Kivik Art Centre: Verdt en omvei

Gert Wingårdh «Himlatrappan» (Foto: Leif Gjerstad)

Som en magnet har Österlen de siste par tiårene tiltrukket seg kreative mennesker. Turistene har også oppdaget denne naturskjønne delen av Skåne, men for mange er kunst- og skulpturparken Kivik Art Centre fortsatt en skjult skatt.

Den gamle fiskelandsbyen Kivik ligger vakkert til og har helt siden hansatiden vært kjent for svensker for sitt store marked. Til tross for dette har denne delen av Skåneområdet inntil ganske nylig ligget litt i bakevja, noe som paradoksalt nok skaper den «autensiteten» som dagens turister og innflyttere så gjerne søker.

På en svær bondegård i bakkene bakenfor Kivik møtes det gamle og nye i kunst- og kultursenteret Kivik Art Centre (KAC). Med Nasjonalmuseets gamle sjef Sune Nordgren og svensken Thomas Kjellgren i spissen, har KAC brukt landskapet omkring Bergdala Gård som ramme for et kunstkonsept i skjæringspunktet skulptur og arkitektur.

Kunst, kyr og hav

Lol Lewitt «Nine Towers» (Foto: Leif Gjerstad)

Rundt Sol Lewitts store skulptur «Nine Towers» gresser kyrne, med havet bak som kulisse. Mens den svenske stjernearkitekten Gert Wingårdh har reist sin monumentale «Himlatrappan» – som bokstavelig talt ender i løse luften og selvsagt er umulig å bestige.

Også Norge er representert ved arkitektkontoret Snøhetta og kunstfotograf Tom Sandberg. Sammen har de skapt «Photoboxes», der to åpne betongkuber står på hver side av en skogssti, og hvor en av de åpne sidene på hver av kubene er dekket med et gjennomsiktig fotografi. Ett positiv og ett negativt.

Snøhetta er for øvrig også representert med skulpturen «Viewfinder», plassert på et åpent jorde hvor sola skaper virkningsfullt skyggespill i betongkubens hulrom. Et konsept som naturlig skaper assosiasjoner til den amerikanske kunstneren Donald Judds skulpturpark i Marfa, Texas.

Tom Sandberg & Snøhetta «Photo Boxes» (Foto: Leif Gjerstad)

Les også: Magiske Marfa

Kontroversielt tårn

Mens Snøhettas «Viewfinder» var det aller første kunstverket på nyåpnede Kivik Art Centre i 2007, er Lol Lewitts «Nine Towers» det siste tilskuddet (kom tidligere i år).

Det mest kontroversielle er likevel «Sculpture for an objective experience of architecture» (2008), et samarbeidsprosjekt mellom arkitekten David Chipperfield og skulptøren Antony Gormley. Kunstverket er et 18 meter høyt betongtårn med et hult indre hvor en smal trapp tar besøkeren fra stummende mørke opp til lyset. Plattformen på toppen gir en slående utsikt over det skånske landskapet.

David Chipperfield & Antony Gormley «Sculpture for an objective experience of architecture» (Foto: Leif Gjerstad)

Og det er nettopp dette som har skapt store kontroverser. Den svenske artisten Ulf Lundells hus kan skimtes fra tårnet, og det har fått Lundell til å tordne om krenkelse av privatlivets fred. Han gikk til retten med krav om at tårnet måtte rives, et krav det svenske rettsystemet etter flere runder i fjor endelig avviste.

Les også: Her er utsikten Ulf Lundell ikke kan fordra

Selv om striden nå er avgjort i kunstsenterets favør, har den likevel skapt mye usikkerhet rundt Kivik Art Centre. Faren for at man måtte fjerne kunstverkene førte til at planene om å bygge en kunsthall og ateljéer til kunstnere på gården måtte legges på is. Og mens man i årene 2007-2013 utvidet skulpturparken med ett verk årlig, ble innkjøp og utplassering av nye skulpturer/kunstverk grunnet den juridiske konflikten satt på vent.

Ser framover igjen

Men etter fjorårets endelige kjennelse om at Kivik Art Centre ikke trenger byggelov for slike konstruksjoner, kan kunstsenteret igjen se framover. Dermed ble det klart med nytt kunstverk (Lol Lewitts «Nine Towers») i år, og ifølge KAC følger man opp med nye verk også neste år.

Mens man venter på bygging av kunsthall og nye skulpturer i det fri, består derfor den permanente samlingen på Kivik Art Centre «bare» av sju kunstverk. Men om de ikke er så mange, er skulpturene og sammenhengen de er satt inn i så fascinerende at Kivik Art Centre er vel verdt et besøk.

Av Leif Gjerstad

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *