Når de døde vender tilbake

Frank Zappa og Roy Orbison: på turné!

Tirsdag var det 25 år siden Frank Zappa døde, og i dag er det 30 år siden Roy Orbison vandret. Likevel er begge aktuelle på konsertscenen. Orbison har allerede turnert i år, mens Zappa er bekreftet for 2019.

Da lysene slukket i Motorpoint Arena i Cardiff 8. april visste publikum at de var med på historie. Det var første gang en død person la ut på turné, med 16 konserter rundt om i Europa før sommeren, og en mer intensiv runde i hjemlandet nå i høst. 22 USA-konserter på 48 dager fikk publikum med «Roy Orbison – In Dreams» før sluttstrek ble satt i Florida 19. november.

Representanter for Roy Orbison har likevel antydet at også Australia vil stå på turnéprogrammet neste år, selv om datoer foreløpig ikke er spikret. Forhåpentligvis sørger arrangørene for at Roy Orbison-konsertene ikke kolliderer med Frank Zappas, for også hans Estate har varslet at det er klart for turné med den eksentriske rockeren i 2019.

3D i helfigur

Nøkkelordet her er selvsagt hologram, teknologien som kan skape «levende» tredimensjonale figurer som beveger seg fritt på scenen. Allerede i 2012, da Tupac Shakur dukket opp på scenen under en Snoop Dogg-konsert på Coachella-festivalen, fikk publikum se hologram «live». Også Elvis Presley og Michael Jackson har vært med på det samme. Men det er altså først nå man betrakter teknologien som så sofistikert at man kan arrangere lange hologram-turneer viet en avdød artist.

Når det gjelder den kommende Frank Zappa-turneen kjenner vi foreløpig ikke for mange detaljer, men for Roy Orbison var opplegget at publikum kunne se hologramversjonen av Orbison synge til gamle opptak med ham, mens et ordentlig orkester sørget for backingen.

– Noen misliker denne teknologiske utviklingen, men for flertallet er dette en glimrende mulighet til endelig å få se sin helt på scenen, kommenterte Roy Orbisons egen sønn Alex turnéstarten i Cardiff med til det engelske bladet Uncut.

Utvikling eller likplyndring?

Alex Orbison er direktør i Boys LLC, firmaet som forvalter Roy Orbisons rettigheter. Og i sin kommentar gikk han direkte inn i kjernen på hologramdebatten. Er det bare en kynisk måte for musikkindustrien å skvise enda mere penger ut av avdøde legender, eller er det kanskje grensesprengende ny bruk av teknologi?

Det kan jo her være på sin plass å minne om at da instrumenter ble elektrifisert ble de møtt av beskyldninger om å være uekte. Og vi skal ikke så altfor mange år tilbake før bruk av hermetisk musikk på en scene var en uting, mens det i dag blir brukt av svært mange uten at noen gidder å protestere.

Men et sted går kanskje grensen? Som med det å sende et hologram av en gammel legende på turné?

Frank Zappas drøm

Bak The Bizarre World of Frank Zappa-konseptet står firmaet Eyellusion, som allerede i fjor prøvde noe tilsvarende med Ronny James Dio. Og det ble så pass godt mottatt at de nå har videreutviklet hologram-konseptet til det som skal bli Frank Zappa-turneen.

Med i Eyellusion er også Ahmet Zappa. Han har tidligere sett sin bror Dweezil turnere med farens materiale som «Zappa plays Zappa», men nå vil han altså gå et skritt videre. Han vil sende Frank ut på veien, og hevder selvsagt at han har farens støtte til dette.

– Min far var veldig opptatt av ny teknologi og mens han levde snakket han om at han gjerne ville starte et hologramselskap. Han drømte om å kunne sende et hologram av seg selv ut på turné, mens han i fred og ro kunne sitte hjemme og skape musikk. Nå er teknologien endelig kommet så langt at det faktisk er mulig.

Av Leif Gjerstad

Les også: Frank Zappa: Stakkars Europa! (arkivintervju fra 1984)

Les også: Frank Zappa: Hold kjeft! La oss tjene penger! (arkivintervju fra 1988)

Se også videoer:

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *