Platebarometeret: Jubel for Sondre Lerche

Sondre Lerche mottar unison hyllest for sitt nye dobbeltalbum «Avatars of Love». Også The Hellacopters og Rosalias nye plater trekkes fram som månedens beste av norske kritikere.

Leffe har sjekket hva norske anmeldere har ment om plater som er kommet den siste drøye måneden. Her har du ti som peker seg ut i positiv retning, sånn omtrentlig listet etter når kritikerne har trillet sin terning, med den nyeste først.

Sondre Lerche «Avatars of Love»

Det virker som om den 39-årige bergenseren sprudler over av kreativ energi. «Avatars of Love» er et overskuddsfenomen av den helt sjeldne typen, der alt sitter som det skal og skaper en helstøpt opplevelse som har fått mange til å omtale albumet som et mesterverk. Jeg er tilbøyelig til å være enig!

The Hellacopters «Eyes of Oblivion»

Etter et fravær på 17 år gjør scandirock-heltene I The Hellacopters comeback, nå også med originalmedlem Dregen tilbake i rekkene. Det er (som forventet) fortsatt klassisk smårølpete gitarrock med røtter i 1970-tallet som gjelder, og The Hellacopters viser at de fortsatt behersker uttrykket bedre enn de aller fleste andre.

Rosalia «Motomami»

Ifølge Aftenpostens anmelder sprenger den katalanske 29-åringen popmusikkens rammer med sitt tredje album, «Motomami». Særegen og uforutsigbar musikk som elegant krysser sjangergrenser på en sømløs måte, og der flamenco, elektronika, r&b og eksperimentall pop er noen av ingrediensene som gjør dette til et sjeldent velsmakende brygg.

Sondre Justad «En anna mæ»

Etter en liten pause er nordlendingen tilbake i rampelyset med «En anna mæ». En personlig plate med en velpassende tittel, der mange av tekstene kretser rundt sår kjærlighet og indre konflikter. Men der musikken får et mer lystig poppreg som får Dagsavisens anmelder til å omtale utgivelsen som «Følelsesladet jubelpop»

Jesper Lindell «Twilights»

Svenske Lindell er for de aller fleste nordmenn ganske sikkert et ubeskrevet blad. I hjemlandet er han gjerne omtalt som «Ludvikas Van Morrison», med referanse til småbyen han kommer fra og artisten han åpenbart er inspirert av. Starten på plata oser av Van the Man, men Lindell har likevel nok styrke og nok gode melodier til å skape en egen identitet med en like flott som personlig soulstemme.

Moddi «Bråtebrann»

Dette er På Moddi Knutsen sjette langspiller, men bare den andre på norsk. Og med en opprinnelse som et bestillingsverk til Varangerfestivalen er det på mange måter et album om nordnorsk identitet og et nordnorsk perspektiv. Som vanlig går Moddi nokså varsomt fram, der han lavmælt og behagelig melodiøst bruker viseformatet til å formidle tanker og følelser.

Team me «Something in the Making»

Etter sju års fravær er Marius Drogsås Haugen tilbake med en litt utvidet utgave av Team Me. På mange måter fortsetter han der han slapp sist, med leken pop med psykedeliske undertoner og sikker teft for gode melodier. Eller som Stavanger Aftenblads anmelder konkluderte:  «Dette er storslått, småsær pop egnet for både topplister, turer og røyklagte dansegulv».

Ghost «Impera»

Med svenske Tobias Forge i spissen har doomrockerne i Ghost beveget seg mer i retning av storslått progg-pop med tydelige forbindelser til 1980-tallet. Likevel treffer «Impera» tidsånden på en nesten skremmende måte, der den kretser rundt imperiers vekst og fall, med maktstrukturer og grådighet som naturlige stikkord.

Jenny Hval «Classic Objects»

Svenske Dagens Nyheter har holdt fram «Classic Objects» som månedens beste plate. Og norske kritikere synes langt på vei enige. Slik hun har gjort i hele sin karriere, utfordrer Hval musikalske grenser et sted i spenningsfeltet mellom pop og kunstrock. Alltid uforutsigbart fascinerende, denne gangen dessuten litt lettere tilgjengelig popete.

Fieh «In the Sun in the Rain»

Sofie Tollefsbøl og Fieh har fått Lars Horntveth til å produsere bandets andre album, og det er blitt en leken plate som med sin base i jazz, soul og funk bobler over av musikalsk overskudd. Alltid med en liten overraskelse på lur, alltid med et gledelig resultat.

Sondre Lerche mottar unison hyllest for sitt nye dobbeltalbum «Avatars of Love». Også The Hellacopters og Rosalias nye plater trekkes fram som månedens beste av norske kritikere.

Av Leif Gjerstad

«Platebarometeret» er basert på anmeldelser av album i følgende medier: NRK, Aftenposten, VG, Dagbladet, Dagsavisen, Klassekampen, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad, Adresseavisen, Feedback/iTromsø, Gaffa samt Musikknyheter.

Kun plater som er anmeldt i minst tre medier som bruker terninger/poengskala og der terning-gjennomsnittet ligger over fire er inkludert i oversikten.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *