Levi Henriksen: Til himmels med Badlands

Babylon Badlands spilte 55 konserter i fjor, men fredag kommer de for første gang til Oslo. Også Flisa (18. mars) står på programmet før det blir pause fram til sommeren. (Foto: Fred-Johnny Østbøl)

Oslo/Kongsvinger: For elleve år siden ga Levi Henriksen ut romanen «Babylon Badlands». I fjor fikk romanen også gi navn til Henriksens nye band, og fredag 17. februar spiller de for aller første gang i Oslo.

– Æren for bandnavnet skal Amund Maarud ha. Det var hans idé, han likte klangen i navnet. Men i tillegg fant jeg ut at det passet godt. Mitt forrige band het Bra Landsens Folk, oppkalt etter en novelle av Flannery O’Connor. Og da Babylon Badlands er en videreutvikling av Bra Landsens Folk, var det fristende å gå trinnet opp fra novelle til roman. Dessuten skildrer boka vennskapet mellom menn, og slik opplever jeg dette bandet også, sier Levi Henriksen.

Bandet ga I fjor ut det kritikerroste albumet «Det beste bandet i himmelen» og Henriksen turnerte land og strand rundt med Babylon Badlands. Men til Oslo kom de aldri. Ikke før nå førstkommende fredag, når Henriksen og band spiller i kulturkirken Jakob.

– Arrangementene med dere er omtalt både som konsert og forestilling?

– Det riktige er vel å si at det er en konsert med en litt snakkesalig vokalist. Men den tangerer kanskje det mange oppfatter som forestilling, siden vi spiller mye fra albumet og det går en rød tråd gjennom settet. «Det beste bandet i himmelen» er jo på mange måter en slags musikalsk selvbiografi, svarer 52-årige Henriksen.

Pinsevenn og rockefan

I denne selvbiografien står kontrasten mellom oppvekst i pinsemenigheten og den berusende rockemusikken sentralt. Og i tekstene finner vi metaforer som skildrer den vanskelige løsrivingsprosessen.

– Som ung traff rocken meg uhyre sterkt. Musikk er en veldig direkte uttrykksform, og å føle «det er jo meg han synger om!» ga en enorm styrke til å gå videre i hverdagen, kommenterer Henriksen som ikke er i tvil om hva det beste bandet i himmelen er.

– Ramones. Det er vel også det eneste bandet hvor alle de fire originalmedlemmene nå er døde. Men Ramones har alltid vært blant mine store helter. De ga seg aldri, og bandet framstår litt som prototypen på et brødreskap. Med sin melodiøsitet traff de meg dessuten mer enn britisk pønk, og på mange måter har deres betydning for meg blitt enda større med årene.

Mange referanser

Selv om Levi Henriksen peker på Ramones som det beste bandet i himmelen, dukker også mange andre opp som referanser på plata. Med «Jackie Leven sier det snart vil snø» som åpningskuttet, mens «Wilko Johnson vet han snart vil dra» som avslutning drøye 40 minutter seinere.

– Jackie Leven oppdaget jeg ikke før etter hans død, men da jeg skrev den låten skjønte jeg straks at det var åpningen på et album. Og da føltes det naturlig å avrunde plata med sangen om Wilko, siden han var uhelbredelig kreftsyk og hadde fått vite at han bare hadde kort tid igjen å leve. Men stikk i strid med alle prognoser har Wilko Johnson klart seg og lever fortsatt, forteller Henriksen.

Mens han i tidligere band alltid har nøyd seg med å spille bass, har han denne gangen steppet fram til mikrofonen og blitt Babylon Badlands førstevokalist.

– Det har vært utrolig gøy og frigjørende å prøve seg som vokalist. Jeg føler også at jeg har utviklet meg veldig positivt i denne rollen, selv om utgangspunktet mitt vel var et sted nede i kjelleren. Nå har jeg beveget meg oppover til et sted mellom første og andre etasje, smiler Levi Henriksen som spilte inn plata i produsent Amund Maaruds studio Snaxville.

Forfatter og musiker

Da vi første gang hørte om Levi Henriksen var det som medlem av det lovende bandet Heart of Mary, på tampen av 1980-tallet. Sitt store gjennombrudd som forfatter fikk han med romanen «Snø vil falle over snø som har falt» i 2004, og selv om han siden har gitt ut fire album sammen med Thomas Mårud/Bare Landsens Folk, er det som forfatter de aller fleste kjenner Levi Henriksen.

– Det er det som sikrer meg mat på bordet. Men for meg er musikk og litteratur likestilt. Musikeren Henriksen er broren til forfatteren Henriksen, selv om forfatteren nok er hakket mer åndelig og jordnær. Rock handler jo mye om attitude, hvor du spiller en rolle, og musikeren i meg er nok mer bekymringsløs enn forfatteren, sier Henriksen i et forsøk på å utdype forskjellen mellom de to.

Både bok og plate til høsten

Overgangen fra den ene til den andre beskriver han likevel som ganske sømløs, selv om han alltid vet hvem av dem han er i øyeblikket.

– Jeg er en historieforteller, men anslagene jeg setter er forskjellig for romaner, noveller og låttekster. Du angriper det på ulike måter, og jeg bestemmer meg derfor alltid på forhånd hva jeg skal jobbe som der og da, sier Henriksen.

Og tilføyer at han under bokskriving gjerne plukker opp gitaren når han trenger en liten pause. – Da kan det dukke opp idéer som jeg tar vare på og videreutvikler når jeg igjen trer inn i musikerrollen.

Til høsten får vi trolig se ham både som forfatter og musiker, for går alt etter planen kommer han først med den egne romanen «Her hos de levende» før Babylon Badlands slipper andrealbumet med arbeidstittelen «Verden av i går».

– Det blir ti låter med det samme bandet, mens romanen er delvis basert på historien om min fars oppvekst. Det er boka så mange så lenge har sagt jeg må skrive, men som jeg har trodd jeg aldri ville klare. Nå ser det ut som om jeg har klart det.

Av Leif Gjerstad

Hør: Levi Henriksen & Babylon Badlands

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *