Leffe har spurt noen forfattere om deres favorittord. Helene Uri har ett som er på vei ut av språket og vekker nostalgiske følelser i henne:
«Formiddagsmat»
– Hvorfor dette ordet?
– Fordi det er et vakkert ord som er på vei ut. I dag er det ingen som snakker om formiddagsmat, man bruker heller engelske lunsj. Men ordet var veldig tilstede i min barndom og ungdom, og det har derfor også nostalgiske verdier for meg.
– Hvilke assosiasjoner får du til ordet «formiddagsmat»?
– Foruten det nostalgiske aspektet, gir ordet gode assosiasjoner til livet rundt kjøkkenbordet, der store og små ble samlet i et fellesskap.
– Du er aktuell med en ny roman, «Hålke». Har du brukt favorittordet ditt der?
– Oi, det vet jeg faktisk ikke! Men det kan godt hende. Hovedpersonene i «Hålke» er jo et ektepar i 70-årene, og for den aldersgruppa har formiddagsmat vært et naturlig og velbrukt ord.
– Boka heter altså «Hålke» og hovedpersonene er et par i 70-årene. Men hva handler den om?
– «Hålke» er et kammerspill, om et ektepar som har vært gift lenge og som skal ut og handle. Men når de kommer ut er fortauet så såpeglatt at de ikke tør å gå videre. De er omringet av hålke, og blir nødt til å gå inn i huset igjen. Der må de bli en uke, og det blir en uke med maktkamp og oppgjør, samtidig som en del andre ting skjer. Men hva lar vi bli usagt her.
– Hvordan fikk du idéen?
– Faktisk en vinterdag i Oslo, da jeg hadde på meg sko med stilletthæl og måtte prøve å bevege meg over et såpeglatt fortau. Da var det så fristende å bare gi opp og gå inn igjen, og da oppsto også idéen til å bruke hålka som rammen rundt en bok.
Av Leif Gjerstad
Les flere Favorittord her!
(Idéen bak serien «Favorittord» er hentet fra det svenske bladet Vi Läser)