Vill jubel for Malins Wildhorse

Kampen Bistro frister med fire slippkonserter med Malin Pettersen denne uka. (Foto: Promo/Jansen Records)

Malin Pettersens nye album «Wildhorse» er blitt møtt med unison jubel fra kritikerkorpset. Denne uka markeres utgivelsen med fire slipp-konserter på Kampen Bistro i Oslo.

– Jeg har hatt et par solokonserter, men konsertene nå er de første med band siden koronaen kom til Norge. Det er vel unødvendig å si at jeg gleder meg som et lite barn, stråler 32-åringen fra Oslo. Samtidig innrømmer hun en viss nervøsitet før de fire konsertene onsdag og torsdag.. Sammen med bandet har hun jo vært vant til å spille mye, men det har ikke vært mulig de siste månedene. Og den voldsomt positive responsen som «Wildhorse» er blitt til del både i norsk og amerikansk presse, skaper også et lite forventningspress.

– Det er klart jeg føler litt på det. Det er tross alt første gang på lenge jeg og bandet har stått på scenen sammen, og vi gjør det med mye nytt materiale for et publikum som tørster etter å få oppleve noe. Da vil vi jo gjerne også kunne levere!

Ingen nybegynner

Selv om «WIldhorse» for mange kanskje er det første møtet med Malin Pettersen, er hun langt fra noen nybegynner. Som plateartist albumdebuterte hun med americana-bandet Lucky Lips i 2011, og etter tre album med dem ble det Spellemannpris i klassen country i 2018 for solodebuten «References, Part1». I tillegg ga hun i fjor ut den helakustiske EPen «Alonesome».

– «Wildhorse» representerer nok likevel et helt nytt kapittel for meg. Da jeg ga ut «References»-albumet var jeg mye mer i en opposisjonsrolle, jeg kom liksom fra utsiden. Og på «Alonesome» var det helt nedstrippet, bare meg og gitaren. Oppmerksomheten rundt «Wildhorse» er litt uvant, for den løfter meg litt ut av den opposisjonsrollen jeg er vant til å identifisere meg med – i hvert fall for en stund, sier Malin Pettersen som gjerne trekkes fram som en av forgrunnsfigurene i den vitale norske americana-bølgen, også kjent som nordicana.

Mer med Lucky

Hun forsikrer samtidig at sololivet ikke betyr slutten på gamlebandet Lucky Lips.

– Neida, vi eksisterer fortsatt. Parallelt med mine sologreier har vi de siste par årene samarbeidet mye med Amund Maarud, blant annet på albumet «Perfect Stranger» i 2018. Men Lucky Lips har helt klart planer om å gjøre mer sammen, også i studio.  Lucky Lips er stedet der jeg vokste opp og lærte om musikk!

 Det var også med Lucky Lips Malin Pettersen reiste til Nashville, da bandet for et par år siden ble invitert til å spille på Americanafest.

– Jeg hadde aldri vært særlig nysgjerrig på Nashville. Det var Austin som var «min by» og som jeg drømte om å få reise masse til og få etablere meg litt i. Nashville tenkte jeg på mest som et kommersielt senter for musikkindustrien. Og det er byen sikkert også, men jeg var ikke forberedt på at den også var så mye annet i tillegg. Den er veldig åpen, med et stort og vitalt musikkdrevet miljø, hevder Pettersen entusiastisk. 

En uforglemmelig natt

Det er med noen fra dette miljøet hun har spilt inn «Wildhorse», etter at hun en kveld på Lucky Lips-turen havnet i et lite studio med noen amerikanske musikere. Det ble en liten jam som varte hele natta, før selskapet endelig brøt opp.

– Det var en helt uforglemmelig opplevelse! Da jeg litt seinere var tilbake i Oslo følte jeg at det jeg hadde vært med på var litt for spesielt for bare å slippe det sånn uten videre. Jeg sendte dem derfor en mail og lurte på om vi kanskje skulle gjøre noe mer sammen? Og etter et par oppklaringsrunder om hva «gjøre noe mer sammen» egentlig innebar, begynte tegningen ta form av et album, forteller Malin Pettersen.

Men fortsatt visste vi lite om hva prosjektet ville bli. Først sendte de noen låter til hverandre på kryss og tvers av Atlanteren, og endte opp med en relativt stor bunke låter som kunne være aktuelle for plata. Men det var først da de testet låter i studio at det ble klart hvilke som skulle med.

Godt samarbeid

Av de elleve som endte opp på «Wildhorse» er ni kreditert Pettersen alene. Ryan Keith og Logan Ledger står oppført som låtskriver på et spor og Misa Arriaga på ett. Ryan og Misa er i tillegg, sammen med Aaron Goodrich, «kjernemusikere» og produsenter av plata. 

– Ryan, Misa og Logan Ledger (som også spiller på plata) er veldig gode låtskriver, men for meg handlet valget utelukkende om å finne de låtene jeg følte passet best til dette prosjektet. Jeg ønsket ikke å dra prosjektet for mye i hverken den ene eller den andre sjangerretningen, ikke ren honky tonk og ikke ren pop. Låtkombinasjonen vi endte opp med opplever jeg legger plata i landskapet midt mellom der et sted, kommenterer nordicana-artisten. 

Goodrich, Arriaga og Keith tilhører den litt yngre garden Nashville-musikerne, men har solid studioerfaring med blant andre Kacey Musgraves, Colter Wall og Chris Stapleton på CVen. Samarbeidet med den norske artisten fant sted i det hun omtaler som et garasjestudio i 4-5 dager vinteren 2019, før de tok fire nye dager samme sted i september samme år for å gjøre alt ferdig.

Pettersen vendte for øvrig tilbake til Nashville også sist vinter, men da på ferie med mann og barn.

– Da det ble klart at jeg skulle spille på SXSW i Austin i mars, la vi inn litt USA-ferie i forkant. Men så ble SXSW korona-avlyst og da beskjeden om at Norge skulle stenge ned kom, var det bare å forte seg hjem. Vi landet dagen før hele landet stengte, forteller hun. 

Reising

Tittelen «Wildhorse» forklarer Pettersen med det egne ønsket om å være litt villhest, om å skape seg rom og mulighet til å gjøre mest mulig etter eget hjerte.

– Den røde tematiske tråden på plata handler nok ellers om reising, i en eller annen forstand, sier Pettersen som hevder at denne røde tråden bare dukket opp etter hvert som veien ble til.

– Det er gjerne slik med meg. Det er først midt i prosessen at jeg kan oppdage at det løper en rød tråd gjennom det hele. Det kan være underbevisstheten som jobber, mener Pettersen.

To av låtene på «Wildhorse» har fått navnet til to amerikanske stater, henholdsvis California og Arkansas. Mens den første er basert på inntrykk fra en reise hun gjorde der, er den andre basert på en annonse.

– Mens USA slites i stykker kom jeg over en annonse om at «nå kan du grave etter diamanter» i Arkansas. Kontrasten blir så stor og absurd mellom den virkeligheten folk står oppi og den flukten de lokkes med. Man skaper distraksjoner for å la hjernen få litt fri, filosoferer hun.

USA trenger omveltning

Og dermed er vi over på gårdagens presidentvalg i USA.

– Jeg vil sikkert følge valget noen timer på tv, men med tanke på kveldens konsert må jeg jo skaffe meg litt søvn også, fastslo Pettersen da vi snakket med henne i forkant av USA-valget. I likhet med de fleste nordmenn håper hun på et maktskifte i Det Hvite Hus.

– Men uavhengig av hvem som blir valgt, må noe drastisk skje i USA. Politikerne må innse alle de grunnleggende problemene med folk som føler seg ignorert og tilsidesatt. USA er ved et bristepunkt, og må gjennom store omveltninger for å finne ny stabilitet. Jeg håper de tør og klarer å ta et slikt oppgjør med sin egen situasjon.

Av Leif Gjerstad

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *