Leffe tar ferie og blir borte ca en måned. Og siden juli og august begge har 31 dager, har jeg lagd en spilleliste med 31 kule sommerlåter! De får markere at det er ferietider!
Alle låtene er på en eller annen måte knyttet til sommeren, og jeg har prøvd å blande åpenbare klassikere med personlige favoritter som kunne (burde?) vært klassikere. Det betyr at jeg har droppet eventuelle sære låter som på en eller annen obskur måte handler om sommeren, og i stedet (stort sett) gått for det litt luftige og vennlige de fleste av oss forbinder med sommermusikk.
God lytt – og god ferie!
Gyllene Tider «Sommartider» (1982). Egentlig ikke helt min greie, men er jo umulig å bortse fra at det er blitt en virkelig sommerklassiker, så må med!
Billie Holiday «Summertime» (1936). George Gershwins sang fra «Porgy and Bess» er en av disse udødelige klassikerne, og den aller mest udødelige versjonen må vel være Billie Holidays?
Eddie Cochran «Summertime Blues» (1958). En av rockens aller største klassikere. Brukes stadig vekk rundt om, men Cochran fikk dessverre bare oppleve en sommer til etter denne, før han 21 år gammel døde i april 1960.
Katrina & The Waves «Walking On Sunshine» (1985). Så sprettent og energisk som Katrina framfører denne låten, føles det bare helt naturlig å sveve fram på solskinnet
Jokke & Valentinerne «Sola skinner» (1987). Sola skinner, og Jokke er så glad. Han har jo med både pils, Prince og alle prevensjoner som fins. At han var full av dritt og hun drita full forandrer ikke på at dette er en glimrende sommersang!
Bruce Springsteen «Girls in Their Summer Clothes» (2008). Tenkte først på Spanish Johnny og hans utsagn fra 1973 om at «summer’s long, but I guess it ain’t very sweet around here anymore», men falt ned på denne velsmakende sommerhyllesten.
Lou Reed «Perfect Day» (1972). Lou Reed er ikke akkurat den første vi forbinder med sommer, men her drikker de jo faktisk «sangria in the park» på en dag som selv for Louie er perfekt.
Ulf Lundell «Om sommaren» (2000). Alle som kjenner meg vet at jeg er svak for Uffe. Og selv om dette ikke er en av hans best kjente sanger, er det både sommer og Uffe så det holder.
The Beatles «Here Comes the Sun» (1969). Og slik George beskriver det, er det bare å henge på og bli med og nyte sommeren.
The Lovin Spoonful «Summer in the City» (1966). En av de virkelige store sommerklassikerne. Og låten som fikk Leffe til å slutte å spille piano.
Don Henley «The Boys of Summer» (1984) Henley er her blitt 37 år og er i det litt nostalgiske hjørnet og tenker tilbake på den gang han og kompisene var unge og sommeren varte evig. Kan også tolkes som kommentar til de overvintrede hippiene fra «the summer of love».
Lillebjørn Nilsen «Bysommer» (1979). En av Oslos triveligste tradisjoner de siste 25 årene har vært Lillebjørn Nilsens sommerkonserter på Rockefeller. I år står han ikke på programmet, så vi får trøste oss med bysommer i stedet!
Alice Cooper «School’s Out» (1972). Det er flere tiår siden jeg kunne gå ut gjennom skoleporten og møte sommerferien. Men uansett alder tror jeg vi alle kan huske følelsen av at nå er det sommerfri!
Ramones «Rockaway Beach» (1977). Ramones hører hjemme i mørke kjellerklubber, der smelter deres sorte klær og frisyrer perfekt inn. Men også urbane New York-gutter har lov å dra på stranda om sommeren.
The Stranglers «Peaches» (1977). «Walking on the beaches looking at the peaches». Stranglers la aldri skjul på hva de så etter, og det var bedre synlig om sommeren.
The Undertones «Here Comes the Summer» (1979). Somrene i Derry var neppe så altfor lystige for de som vokste opp under «The Troubles». Men Feargal Sharkey og de andre gutta i Undertones viser oppdrift ved å minne om at ungdomstida også må inneholde noe annet. Slik som sommer og jenter.
XTC «Grass» (1986). Neida, dette er ingen dopsang. Bare en liten sommerlig hyllest til en park i hjembyen Swindon, der bandet er «laying on the grass» mens fuglene kvitrer over dem.
The Young Rascals «Groovin» (1967). Sommeren nevnes ikke i teksten på «Groovin», men der er det til gjengjeld både «sunny days» og «Sunday afternoon» med mer fuglekvitter og late toneganger som har skrevet sommer over hele seg. En av de aller beste!
The Kinks «Sunny Afternoon» (1966). Min erfaring er at feriene ikke alltid gir tid til så mye latskap som ønsket, men bare å høre Kinks synge om «lazing on a sunny afternoon» er nok til å skape skikkelig sommerstemning!
Ted Gärdestad «Sol, vind och vatten» (1973). Da Kenneth Gärdestad skrev teksten var det som «Sol, vin och vatten». Men Ted var bare 17, så av hensyn til foreldre ble vin til vind. En fantastisk fin sommerlåt, bare så synd at ikke livet farte like godt fram med Ted.
Jonathan Richman «That Summer Feelin’» (1983). På sitt andre album sang han om «Ice Cream Man», og med sin naivistisk-sjarmerende stil var det vel bare å forvente at han også skulle gi oss litt sommerfølelser.
The Pogues «Summer in Siam» (1990). Ikke en av Pogues mest kjente låter, men med Shane MacGowans slentrende vokal skrider den langsomt og vakkert fram gjennom den thailandske sommeren.
Donovan «Sunshine Superman» (1966). Donovan i sin mest psykedeliske periode, i en sang som kan handle om sommersola eller kanskje like gjerne om en viss substans? Har uansett en letthet over seg som kler sommeren perfekt.
Beach Boys «California Girls» (1965). Når det gjelder strandguttene er mulighetene uendelige, men vi går for denne hyllesten til jentene i California. Dessuten dukket jo faktisk låten opp på albumet «Summer Days»
Marianne Faithfull «Summer Nights» (1965). Fra den gangen Marianne Faithfull var ei ung London-jente som datet Mick Jagger. Han skrev hennes store gjennombrudd «As Tears Go By« for henne, men ikke denne. Ble faktisk den siste Top10-hiten med Faithfulk før hun gjorde comeback 15 år seinere.
Peps Persson «Oh Boy» (1992). 28. juni kom den triste beskjeden om at Peps Persson hadde gått bort, 74 år gammel. Hans musikk vil uansett leve videre, og den låten kan stå som et varmt minne om en stor artist. Oh boy, for en luftig og fin sommerskareggae!
The Drifters «Under the Boardwalk» (1964). Lenge før jeg hadde satt min fot i USA viste jeg alt om somrene på byenes boardwalk. Og The Drifters klarte på en fortreffelig måte få meg til å føle at jeg var der, under the boardwalk.
Martha & The Vandellas «Dancing in the Street» (1964). Første gang jeg var i Detroit ble jeg bedt om å holde meg innendørs på en café jeg litt tilfeldig hadde havnet på. Ikke byens beste strøk, så jeg kunne glemme det å danse i gata, var den klare beskjeden jeg fikk.
Sly & The Family Stone «Hot Fun in the Summertime» (1969). There’a a riot goin on, forkynte Sly Stone i 1971. Men da han og bandet ga ut denne kort tid før Woodstock, var det som en feiring av sommeren. Har likevel fått fornyet aktualitet under Black Lives Matter.
Rolling Stones «Street Fighting Man» (1968). Historisk handler sommeren ofte også om gateopptøyer og politisk revolt. Denne sommeren med Black lives matter i fokus, og i 1968 både med borgerrettskamp, paris-opprør, vietnam-demoer og hva det nå måtte være som kunne passe en street fighting man.
DeLillos «Neste sommer» (1993). Da korona-sommeren 2020 sto for døra trodde nok mange at 2021 ville bli den neste sommeren, da vi atter kunne drikke vin igjen og alt var ved det normale. Kanskje er vi fortsatt ikke helt der, men vi er i det minste på rett kurs – og… neste sommer…!
Av Leif Gjerstad
Hør også: