Jim Morrisons farvel

Jim Morrisons gravsten i Paris (Foto: Leif Gjerstad)

Paris: Gravlunden Pere Lachaise i Paris besøkes stadig av ungdom i alle aldre. Målet er en gravsten overskriblet med graffiti og den enkle inskripsjonen James Douglas Morrison 1943 – 1971. I dag, 3. juli, er det 50 år siden The Doors-vokalisten døde av hjertesvikt i et badekar i Paris.

Historien om Jim Morrison og hans ville liv i og utenfor The Doors er fortalt utallige ganger, men livshistorien og musikken hans fenger stadig nye generasjoner. Få andre – om noen – rockeartister har så mange myter rundt seg som Jim Morrison. De fire turbulente årene hans platekarriere i The Doors varte, udødeliggjorde ham som en av rockhistoriens viktigste profiler.

Jim Morrison ble født i Florida 8. desember 1943, og kom tidlig på kant med skole og foreldre. Faren hans var militær, men den strenge disiplinen han prøvde å utøve overfor unge James Douglas virket mot sin hensikt. Jim ble bare mer opprørsk, og brøt tvert med foreldrene allerede før han dro til Los Angeles og begynte å studere film på UCLA.

Også filmstudiet ble av relativt kort varighet. Morrison droppet ut og foretrakk å bruke tida på Venice Beach, hvor den alternative kulturen blomstret og LSD var viktig åndelig føde. Han beholdt imidlertid kontakten med sin venn og filmstudent Ray Manzarek fra UCLA, og sammen startet de The Doors.

Ekshibisjonist 

Etter et år på forskjellige småklubber i Los Angeles, hadde The Doors etablert seg som store helter i undergrunnsrocken da de fikk platekontrakt. Og debuten med LPen «The Doors» vinteren 1967 og gruppas andre singel «Light My Fire» sommeren 1967 sørget for det store gjennombruddet. LPen ble ikke bare en av tidenes mest solgte, den dag i dag framstår den også som en av de beste debut-LPene noen sinne.

På scenen var Jim Morrison en ekshibisjonist som gjerne kastet seg ut i lange, improviserte diktopplesninger, mens han utenfor scenen var en villmann som forsynte seg godt av alt livet hadde å by på. Han spiste LSD som andre spiser søtsaker, og han skylte det ned med alkohol. Det hvilte en desperat og selvdestruktiv aura rundt det meste han foretok seg, og skandalene sto etter hvert i kø.
Han ble arrestert på flyplasser og om bord på fly for voldsom oppførsel og han ble arrestert for oppvigleri på scenen. Men mest kjent er likevel episoden og arrestasjonen i mars 1969, da han på en scene i Miami skal ha vist kjønnsorganet for publikum og ha simulert onani.

Diktsamling 

Jim Morrisons liv var allerede på dette tidspunkt kaotisk og ute av kontroll. Noe som også preget gruppas LP «The Soft Parade» i 1969. De to siste studioplatene «Morrison Hotel» (1970) og «L.A. Woman» (1971) viste imidlertid at kraften ikke hadde forlatt Jim Morrison og The Doors, selv om han under innspillingen av «L.A. Woman» hadde erklært at han ønsket å vie mer tid til poesi. Han ga ut en diktsamling, «The Lords And The New Creatures», før hans litterære interesse og evne førte ham til Paris, hvor han bodde et halvår før hjertet sa stopp.

Jim Morrisons karriere varte bare i fire hektiske år. Men det var nok til å skape en legende, og det var nok til at det florerer utallige myter om hans liv og levnet. Som rockeartist kan han ikke undervurderes, enten man tenker på sangeren Jim Morrison, dikteren Jim Morrison eller villmannen Jim Morrison. Han er en av rockens største grensesprengere og viktigste stilskapere. Derfor lever hans minne den dag i dag, 50 år etterpå.

Av Leif Gjerstad

Les også: Sparte det beste til slutt

Les også: The Doors – 50 år siden de åpnet dørene

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *