Hva får du dersom du fører en skuespiller og en rapper sammen med en poet? Jazzalbumet «Scar», dersom de tre er Thorbjørn Harr, Aslak Hartberg og Lars Saabye Christensen.
Et av høstens mest spennende plateprosjekter må være «Scar», der skuespiller Harr og Klovner i kamp-musiker Aslak «Allis» Hartberg har fått med seg Lars Saabye Christensen som tekstforfatter – på engelsk.
Men selv om plata er ny, er den likevel mest en forlengelse av et prosjekt de jobbet sammen om for seks år siden, Harr & Hartberg-albumet «Døden er dårlig gjort». Også da med tekster av Lars Saabye Christensen.
– I årene siden «Døden er dårlig gjort» kom ut har Aslak og jeg holdt noen konserter i ny og ne. En av dem var ved Festspillene i Bergen for et par år siden, der også plateselskapet Naxos noske sjef Tomas Linnes var til stede. Han var begeistret, men lurte på hvorfor vi ikke spilte inn plata også på engelsk? Da kunne i tilfelle Naxos tenke seg å gi den ut, forteller Thorbjørn Harr om utgangspunktet for «Scar».
Tekstene må få nytt liv
Harr & Hartberg tok kontakt med Saabye Christensen for å høre om han kunne tenke seg å bli med denne gangen også, og oversette sine egne tekster til engelsk? Det kunne han, selv om han innså at det ikke bare var å oversette de gamle tekstene rett fram.
– Teknisk nytter det ikke å bare gjendikte dem en-til-en. Da mister du noe av tekstens opprinnelige stemning og valør. Du må finne noen nye elementer som passer inn, og mitt mål er at de engelske tekstene uansett utgangspunkt alltid skal oppleves som helt nye, forklarer Saabye Christensen om sin tilnærmingsmåte.
Thorbjørn Harr er ikke i tvil om at forfatteren har lyktes med akkurat det.
– Det har vært helt fantastisk å jobbe med Lars på låter plassert i den gamle jazztradisjonen. Han har klart å ta det ned, og gi tekstene et enkelt uttrykk som kler denne stilarten. For en skuespiller som meg har det vært et utrolig privilegium å få lov til å synge og formidle disse tekstene.
Gammelt og nytt
Av de 13 låtene på «Scar» har Saabye Christensen gjendiktet noen av de gamle tekstene til engelsk, skrevet noen nye tekster til allerede eksisterende melodier samt skrevet noen helt nye tekster til helt nye melodier. Men spør ham helst ikke om hva.
– Jeg har mistet litt oversikten over detaljer og antall her. De griper så inn i hverandre, sier tekstforfatteren med et litt unnskyldende smil. Men heller ikke Harr eller Hartberg klarer helt på strak arm å sortere det gamle og det nye fra hverandre.
– I utgangspunktet tok vi med noen av de beste fra «Døden»-albumet og supplerte med noen helt nye til «Scar». Men noen av de gamle er deretter spilt inn på nytt, noen i tillegg altså med helt ny tekst. Så har vi på enkelte av de andre gamle skrudd og fikset, fjernet et instrument her og lagt til et annet der. Alt dette har resultert i en litt flytende overgang mellom «gammelt og nytt», slik at det stokker seg litt hvis vi skal ta vareopptelling, bekrefter Harr & Hartberg.
Bernhoft produserer
Mens Harr, Hartberg og Saabye Christensen er bærebjelkene i dette prosjektet, har de fått hjelp av musikere som Trygve Seim, Per Odvar Johansen, Sjur Miljeteig og Jørn Øien fra jazzmiljøet. I tillegg synger americana-profilen Malin Pettersen duett med Harr på singelen «Mirror Song». Produsert har Jarle Bernhoft gjort.
Pettersen (som er gift med Klovner i kamps Sveinung «Dr. S.» Eide) var det Hartberg som rekrutterte, men selv om han kjenner Bernhoft godt siden de gikk på skole sammen, var det Harr som overtalte Bernhoft til å bli med.
– Jeg er ganske flink til å overtale folk, smiler Harr fornøyd. Og forklarer at Bernhoft og han ble godt kjent med hverandre da begge i en periode oppholdt seg i New York samtidig.
– Så det føltes ikke så farlig å spørre ham om å produsere, men gleden da han sa ja var uansett like stor.
Har noe felles
På papiret kan konstellasjonen skuespiller, rapper og forfatter virke litt rar, men berøringspunktene er mange, med musikk i fokus. Harr har «alltid» spilt jazz og valgte skuespillerveien først da han innså at han kunne få til mer der.
– Da jeg skjønte at jeg muligens kunne bli en god musiker, men aldri så god som de aller beste mistet jeg litt av motivasjonen. Så ble det teater i stedet, konstaterer Harr som er ansatt ved Nationaltheatret og for tiden spiller i Ibsens «Et dukkehjem» på Torshovteatret i Oslo.
Og selv om Aslak Hartberg har vært med i Klovner i kamp helt fra starten i 1994, begynte det også for ham med jazz. Da han var 20 år blant annet som bassist i Halle/Eberson Quartet.
– Jazz var min store kjærlighet, helt til jeg ble opptatt av graffiti og hiphop. I dag føler jeg at «jazz og hiphop, det er meg», sier Hartberg som foruten Klovner i kamp også var med å starte Shining og i det siste også har jobbet mye med filmmusikk. Blant annet med «Heimebane».
– Enten det er rap, rock eller jazz håper jeg at jeg har et slags uttrykk. For meg tror jeg det handler mye om melankoli. Det går som en slags grunnstemning gjennom nesten alt jeg gjør, mener Hartberg.
30 år på utflukt
Og Saabye Christensen? Han kjenner vi jo både fra Norsk Utflukt med Kåre Virud og nå mer nylig med det litt løsere Buicken, med Tom Stalsberg ved sin side i forsetet og med en gjeng kremmusikere i baksetet.
– Norsk Utflukt fyller faktisk 30 år i år, og vi skriver fortsatt. Vi er blitt litt eldre, langsomme herrer, men vi er fortsatt aktive, forsikrer Saabye Christensen og tilføyer:
– Det musikalske engasjementet er veldig viktig for meg, og også for hovedforfatterskapet. (LeffesLab)
Av Leif Gjerstad