Abba vant den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix med «Waterloo» og med bandet Blue Swede gikk Björn Skifs til topps på den amerikanske hitlista med «Hooked On A Feeling». Og det på samme dag, 6. april 1974.
For Abba innledet triumfen i MGP deres seiersmarsj på den internasjonale arenaen som en av sin tids aller største popstjerner. Deres suksess ble så monumental at deres navn lever i beste velgående 50 år etter, mens Björn og Benny er blitt hyllet som en av vår tids fremste låtsnekkere.
For Björn Skifs ble historien en helt annen. «Hooked On a Feeling» ble hans og bandet Blue Swedes eneste store hit i USA. Litt av skylda har Skifs kanskje selv, for da «Hooked On a Feeling» var som hottest i USA takket han og de andre i Blue Swede nei til et lukrativt tilbud om storstilt lansering i USA med turné og det hele. Skifs og Blåblus (som bandet het i Sverige) hadde jo allerede inngått kontrakt om en omfattende sommerturné i de svenske Folkparkerna, og en kontrakt er til for å holdes!
– Vi var unge, og det er litt rart at ingen andre sa til oss «tenk om!». Men det var vel vår svenske bakgrunn som spilte inn, den som forteller at «plikten kaller». Derfor føltes det helt naturlig å si at «ja, vi drar gjerne til USA, men ikke før folkparksturneen er over i slutten av august», har Bjørn Skifs uttalt i et intervju med Aftonbladet.
Overkill-turné
Men da folkparksturneen var over, hadde «Hooked On a Feeling» for lengst gjort sitt. Etter 18 uker hadde den falt ut av Billboards Hot100, og da Blue Swede endelig var klar for USA, hadde interessen for dem svalnet betraktelig. Det forhindret ikke at det likevel ble en stor USA-turné som oppvarmer for Foghat, og der den amerikanske turnémanagern ifølge Skifs prøvde å holde liv i alle gamle rockmyter med mye sprit og frukt backstage.
– Vi drakk vel hver vår Heinken, så ble de andre 150 flaskene stående. Det var skikkelig overkill.
Det ble så pass overkill at Blue Swede lengtet tilbake til Sverige og folkparkerna, og etter den ene turneen vendte de aldri tilbake til USA igjen. Ikke så lenge etter oppløste Skifs dessuten Blåblus og satset i stedet på en solokarriere.
Folkekjær artist
Det klarte han så godt at 77-åringen (som nå har pensjonert seg) siden har vært en av Sveriges mest folkekjære artister av det upretensiøse slaget. Og i intervjuet med Aftonbladet fra 2014 hevder han at han aldri har angret på at Blue Swede valgte Folkparkerna framfor en storstilt satsing på USA og den internasjonale arenaen.
– Jeg tror ikke vi ville ha lyktes uansett. Vi var ikke bra nok og ikke klare for det livet, verken som mennesker eller musikere, sier Skifs om da han og Blue Swede ble de første svenske artistene noensinne som gikk til topps i USA.
Av Leif Gjerstad
PS! Björn Skifs fikk sitt gjennombrudd i siste halvdel av 1960-tallet med popbandet Slam Creepers. Etter at bandet ble oppløst jobbet Skifs solo i tre år, før han i 1972 dannet rock- og soulbandet Blåblus. I 1973 fikk bandet en stor svensk hit med sin cover av B.J. Thomas-låten «Hooked On a Feeling», som året etter ble en stor internasjonal hit. Blåblus rakk å gi ut fire album før de ble oppløst i 1975.