Iransk protestlåt Grammy-tippet

Shervin Hajipour har skrevet sangen som er blitt et symbol på den iranske frihetskampen (Foto: Wikimedia Commons)

Sangen «Baraye» er blitt svært sentral i det iranske folkets frihetskamp. I morgen kan Shervin Hajipours låt bli Grammy-nominert.

Det er nå halvannen måned siden Hajipour spilte inn sin nyskrevne låt i sitt hjemmestudio og lastet sin like hjemmesnikrede video opp på sin egen Instagram-konto. Da «Baraye» et par døgn seinere hadde nådd 40 millioner avspillinger, aksjonerte de iranske myndighetene. De stengte ned Hajipours Instagram-konto og arresterte den 25-årige artisten.

Myndighetene var nok likevel litt seint ute, for låten hadde allerede gått viralt og trykket ble stort nok til at Hajipour ble løslatt mot kausjon. I dag har «Baraye» blitt det samlende symbolet for det iranske opprøret, og låten synges høyt på demonstrasjoner og andre arrangement/samlinger der folket vil uttrykke sin avstand fra regimet.

Får Grammy-nominasjon?

I morgen kan «Baraye» i tillegg få en Grammy-nominasjon i den nye kategorien «Best Song for Social Change». Ifølge amerikanske medier har Grammy-komiteen mottatt over 100.000  henvendelser om å nominere låten, og de fleste regner med at det «må» bety nominasjon. Og skulle den bli nominert, vil nok mange også holde den som en Grammy-favoritt på utdelingen i februar 2023.  

Hajipour skrev «Baraye» (tittelen betyr derfor) som sin kommentar, etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt – etter all sannsynlighet drept av politiet. Dødsfallet utløste enorme protester, og Hajipour baserte teksten til sin nye låt på de mange iranske tweets med reaksjoner på den grufulle hendelsen.

Siden er låten blitt et fast innslag på iranske demonstrasjoner, både i Iran og utenfor landets grenser. Den er også blitt covret og framført av mange artister uten særlig tilknytning til Iran, i så pass forskjellige sammenheng som eksempelvis Coldplay på en konsert i Buenos Aires, som et innslag i talentprogrammet The Voice i Tyskland og som et opptak av Malmö Operaorkester sammen med svenskiranske Bahareh Razekh.

Men framfor alt gir den gjenklang i gater og på torg i Iran.

Av Leif Gjerstad

Se videoen:

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *