Oslo: For et par år siden kom det en svær Raga Rockers-boks, og for et par uker siden var det premiere på en dokumentarfilm om Michael Krohn. Nå er han aktuell på egen hånd, med soloalbumet «Unwanted».
Med tanke på all den oppmerksomheten Michal Krohn er blitt til del de siste årene, kunne «Wanted» være en mer passende tittel enn «Unwanted», men 58-åringen forsikrer uansett at det ikke ligger noe stakkars meg-sutring eller annen elendighetsbeskrivelse gjemt et sted i tittelen.
– Nei, grunnen til at den heter «Unwanted» er først og fremst fordi det er en stilig tittel. Det var også meningen at bildet på coveret skulle være en wanted-plakat, men det ble ikke til det likevel. Ting har en tendens til å vri seg litt underveis, forklarer Krohn.
Tar vi utgangspunkt i låtene, kunne de sikkert glidd rett inn i et Raga Rockers-univers, men når den nå treffer butikkene, er det i form av et soloalbum.
– Hvis Raga skal gi ut studio-album som holder samme nivå lydmessig som «Ubermensch» (2007) og «Shit Happens» (2010) koster det minimum 250.000 kroner. Siden skiver nesten ikke selger lenger går ikke det. På denne skiva har jeg derfor bare gått inn i et billig studio og spilt inn alt sammen på direkten, forteller Krohn som innrømmer at «Unwanted» ellers godt kunne ha vært et Raga-album.
– Men da hadde det blitt en omstendelig prosess. Dyrt og tidkrevende, pluss at jeg synes det er gøy å bare gjøre det selv, tilføyer Oslo-mannen som foruten å produsere også har spilt inn alt på plata, alene.- Bortsett fra noen koringer, da.
– Men på coveret står det noen andre navn i tillegg til ditt?
– Ja, men det er bare noen tullenavn. Alt på denne plata er meg.
Ti låter, to instrumentaler
«Unwanted» inneholder ti låter som klokker inn på drøye 37 minutter. Ifølge Michael følger plata den samme oppbyggingen som han pleier å bruke. Med det muntre i begynnelsen før det blir gradvis mørkere mot slutten. Det som likevel er spesielt i Michael Krohn-sammenheng er at to av de ti låtene er instrumentale?
– Det bare ble sånn, fordi jeg ikke hadde tekster som passet, svarer Krohn som på sitt nye album har trukket inn historiske referanser som Nero, Babylon og Adam og Eva. Også det litt tilfeldig, hevder han og tilføyer «det var bare noe jeg fikk for meg».
Selv om han sier at ingen av de ti kuttene kan karakteriseres som noe nøkkelkutt mer enn noen andre, blir han tilsynelatende noe mer personlig i tekstene på «Ikke bare bare» og «Den harde veien». Skjønt, det stemmer bare på den siste, framholder han.
– Teksten på «Den harde veien» har ligget i skuffen i årevis, fra en periode karrieren var på hell. Jeg var litt bitter da. Mens teksten på «Ikke bare bare» er ment som en harselas over damer som spiller på sex, men som forventer å bli sett på som dype. At jeg synger i første person er bare gjort for humoristisk effekt, og har sånn sett lite med meg å gjøre, svarer Krohn.
Første Michael Krohn
Det er som Raga Rockers-sjef de fleste kjenner Michael Krohn. Oslo-bandet har gitt ut i alt 12 studioalbum, fra debuten «The Return of the Raga Rockers» i 1983 til «Faktor X» i 2013. I tillegg har han gitt ut to album med Easy Riders-bandet og tre soloplater som henholdsvis Mickey Faust, Tom Trussel og Krohn & Co. Men «Unwanted» er første gang vi får en plate med Michael Krohn som nettopp Michael Krohn?
– Når alt kommer til alt hadde det kanskje vært like greit om jeg også hadde gitt ut tidligere solo-album under eget navn. Tenkte litt på å kalle meg Tom Trussel på den nye plata, siden denne, i likhet med Tom Trussel-skiva, er spilt inn etter fort og gæli-metoden, forklarer Krohn som det siste tiåret har gått fra å være en outsider på vestkanten til noe som kan likne på en rockens statsmann. Han har ingen problemer med å vedgå at det føles godt.
Takk, Christer
– Det hele begynte med at Christer Falck syntes jeg ufortjent hadde havnet litt i skyggen av de andre «fire store» og bestemte seg for å gjøre noe med det. Den mannen er helt rå når det gjelder å få ting til å skje, så etter at han tok grep med boksen «Sannhet på boks» ble jeg plutselig litt «hot» igjen. Alle disse tingene som har skjedd i kjølvannet av hans engasjement har gjort at etterspørselen etter Raga har økt, og siden det er Raga som er hovedinntektskilden min er jeg glad og takknemlig for det, sier Michael som ikke kan love noen nye plater med det første.
– Jeg tar ett år om gangen og har ingen andre planer enn å spille konserter med Raga. Det er god stemning i bandet, og vi synes selv at vi er bedre enn noen gang, så da er det jo bare å køle på!
Av Leif Gjerstad
Les også: Michael på boks
Les også: Han leverer!
(Intervjuet er gjort på e-post med Michael Krohn, november 2017)