Monumental kunst i vannkanten

Rolf Hanson er aktuell med den retrospektive utstillingen «Retroactive» på Artipilag i Stockholm (Foto: Artilpelag)

Litt utenfor Stockholm ligger kunstmuseet Artipelag. Beliggenheten og bygningen er i seg selv god grunn nok til et besøk, men ut november frister museet også med en utstilling med Rolf Hanson.

Den svenske kunstneren (f. 1953) fikk sitt gjennombrudd på 1980-tallet, da det heftige maleriet sto høyt i kurs. Ikke minst bidro hans forkjærlighet for monumentale størrelser, landskapspanoramaer og abstraherte fargeeksplosjoner til å gi ham et særpreg som både kunstmiljøet og samlere i og utenfor Sveriges grenser vendte tommelen opp for. I Norge er han blant annet representert på Samtidsmuseet.

Største noensinne

Rolf Hanson-ustilling i Artipilag (Foto: Artipilag)

Nå er mange av hans verker gjennom fire tiår samlet til det som er hans mest omfattende utstilling noensinne. Men i stedet for å kalle Rolf Hanson-utstillingen retrospektiv, har Artipelag valgt å utstyre den med tittelen «Retroactive 2021». Noe de begrunner med at Hanson i sitt kunstnerskap innimellom vender tilbake til tidligere erfaringer og kunstnerlige løsninger som inviterer til et sirkulært tidsbegrep.

Rolf Hanson er oppvokst i den sørsvenske byen Karlshamn, før han som tenåring tok hyre på et fraktfartøy som gikk på Vest-Afrika og Karibia. Inntrykk fra disse turene nedfelte seg i hans egen fargebruk, med sans for sterke, eksplosive farger. Sammen med møtet med amerikansk abstrakt ekspresjonisme under studieopphold i New York på tidlig 1980-tall, førte det Hanson fram til hans personlige uttrykk som møter besøkeren på Artipelag.

I alt teller utstillingen rundt 80 bilder, de fleste i store formater og de største på opptil5 x 3 meter. Det krever luft og plass og det kan heldigvis Artipelag tilby, slik at man kan følge kunstnerens utvikling gjennom museets saler. Med de eldste verkene lengst inn i museet, og derfra framover i tid og ut mot entreen.

Tematisk preg

Det gir rommene et tematisk preg, fra 80-tallets fargerike landskapsstemning via 90-tallets mer abstrakte «Runtom hus» og urovekkende «Trapporna»-serie (leder de til himmelen eller helvete?) til 2000-tallets mer abstrakte bildeverden som glir over i mer geometriske mønstre.

Rolf Hanson «Trapporna» (Foto: Artipilag)

Det intuitive aspektet som Rolf Hanson søker reflekteres også av at han på utstillingen har alliert seg med musikeren Jonas Lindgren (eks-Fläskkvartetten), som med utgangspunkt i Hansons bilder har skapt et soundtrack med tittelen «Music For a Painter I Know».

Underveis får publikum også ta del i Hansons personlige «instrukser» til hvordan bildene bør oppleves. Han kvier seg litt for intellektualiseringen av kunst, og oppfordrer oss heller til å oppleve maleriene som barn som skuer opp mot himmelen og fantaserer om figurer som gjemmer seg i grener og skyformasjoner.

For de fleste nordmenn er nok Rolf Hanson en ukjent størrelse. Men i Sverige har han status som en av sin generasjons aller fremste kunstnere. Storstilte og fargerike «Retroactive» forklarer hvorfor!

Av Leif Gjerstad

Om Artipelag

Artipelag (Foto: Leif Gjerstad)

Museet er privat og grunnlagt i 2012 av eierne av barneklær/utstyr-giganten BabyBjörn, ekteparet Björn og Lillemor Jakobson. Med sine 3000 kvm er Artipelag et av Sveriges største kunstmuseer, og ligger i skjærgården ca 20 km fra Stockholm, i nærheten av Gustavsberg. Ute i terrenget utenfor museet er det også en skulpturpark.

Utstillingen «Retractive 5/6 – 28/11 2021 henger fram til 28. november. Det går buss og båt fra Stockholm til Artipelag.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *