Detroit i Skandinavia

Bobby Bare i Oslo 1964 (Foto: NRK)

«I wanna go home» messet Bobby Bare og lenget vekk fra Detroit. Han lengtet tilbake til «them cotton fields of home», men havnet i i Skandinavia.

I denne førjulstida er det 60 år siden en sang om hjemlengsel blandet seg med de tradisjonelle julesangene og ble en landeplage. Både i Norge og Sverige toppet Bobby Bare og «Detroit City» singellistene i tre uker, mens den i hjemlandet USA måtte ta til takke med en 16. plass som bestenotering på Billboards Hot100.

Selv om den i Skandinavia ble en stor hit ved inngangen til jul, er hjemlengselen en helt annen enn den Chris Rea synger om i «Driving Home for Christmas». For i «Detroit City» (komponert av Danny Dill og Mel Tillis) er det ingen julebjeller som klinger, der er det i stedet skjebnesmettede twang-gitarer som setter tonen. Der er fokus mer på de amerikanske sliterne fra sørstatene som måtte søke til nordstatene for å tjene til livets opphold. Til fattige arbeidere som ikke finner seg helt til rette i bilfabrikkene og som om natta drømmer seg tilbake til «them cotton fields of home».

Flere versjoner

Selv om det er Bobby Bares versjon som er blitt stående igjen i historien, var det countryartisten Billy Grammer som først spilte den inn i 1962. Da het låten «I Want To Go Home» og ble vinteren 1963 en liten countryhit. Men ikke større enn at den var i ferd med å drukne i mengden, da Bobby Bare plukket den opp og våren 1963 lagde sin versjon av låten og ga den ut som «Detroit City».

I hjemlandet ble den en Top20-hit samme sommer, men internasjonalt gled den omtrent helt ubemerket forbi. Unntatt i Skandinavia. Her gikk «Detroit City» til topps både i Norge og Sverige, mens den i Danmark på sitt beste nådde en 7. plass.

Og siden disse tre skandinaviske landene var de eneste landene hvor Bobby Bare fikk en Top10-hit med låten, så kan vi kanskje konstatere at hans hjemlengsel i «Detroit City» ikke førte til sørstatene, men Skandinavia.

Av Leif Gjerstad

PS! «Detroit City» er seinere spilt inn av en rekke artister. Størst suksess med låten har Tom Jones hatt, som i 1967 sang den inn på de britiske hitlistene.

Se også video:

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *