Etter hardnakket motstand i mange år, bet Beatles endelig i det sure eplet. Julaften ble musikken deres tilgjengelig på alle de store strømmetjenestene. To døgn seinere hadde musikken til Beatles blitt strømmet 50 millioner ganger.
Totaltallene for 2015 foreligger av naturlige grunner ennå ikke, men det meste tyder på at både CD- og LP-salg i Norge har økt dette året. Men selv om den prosentuelle økningen er kraftig, er volumet relativt lite. For mens det ifølge Ifpi Norge ble solgt musikk for 305 millioner kroner her i landet i første halvår av 2015, sto strømming for 248 millioner av dette – tilsvarende hele 81 prosent.
Så får nedlasting og fysisk salg dele på smulene som blir igjen.
Tviler seg med
Det kan også forklare hvorfor nesten alle artister har gjort sin musikk tilgjengelig på strømmetjenester som Spotify, Tidal, Apple Music og andre, selv om svært mange artister også har klagd høylytt på betalingen de mottar. Helt eksakte tall er vanskelig å få fram og kan dessuten variere fra tjeneste til tjeneste, men beløp som ofte har vært nevnt er et sted mellom 0,03 og 0,05 kroner per avspilling.
Også betalingsmodellen (noe forenklet: alle inntekter samles i en pott som fordeles på artister i forhold til andel spillinger) har høstet kritikk, fordi de store talls lov spesielt rammer smalere artister utenfor hitbaserte mainstreamsjangere. Eller for å illustrere med tall: hvis et album med ti låter blir avspilt 100.000 ganger, kan artisten sitte igjen med omlag kr. 5.000. Du skal ikke selge så altfor mange CDer eller LPer før det beløpet er nådd…
Adele holder igjen
Når noen av de aller største artistene har valgt å sky strømmetjenestene, er det selvsagt andre naturlover som gjelder. Hvis tallene vi har tatt utgangspunkt i stemmer, vil det jo bety at Beatles kan ha fått inntekter i en størrelsesorden på 2,5 millioner kroner av to dagers strømming. Ikke så verst for gammel musikk hvor alle kostnader for lengst er nedbetalt.
Men på sikt kan tilgjengelighet på strømmetjenestene få negative konsekvenser for folks kjøpelyst av nye repakketerte utgaver av gamle plater, har skeptikere hevdet. Mens artister som Taylor Swift og nå seinest Adele har valgt å holde nyutgivelser unna strømmetjenester. Bare i hjemlandet Storbritania samt USA har Adeles nye album «25» solgt rundt utrolige ti millioner eksemplarer i løpet av sin første salgsmåned, et tall som ganske sikkert ville vært vesentlig lavere dersom plata også hadde vært tilgjengelig på strømmetjenestene. Noe det (i likhet med forgjengeren «21») ganske sikkert blir, når den fysiske salgskurven flater ut.
Giganter som har snudd
Mens noen artister altså legger inn en liten tidsforsinkelse og andre kun gjør musikken tilgjengelig på betalbaserte strømmetjenster (slik som Tidal), blir uansett antall artister som ikke kan strømmes stadig mindre.
Det er ikke så lenge siden artister som Led Zeppelin, Pink Floyd, Van Morrison Metallica og AC/DC manglet. Nå er de alle der – i likhet med The Beatles. Kanskje ligger det noe symbolsk i at «Come Together» er den av låtene deres som gikk aller best de første to døgnene, med 1,8 millioner avspillinger?
Av Leif Gjerstad
Les også: Beatles – Først Karlstad, så verden