Torsdag kveld satte Robert Plant sluttstrek for en tre uker lang Norden-turné med en formidabel konsert i Roskilde.
Som sin åtte år eldre kollega Bob Dylan har Robert Plant brukt en stor del av juni til å reise rundt i Norden. Etter at han spilte i Stockholm 13. juni, er det blitt ytterligere ti konserter i Sverige, Norge (inkl. Svalbard) og Island før han torsdag kveld avsluttet denne tre uker lange nordiske turneen med en Roskilde-konsert av de helt sjeldne.
Toppscore alle steder
Med en miks av noen gamle Led Zeppelin-låter (men typisk nok ingen av de aller mest kjente) og eget viste den 70-årige artisten at han fortsatt både er vital og nysgjerrig. Stemmeprakten er like imponerende som den var i Led Zeppelin-dagene, mens hans valg av låter og arrangement (gjerne med nordafrikansk/arabisk feel) viser at han ønsker alt annet enn bare å reprodusere gammel storhet.
Jeg dropper en mer detaljert anmeldelse her, siden han allerede er blitt anmeldt så mange steder for sine mange konserter i Norge de siste ukene. Så vidt jeg har kunnet se med unisont jublende kritikere hele veien, slik også danske anmeldere overgår hverandre i lovprising av Roskilde-konserten torsdag. Men før jeg lar anmelderbiten ligge kan jeg i det minste bekrefte at også jeg syns det jeg fikk oppleve med Robert Plant i Roskilde bare var helt formidabelt, nærmest umulig å toppe!
Går sine egne veier
At Robert Plant holder seg så godt, har sikkert en del med å gjøre at han aldri har ønsket å hvile på gamle laurbær. Han har heller villet ha rollen som den nysgjerrige arkeologen som graver og leter innen ulike kulturretninger og deretter bruker det han finner til å sette sammen noe helt eget og personlig, men hele tida med respekt for røttene.
Det er vel heller ikke mange aldrende stjerner som så klart har takket nei til tilbud om uhorvelige millioner kroner som nettopp Robert Plant. For selvsagt har Led Zeppelin fått mange lukrative tilbud dersom de kunne gjenforenes og legge ut på en turné. Ikke minst etter at bandet (med Jason Bonham som erstatter for sin avdøde far John Bonham) kom sammen i desember 2007 for en tributtkonsert i London til ære for sin plateselskapssjef, Atlantic-gründer Ahmet Ertegun, som døde året før.
Sa nei til milliardtilbud
Det var Led Zeppelins første ordentlige konsert etter John Bonhams død i 1980, og både tilbudene og spekulasjonene om en gjenforening skjøt fart etter den konserten. Men selv om det ble snakket om en sum i størrelsesorden én milliard kroner, og både Jimmy Page, John Paul Jones og Jason Bonham var positive, valgte Plant å si nei. Slik han også gjorde noen få år tidligere, ved å vise til at han var travelt opptatt med sitt eget band. Som akkurat da kusket rundt i en bandbuss på nordnorske veier.
Det er neppe så mange som ville tatt et slikt valg, og det får meg også til å lure på om det var Robert Plant selv som bad om å få spille i Arena-teltet på Roskilde-festivalen, heller enn på den store hovedscenen Orange. I hvert fall var tilstrømningen til Plants Arena-konsert så enorm (like mange utenfor som innenfor) at det ellers framstår som en stor Roskilde-tabbe å ikke plassere ham på Orange Scene. Men det kunne vært typisk Plant å ville nedskalere litt, fordi den mer intime stemningen i teltet (med kapasitet 20.000) passet hans musikk bedre.
Truffet Plant to ganger
Jeg har truffet Robert Plant ved to anledninger, hvorav den første i 1985 gjorde et spesielt stort inntrykk. Det var på Grand Hotel i Oslo, og Plant var både morsom, reflektert og spennende å snakke med.
Men framfor alt ble det emosjonelt og personlig da den ordinære seansen var over og vi snakket mer løst om livet. På en eller annen måte kom det fram at jeg bare et par uker i forveien var blitt far for andre gang, og hvor han da uventet fortalte om det han angret aller mest på i den ville Led Zeppelin-tida.
Mistet sønnen
Det var da bandet var på turné i USA i 1977 og hans femårige sønn Karac plutselig ble syk av et magevirus hjemme i England. Sønnen ble fraktet til sykehus, men livet sto ikke til å redde.
– Det føltes fryktelig ille å ikke være til stede da han døde, men det som siden har plaget meg og som jeg har angret voldsomt er at vi ikke avbrøt turneen. Vi fortsatte sirkuset til tross for at jeg akkurat hadde mistet min sønn. Den eneste forklaringen jeg har til det er alt med Led Zeppelin var så voldsomt den gangen og at alt ble så kaotisk for meg. Men den avgjørelsen har jeg i ettertid angret mye på, fortalte Robert Plant.
Samtidig henstilte han til meg om ikke å publisere akkurat dette, siden det formelle intervjuet egentlig var over og han ikke ønsket oppmerksomhet rundt sønnens tragiske død. Det ble for personlig. Jeg respekterte hans ønske og utelot derfor denne biten i intervjuet (som du finner lenk til litt lenger ned i saken).
Men siden har Robert Plant selv løftet på sløret og fortalt om tragedien offentlig, blant annet i intervju på amerikansk tv. Og dermed kan vel også jeg, 34 år etter, nå nevne det.
Av Leif Gjerstad
Les også: Robert Plant nyter friheten (arkivintervju fra 1985)
Les også: Plant & Krauss: Et overskuddsprosjekt (arkivintervju fra 2008)
Ps! I anledning Roskilde-konserten med Robert Plant har jeg også lagd en spilleliste med det han og hans band The Sensational Space Shifters framførte på Arena scene torsdag 4. juli.