Achtung Frankfurt, hier kommt Norwegen

I dag kommer boktoget med Kronprinsparet til Fankfurt, der også statsminister Solberg er med på den offisielle åpningen av bokmessen som starter i morgen. I år med Norge som «gjesteland», med all den ekstra oppmerksomhet som det gir norsk litteratur.

Det er tidligere blitt opplyst at norske kulturaktører satser totalt 52 millioner kroner på den fem dager lange bokmessen. En fornuftig investering og et utmerket utstillingsvindu for norsk litteratur, hevder kulturpolitikere og bokbransjen. Men ikke alle er like begeistret, og både Jan Kjærstad og Arve Juritzen er blant dem som har gitt uttrykk for at disse midlene kunne blitt brukt adskillig bedre, dersom formålet virkelig er å styrke norsk litteratur.

Kulturminister Trine Skei Grande er ikke helt uventet uenig med Kjærstad og Juritzen, og stiller nær sagt selvsagt på den røde løperen i Frankfurt. Der skal hun onsdag tidlig åpne det norske programmet på bokmessen, og med seg har hun forfatterne Herbjørg Wassmo og Thorvald Steen.

Omfattende program

Siden avløser de norske arrangementene hverandre på løpende bånd hele uka, fram til Erlend Loe søndag 20. oktober avslutter moroa ved å gi stafettpinnen videre til Margaret Atwood, som representant for neste års «gjesteland» Canada.

Totalt vil over 100 norske forfattere delta på årets bokmesse i Frankfurt, og bare på bokmessens første dag onsdag finner vi blant andre Gro Dahle, Gert Nygårdshaug, Erik Fosnes Hansen, Maria Parr, Erika Flatland, Edvard Hoem, Jon Fosse, Mona Høvring, Matias Faldbakken, Karl Ove Knausgård, Karin Fossum, Helga Flatland, Jan Erik Vold, Kjersti Annesdatter Skomsvold, Maja Lunde og Lars Saabye Christensen på programmet. 

Jo Nesbø selger mest

Samt selvsagt Jo Nesbø, den norske forfatteren som har solgt overlegent mest i Tyskland. Ifølge svenske Salomonson agency har Nesbø solgt seks millioner bøker i det tyske markedet, mens tall som NTB har samlet inn viser at han troner på toppen også når det gjelder inntekt og formue. Ifølge skattelistene fra 2017 hadde Nesbø det året en skattbar inntekt på nesten 26 millioner kroner og en formue på 248 millioner kroner.

I forbindelse med bokmessen i Frankfurt har også bladet Bok og Samfunn/Bok365 produsert tysk- og engelskspråklige magasin om norsk litteratur. Blant innholdet der er også et intervju med Nesbø som jeg gjorde i august på oppdrag for Bok365. Den engelske versjonen er lagt ut på nett her, mens den norske originalversjonen kan leses på LeffesLab her

Og hele det norske programmet på bokmessen i Frankfurt kan du lese her.

Av Leif Gjerstad

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *