt at ingen våget å spå utfallet.

Det var da Leffe og hans kompis Ole Jacob Hoel trådte inn på den kulturelle arenaen. De to norske kulturjournalistene var på studie- og dannelsestur i USA, og på programmet sto også besøk i Memphis. Der avla de pliktskyldigst Graceland og Sun Records en liten visitt, før de besøkte Lorraine Motel (der Martin Luther King ble skutt 4. april 1968) på vei til det opplagte målet: Arcade Hotel og, tvers over gata, Arcade Restaurant.

Avstemning neste dag

 Utenfor hotellet legger de to journalistene sine panner i intellektuelle folder. De reflekterer over Mystery Trains kulturelle signifikans og Arcade Hotels (og Restaurants) potensiale for å bli et populært turistmål.

Uten at de visste det, hadde de valgt å besøke Arcade Hotel mindre enn et døgn før bystyret i Memphis skulle treffe den endelige beslutningen. Skulle huset rives eller ei? Begivenheten var så stor og viktig at tre ulike tv-crew hadde rigget seg til på fortauet utenfor hotellet, mens flere avisjournalister surret rundt for å finne gode kilder som kunne belyse saken.

 To norske orakler

Det var ingen enkel oppgave, men de var heldige. De traff Ole Jacob og Leffe. De to nordmennene hadde krysset gata og funnet en bås i Arcade Restaurant hvor de kunne fortsette sine refleksjoner rundt framtiden til Arcade Hotel.

Det oppdaget en avisjournalist fra Memphis Metro som lurte på om nordmennene var kommet til rockebyen på grunn av «Mystery Train»? Det kunne Ole Jacob og Leffe straks (i hvert fall delvis) bekrefte, samtidig som de kunne opplyse om at det var stor interesse for filmen i Norge. Og ikke minst, at den norske kultureliten (les: Ole Jacob og Leffe) var dypt bekymret for de konsekvenser en eventuell rivning av Arcade Hotel-bygningen kunne få.

 Avis og tv

Memphis Metro.oppslag om Arcade Hotel – og med uttalelser fra to norske eksperter

Memphis Metro-journalisten innså jublende at han hadde skutt gullfuglen. Men kanskje jublet han litt for mye over sitt skup, for nå skjønte også tv-crewene hva de var i ferd med å gå glipp av. De spurtet over gata og fikk stoppet Ole Jacob og Leffe rett før de skulle forlate Arcade Restaurant og gata den lå i.

 TV-journalistene ville også få bekreftet at de to norske journalistene hadde tatt turen til Memphis fra Oslo på grunn av sin interesse for «Mystery Train» og bekymring for rivningstrusselen. I tillegg lurte amerikanerne på om deres norske kolleger muligens trodde Arcade Hotel kunne bli en like stor attraksjon som Graceland? Til dette svarte Leffe at det kanskje ikke var så altfor sannsynlig, men at det absolutt ikke kunne utelukkes. Han tilføyde at det derfor ville være et stort tap for byen Memphis og byens turistnæring dersom man ikke ivaretok den kulturelle arven Arcade representerte.

 Hovedoppslag

Det svaret likte de amerikanske journalistene så godt at de norske oraklene ble hovedoppslag i CBS Memphis nyhetssending seinere samme kveld. For sikkerhets skyld teaset de også innslaget med Ole Jacob og Leffe gjentatte ganger før hovedsendingen startet. Og det ble mer neste dag, da Memphis Metro ga deler av forsida samt en helside inne i avisen til nordmennenes støtte til bevaringstilhengerne. Ole Jacob og Leffe var «all over the place»!

Arcade Hotel slik det ser ut i dag, eller i hvert fall gjorde i 2013 (Foto: Leif Gjerstad)

Dessverre må noen i bystyret ha misset nyhetssendinga og gått glipp av det store avisoppslaget. For da saken kom til votering endte det med ja til rivning. Og etter noen omkamper i rottsystemet, og til tross for Ole Jacob og Leffes sterke engasjement for bevaring, ble hele bygningen endelig jevnet med jorden i 2011.

Derfor kan du ikke lenger bo på Arcade Hotel og derfor er Graceland fortsatt Memphis’ største turistattraksjon.

Men filmen «Mystery Train» er heldigvis fortsatt tilgjengelig.

Av Leif Gjerstad   

     

Se også video:

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *