Jul i 40 år

Visste du det ikke var før, gorde i hvert fall denne gjengen det klart at det var jul igjen. (Foto: press/Band Aid)

Bob Geldofs og Midge Ures karrierer ble aldri helt de samme etter Band Aid. Til gjengjeld ble deres låt «Do They Know It’s Christmas» mer framgangsrik og lukrativ enn de hadde tord å drømme. I dag er det 40 år siden tidenes veldedighetssingel ble utgitt.

Midge Ure har sagt at låten ikke handler om musikk, bare penger. Og Bob Geldof har hevdet at «Do They Know It’s Christmas» må være det dårligste han har gjort, i musikalske termer. Uten å være for bombastisk så må jeg vel innrømme at jeg i det minste forstår hva de mener. Men i det store bildet spiller det mindre rolle. Formålet ved innspillingen var klart definert, og bare to dager etter utgivelsen 7. desember hadde de fått beviset på at de hadde lyktes. Band Aid gikk rett til topps på listene med «Do They Know It’s Christmas».

Spredte seg

Dermed startet Ure, Geldof og de andre involverte artistene også en veldedighetsbølge som spredte seg gjennom den vestlige verden. Amerikanske artister kom sammen som USA For Africa og spilte inn «We Are the World», mens Norge fikk sine Forente Artister som bidro med «Sammen for livet». Og så videre. Alle land med respekt for seg selv og omtanke om de sultende i Afrika skapte sine lokale varianter av Band Aid.

Og ikke minst, platesuksessene muliggjorde sommeren 1985 konsertarrangementet Live Aid som forløp parallelt i London og Philadelphia og som ble tv-sendt til 150 land og angivelig samlet nærmere to milliarder foran tv-skjermen.

Hvor stor effekt Band Aid og Live Aid faktisk fikk har vært omdiskutert, men det som er sikkert er i hvert fall at «Do They Know It’s Christmas» bare i løpet av den første måneden solgte tre millioner i hjemlandet, mens den i løpet av 1985 genererte rundt 300 millioner kroner (i dagens verdi) øremerket sultekatastrofen i Afrika. Og på verdensbasis hadde den lille singelen solgt nærmere tolv millioner før man forlot 1980-tallet.

Nyinnspillinger

Hadde det stoppet der hadde det vært greit. Men som med så mange suksesshistorier er også «Do They Know It’s Christmas» blitt både gjentatt og utvannet. Vi har fått nyinnspillinger i 1989, 2004 og 2014, før årets «Ultimate Mix» med all ønsket tydelighet viser at det er på tide å slutte nå.

For ikke bare er den nye versjonen en salgsmessig flopp, den har også fått kritikken mot «Do They Know It’s Christmas» å blusse opp igjen, for å være rasistisk, fordomsfull og fremme et kolonialt verdenssyn. Akkurat den kritikken har Bob Geldof ikke helt uventet reagert negativt på, men i stedet for å polemisere mot kritikken har han framholdt at «den råtne sangen med den tvilsomme teksten» tross alt har bidratt til å redde livet på millioner med sultende.

Og for en veldedighetssingel er kanskje det et aldri så lite poeng.

Av Leif Gjerstad

Se video:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *