Vulkamericana-helg

For 30 år siden rullet det en kraftig roots-bølge over landet. Etter noen år i medvind, mistet den både fart og styrke. Men nå er den «jordnære» sjangeren tilbake for fullt. Denne gangen som americana – og med egen festival på Vulkan i Oslo denne helgen.

Selvsagt vil det være feil å si at sjangeren har vært helt borte. Tvert i mot har vi hele veien kunnet glede oss over stadig nye artister som er kommet til og som har forvaltet den musikalske arven fra countryfolkrock med all ære i behold.

Likevel har utøvere under americana-paraplyen levd en noe anonym tilværelse litt på siden av samtidens musikalske hovedstrøm. Og det gjør den i og for seg fortsatt, dersom vi bruker VG-lista og Billboard Hot 100 og liknende salgslister som et musikalsk temperatur-parameter.

Americana styrkes

Men det gjør vi ikke. I stedet konstaterer vi at bakom synger skogen, og der fylles luftrommet for tida av toneganger tydelig preget av americana.

I den norske skogen har artister som Stein Torleif Bjella, Ida Jenshus, Erik Moll og Tove Bøygard på hver sin kant sørget for at såkalt jordnær musikk det siste tiåret har styrket sin posisjon. Og de siste årene har navn som Darling West, The Northern Belle og Lucky Lips kommet inn som et frisk pust og vist at det virkelig gror godt innen norsk americana for tiden. Kanskje har den norske avdelingen av sjangeren aldri stått sterkere enn nå?

På tide med americana-festival

Med det som utgangspunkt er det bare helt naturlig at det nå også arrangeres en americana festival i Oslo. «Interstate 19 – Oslo Americana Weekend» arrangeres fredag og lørdag (med vorspiel torsdag) på Vulkan-området, og artistlisten tyder på at det kan bli en svært så hyggelig weekend. 

Av de utenlandske trekkplastrene knytter det seg spesiell interesse til Ashley Monroe, som i fjor ga ut det meget sterke albumet «Sparrow», produsert av stjerneprodusent Dave Cobb. Før jul dukket 32-åringen i tillegg opp igjen i Pistol Annies, den kvinnelige countrytrioen som sist lot høre fra seg i 2013.

Mens Monroe de siste årene har etablert seg som en av Nashvilles fremste låtskrivere med et tilsynelatende stort stjernepotensial, befinner jevngamle Aaron Lee Tasjan seg litt lenger unna mainstream. Men uten dermed å havne langt ute i periferien, og uansett med en personlighet som kommer klart til syne, ikke minst på fjorårets album «Karma For Cheap».

Både Monroe og Tasjan er fra USA, mens festivalens tredje toppnavn er hentet fra England. Duoen (og ekteparet) i My Darling Clementine har etter hvert fått noen år på nakken, og har med tida også trukket inn litt mer soul og gospel i sin ellers nokså tradisjonelle og varmt melodiøse country.

Mye bra norsk

På Interstate 19-plakaten troner de tre ovennevnte på topp, med Ida Jenshus, Darling West og Torgeir Waldemar som de største norske navnene rett under. 

Men også under «toppsjiktet» er det mye bra å hente. Med Leffes favoritter The Northern Belle og Malin Pettersen (fra Lucky Lips) som representanter for den unge og fremadstormende garden, mens 64-årige Jeff Wasserman får stå som en solid og god representant for den litt eldre generasjonen som til og med spilte americana den gangen det ble kalt roots. 

Av Leif Gjerstad

Les også: Darling West – countryens nye yndlinger (intervju fra 2017)

Les også: The Northern Belle med fest og gravøl (intervju fra 2018)

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *