Musikk i koronaens tid

Enslaved på Rockefeller. Ikke så mye headbaning eller crowdsurfing her akkurat (Foto: Per Ole Hagen)

2020 vil for alltid forbindes med covid-19. Nå er det spesielle musikkåret også dokumentert i  boka «Da musikken stilnet».

Det er fotograf Per Ole Hagen og journalist Arvid Skancke-Knutsen som har lagd boka som gjennom tekst og bilder dokumenterer koronaåret 2020 og konsekvensene det har fått for norsk musikkliv. Enten vi snakker artister, spillesteder, arrangører, lys og lydfolk, management, produksjonsfolk eller alle andre som på en eller annen måte kan sies å tilhøre norsk musikkbransje.

Etter en mengde bilder som Hagen har tatt under (fortrinnsvis) koronakonserter, der flere tydelig viser det spesielle med få tilskuere godt spredt i salen, dykker Skancke-Knutsen ned i materien bildene illustrerer. Han snakker med artister, arrangører og andre i musikkbransjen som alle kan bekrefte det samme. At det har vært et veldig spesielt år, med innstilte arrangementer, usikkerhet, ledighet og for de aller fleste også med alvorlig sviktende økonomi.

Koronakreativitet

Men pandemien har også vist gyldigheten i det gamle ordtaket nøden lærer naken kvinne å spinne. For i stedet for bare å resignere, har musikkfolket brukt tida og tilstanden kreativt. Både til å skrive nytt materiale som reflekterer den spesielle situasjonen og til å gå i studio med det, men framfor alt til å engasjere seg i de digitale konsertene som kan være med på å forandre framtida.

Ikke slik å forstå at de vil kvele de gamle, gode konsertene vi kjenner, for de aller fleste av oss lengter til den dagen vi igjen kan oppleve musikk som del av et stort fellesskap. Men koronakonsertene har vist på nye muligheter til formidling av musikk til de som ikke kan eller vil være tilstede, og den muligheten vil ganske sikkert bli et framtidig supplement til den tradisjonelle konsertscenen.

Mangelfulle tiltak

Selv om kreativiteten har sydet på en måte som kan tyde på at musikken tross alt ikke har stilnet, er frykten for de økonomiske koronakonsekvensene likevel det som synes å oppta musikerne – og dermed også forfatterne av denne boka – aller mest. 

Det gir Skancke-Knutsen og Hagen anledning til å komme inn på myndighetenes håndtering av krisen. Og her trer fortvilelsen mange føler klart fram. Støtteordninger og andre tiltak oppleves som utilstrekkelige og dårlig tilpasset musikkbransjens spesielle behov. Dette blir imidlertid drøftet bare i liten grad, siden fokus åpenbart mest har vært å dokumentere koronaåret 2020 for ettertiden. I tekst og bilde.

Av Leif Gjerstad

Gjør for ordens skyld oppmerksom på at jeg har gitt ut bok på Absolut forlag som gir ut «Da musikken stilnet», samtidig som jeg kjenner og (for mange år siden) også har jobbet litt sammen med både Per Ole Hagen og Arvid Skancke Knutsen

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Musikk i koronaens tid

  1. Splitter ny video fra Mr Orkester, Nyttårslåta «Nok et år»

    På tampen av det allerede legendarisk hårete året 2020 kommer den tidsånds-gjennomsyrede videoen til Orkesters låt om nyttår. Klokka 16:20 fredag 11 desember publiseres videoen på youtube. Låta som heter Nok et år ble skrevet på bestilling for Nrk-programmet Karl Johan i 2014. Senere spilt inn i Dukkestudio på Saltkopp av orkesteret selv i 2017. Men i år føltes den altså enda mer aktuell enn noen gang og fikk skreddersydd ny musikkvideo.

    (Snikk-kikk på videoen finner du her, med passordet «hårete år»: https://vimeo.com/489436571 )

    Låta var egentlig ment å skulle så tvil om det i det hele tatt kommer enda et år, eller om verden rekker gå under før den tid. «Det kommer nok?» Teksten beskriver den kaldeste mørkeste tida, men kanskje skinner håpet igjennom, om at herfra må det gå oppover igjen. Ny start. Eller starte på´n igjen, med mer av SAMME dritten?

    Mime med munnbind…er ikke no særlig, så teksten i versene ble skrevet ord for ord utapå munnbindene. Mr Orkester har allerede hatt en spillejobb der han ble bedt om å synge med munnbind. Ute i kulda ble det så mye kondens at munnbindet ble helt vått, ikke no luft kom igjennom, og det ble umulig å fortsette uten å flerre av munnbindet for i det hele tatt å få noe luft.

    Mathias Langerød-Erichsen som blandt annet er kjent som trommis i Arnfinn Nesset og Purple X, har miksa lyden og filma og klipt videoen. Spiller også rollen som seg selv, nemlig den strenge bartenderen på No. 53 i gamlebyen, Oslo. Dette har vært et gjør-det-selv, «no-budget» prosjekt. Med seg på laget har de også hatt Tanita Aaram, som er hår- og maskedesigner. Hun har hjulpet til å lage face-mask´ene som utgjør et slags vendepunkt mot slutten av videoen. Et slags symbol for mulighetene for en fresh start. Er det mulig at dette hårete året nå snart er forbi?!

    Mr Orkester har ambisjoner om å få ut denne og flere låter på spotify og andre platformer, og lover en oppsving i arbeidet med dette i det kommende året.

    Av tidligere relevante videoer fra Mr Orkester kan nevnes:
    Sprø versjon av julelåta På låven sitter nissen med spektakulær slem-nisse video: https://youtu.be/toBO12lx64E
    og lockdown- og brakkesjukevideoen fra i våres: https://youtu.be/3dqW0Ywaw2I

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *