Mammut-mums

Det er litt nifst å se hvor fort bøker i vår tid eldes og dumpes på Mammut. Til gjengjeld betyr det at vi kan finne bøker som fortsatt føles som «nye og ferske» for en billig penge. I dag starter årets Mammut, og her er noen tips!

En venn av meg har erklært at han skal kutte betraktelig ned på bokkjøpene. Det blir både for dyrt og for mye ulest som hoper seg opp, sier han. Og joda, det kan jeg kjenne meg igjen i. Jeg opplever selv at det stadig kommer inn flere bøker i huset enn jeg rekker å lese, slik at jeg har konstruert tanken om ikke å kjøpe en ny bok før jeg har lest ut «den forrige».

Tanken er god, men dessverre ikke så lett å etterfølge. Fins jo bare så mange grunner til å etablere et unntak for «bare akkurat denne!.. og denne!… og denne!». Og så videre.

Et slikt unntak kan være Mammut, og ser at det er noen titler også på årets liste som kan friste. Men alt jeg ikke har lest legger jeg bort akkurat nå, og fokuserer i stedet på norske (og en svensk) Mammut-aktuelle bøker jeg faktisk har lest og mer enn gjerne anbefaler!

De fire er:

Asbjørn Bakke «Erik Bye»

Erik Bye levde et liv som både fascinerer og forundrer, og Aftenposten-journalist Asbjørn Bakke klarer å formidle dette med både lukt og farge. Kjærligheten til Bye skinner igjennom, men uten at Bakke mister den kritiske avstanden som må til for å skildre et fullt liv.

Les også: Asbjørn Bakke om folkehelten Erik Bye

Johannes Anyuru «De kommer til å drukne i sine mødres tårer»

Göteborg-forfatteren fikk sitt definitive gjennombrudd med denne dystopiske roman som også inngir noe håp. Midt under en terroraksjon angrer en av de involverte. Hun har fått en visjon fra framtida der fascistiske krefter styrer Sverige, med det underliggende spørsmålet om frykten for terror kan gi makten til hatet?

Les også: Å frata «fiender» rettigheter kan føre til fascisme

Brit Bildøen «Tre vegar til havet»

Bildøen har brukt egne erfaringer til å skildre avmakten en kvinne opplever etter å ha fått avslag på adopsjonssøknad på grunn av alder. En sår roman som dirrer av poetisk sinne der den skildrer den fortvilte kvinnens møte med juridiske paragrafer og følelseskalde, upersonlige byråkrater.

Les også: Her er årets bøker 2018

Per Petterson «Menn i min situasjon»

For første gang på ti år får vi igjen stifte bekjentskap med Pettersons trofaste romankarakter Arvid Jansen. Men denne gangen er Arvid i fritt fall, i en roman der Petterson utforsker tomheten på mesterlig vis.

Les også: Per Petterson på Tronsmo

Torgrim Eggen «Kunstrock»

Eggen jobbet så intenst og mye med sin glimrende Aksel Jensen-biografi at han innimellom trengte noen små pauser og pusterom. I et av disse ble «Kunstrock» til, med essayer om David Bowie, Roxy Music og Kraftwerk plassert i en kunsthistorisk kontekst.

Av Leif Gjerstad

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *