Feires med festival

Jan Erik Kongshaug fikk i januar Kongens fortjenestemedalje. Denne helgen får han en egen festival. (Foto: Kristin Svorte)

I januar fikk han Kongens fortjenstmedalje. Til helgen får Jan Erik Kongshaug sin egen festival, når musikere fra nært og fjernt feirer den norske lydguruen tre dager i strekk.

Det er ildsjelen Christer Falck som har tatt initiativ til festivalen og invitert musikere til å hylle den snart 75-årige lydteknikeren med egen tredagers festival på Cosmopolite i Oslo.

– Kongshaug fyller ikke 75 før 4. juli, men da er alle musikere opptatt med festivaler, så det passet best å legge feiringa til mars, fortalte Falck da vi traff ham tidligere i vinter. Også den gangen sto Jan Erik Kongshaug i fokus, i et arrangement på Caféteatret i Oslo der Kongshaug fikk tildelt Kongens fortjenstmedalje.

Stjernespekket program

Blant de mange som feiret Kongshaug den januarsøndagen var Ketil Bjørnstad som fra scenen fortalte at «Jan Erik har gitt meg noen av mine lykkeligste stunder».

Ketil Bjørnstad hyllet Kongshaug i januar og deltar på festivalen på Cosmopolite denne helgen. (Foto: Kristin Svorte)

– Han har løftet musikken min til nivåer jeg ikke trodd var mulig. Jeg har også sett ham i møter med verdenskjente musikere, og hver eneste gang har hans nærvær vært enestående. Hans innsats for norsk musikk kan ikke overvurderes, sa Bjørnstad før han satte seg ved klaveret og framførte sitt stykke «So Far My Friend».

Les også: Konge på haugen

Bjørnstad deltar nært sagt selvfølgelig også på helgens Kongshaugfestival, med konsert på lørdagen. Samme dag står blant andre Jon Eberson, Bendik Hofseth, Knut Reiersrud og Mathias Eick på programmet, mens navn som Tor Gustavsen, Arild Andersen og Sidsel Endresen fyller opp fredagen og Bugge Wesseltoft, Eivind Aarset og Nils Petter Molvær loser søndagen i havn. Totalt teller festivalen 16 forhåndsannonserte konsertinnslag, men Falck har også antydet at det i tillegg kan dukke opp noen overraskelser.  

Og etter det vi erfarer skal en av disse være Ole Paus, som bidrar med et soloinnslag frdag. Hele programmet finner du her!

Alle ville stille

De bekreftede navnene tilhører alle toppsjiktet i norsk jazz, og ifølge Falck var det enkelt å få dem til å stille.

– Alle har de jobbet med Kongshaug og alle har så stor respekt for ham at de som hadde mulighet til å komme svarte ja straks jeg ringte dem, hevder Falck som i anledning Kongshaugfestivalen også gir ut en boks med Jan Erik Kongshaugs egne album, «The Other World» (1999) og «All These Years» (2003). For selv om Kongshaug er best kjent som lydtekniker og produsent på over 700 ECM-innspillinger, har han også jobbet aktivt som musiker. Mest som gitarist sammen med Sven Nyhus og med gammeldans på repertoaret, men også altså med to egne jazzplater.

ECM-fan

At det er akkurat Christer Falck som har tatt initiativ både til Kongens fortjenstmedalje-arrangement, Kongshaugfestivalen samt hyllestboksen med hans to plater, kommer ikke som noen større overraskelse for dem som kjenner ham.

En ting er at han er en utrettelig ildsjel som stadig finner nye og prisverdige prosjekt å bruke energien sin på. Noe annet er at han i tillegg er stor fan av det tyske plateselskapet ECM, der lydtekniker og produsent Kongshaug har vært sjefsarkitekt bak selskapets luftige og klare lydbilde, ofte omtalt som «nordic sound».

– Jeg kjøpte min aller første ECM-utgivelse i 1985. Jeg hadde blitt anbefalt en plate med gitaristen John Abercombie, og det åpnet opp en ny verden for meg. Jeg ble så begeistret for den og andre ECM-utgivelser jeg skaffet meg at jeg ti år etter hadde plateselskapets katalog på 500 titler komplett. Siden har det bare ballet på seg. Og en fellesnevner for svært mange av disse platene har jo vært Jan Erik Kongshaug, som lydtekniker og produsent, forteller Christer Falck, om sitt forhold til Jan Erik Kongshaug.

Solgte Rainbow

Totalt medvirket Kongshaug på rundt 4000 innspillinger, før han av helsemessige grunner solgte sitt legendariske Rainbow Studio og i fjor valgte å pensjonere seg.

– Siden jeg begynte å jobbe i studio på slutten av 1960-tallet har det vært en enorm teknisk utvikling. Men det er en ting som likevel er forblitt uendret: Man trenger flinke utøvere, og dem er det fantastisk mange av i Norge, sa 74-åringen da han i januar mottok Kongens fortjenstmedalje.

Beskjedent har Jan Erik Kongshaug uttalt at grunnen til at lyden alltid ble så god i Rainbow Studios skyldtes de gode musikerne. 

Jeg tenker at musikerne nok vil kvittere med å si at grunnen til den alltid gode lyden het Jan Erik Kongshaug. Det er derfor de så gjerne stiller opp og feirer ham med egen festival på Cosmopolite. Denne gangen med Kongshaug i salen, ikke bak konsollen. 

Av Leif Gjerstad

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *