Joda, vi elsker deg… fortsatt

Serge Gainsbourg og Jane Birkin i 1976 (Foto: Wikimedia Commons)

Den lagde skandale da den kom, men i dag omtales den som en søt popklassiker. Denne uka er det 55 år siden Serge Gainsbourg og Jane Birkin stønnet seg til topps med «Je t’aime…moi non plus».

Selv om singelen høres både søt og uskyldig ut, ligger det en del drama bak. For da en date mellom Gainsbourg og hans daværende kjæreste Brigitte Bardot høsten 1967 ble heller mislykket, krevde Bardot at han skulle skrive «tidenes vakreste kjærlighetssang» til henne. Dagen etter hadde Gainsbourg komponert «Je t’aime… moi non plus» og kort tid etter gikk Gainsbourg og Bardot i studio for å spille den inn.

Problemet var bare at Brigitte Bardot var nygift, og da ryktene om låten nådde hennes mann Gunter Sachs var han alt annet enn blid. Han krevde at singelen skulle stoppes, og Bardot ba Gainsbourg om å la være å utgi den. Motvillig lot Gainsbourg seg overtale, mens han bemerket at når han «endelig hadde skrevet en vakker kjærlighetssang, så ble den tatt ille opp».

Fra Bardot til Birkin

Ikke lenge etter traff han Jane Birkin og de ble snart et par. Med ny kjæreste mente Gainsbourg at det var på tide å hente fram «Je t’aime…moi non plus» igjen, og turen gikk denne gangen inn i et platestudio i London. Ifølge Birkin ble stemningen i studio så «hot» at hun stønnet så mye at teknikerne ba henne roe seg litt.

Det gjorde hun, men da singelen kom ut i februar 1969 vakte den likevel voldsom oppsikt – mens man i media spekulerte i om Gainsbourg og Birkin faktisk hadde sex mens de spilte den inn? Det benektet paret, men det blanke coveret med påskriften «forbudt for personer under 21» la ikke akkurat en demper på spekulasjonene.

Da Jane Birkin i tillegg simulerte orgasme når låten nærmet seg sitt klimaks, ble det for mye for mange. Ropene om skandale og kravene om sensur lød alt høyere, og snart ble singelen bannlyst og nektet radiospilling i svært mange land. Blant disse Storbritannia, mens man i Frankrike under tvil tillot den spilt etter kl. 23. om kvelden. Og i Vatikanet trakk paven like gjerne fram bannbullen.

Når toppen

Til tross for (eller kanskje litt på grunn av?) dette klatret singelen opp på andreplass på den britiske hitlistenes andreplass, da plateselskapet Fontana etter stort press fra moralpolitiet plutselig trakk singelen fra markedet.

Drømmen om førsteplass i UK for «Je t’aime…moi non plus» syntes knust, men Serge Gainsbourg lot seg ikke stoppe så lett. Siden det var hans låt og han hadde rettighetene til den fikk han landet en avtale med det lille plateselskapet Major Minor. Og denne gangen var det ingenting som kunne stoppe låten fra å innta førsteplassen. Bare uker etter gjenutgivelsen tronet «Je t’aime…moi non plus» helt på topp, førsteplassen på hitlistene, og satte i samme slengen to «første»-rekorder. Dels var Gainsbourgs og Birkins sang den første listetopperen som hadde vært bannlyst fra radio, og dels ble «Je t’aime…moi non plus» den første som var framført på et ikke-engelsk språk.

Toppet i Skandinavia også

 Over hele Europa ble singelen en voldsom suksess. I Skandinavia gikk den til topps i samtlige tre land, og få måneder seinere var det kumulative salget nådd opp i nærmere tre millioner. I USA gikk derimot «Je t’aime…moi non plus» langt fra like bra. Plateselskapet ble kritisert for å utgi noe obskønt, og da få radiostasjoner torde å ta i låten stoppet salget her på «bare» 150.000.

Det bekymret neppe Serge Gainsbourg og Jane Birkin noe særlig. «Je t’aime… ´moi non plus» var starten på et kreativt samarbeid som varte lenger enn de 13 årene de holdt sammen som kjærester. Og som i tillegg ga oss Charlotte Gainsbourg, parets datter (født 1971) som har gitt oss flere gode album å nyte, med 2017-albumet «Rest» som det siste.

Av Leif Gjerstad

PS! Serge Gainsbourg døde i 1991, Jane Birkin i 2023

Les også: Serge Gainsbourg: provokatør og ikon

Se video:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *