Satte fyr på listene

Arthur Brown toppet listene med «Fire» i august 1968 (Foto: Pye Records)

Det slo gnister av The Crazy World of Arthur Brown da de i 1968 ga ut megahiten «Fire». Men flammene sluknet raskt og gjengen har gått inn i rekkene av one-hit-wonder-band.

Whitby-musikeren Arthur Brown var 25 år da han i 1967 bestemte seg for å starte The Crazy World of Arthur Brown. Konseptet skulle være litt teatralsk og dramatisk rock, på en bedd av blues og psykedelia. Hovedrollen skulle han selv ha, som vokalist i oppsiktsvekkende kostymer og med ansiktsmaling samt en brennende hjelm på hodet som signatur. Hjelmen ble raskt en visuell signatur for Arthur Brown, og ga ham etterhvert også kallenavnet «The God of Hellfire».

Selv om debutsingelen «Devil’s Grip» (1967) ikke satte særlige spor etter seg, sikret Arthur Browns scenepersona og eksentriske oppførsel likevel bandet mye oppmerksomhet, og «Fire» ble raskt en publikumsfavoritt. Da det endelig var på tide å albumdebutere med den selvtitulerte lngspilleren «The Crazy World of Arthur Brown», var låten derfor nærmest selvskrevet som førstesingel. Og da den ble sluppet i hjemlandet på forsommeren 1968 viste det seg å være et lurt valg.

Fire tar fyr

«Fire» klatret raskt oppover listene i hjemlandet, og klatringa stoppet ikke før den i august inntok førsteplassen på hitlistene. Flammene spredte seg dessuten raskt til andre land, og låten ble en internasjonal megahit og millionselger.

For Arthur Brown var suksessen med «Fire» søt, selv om den også påførte ham en del smerte. Hjelmen av metall var ikke skikkelig isolert, så da flammene sto opp fra hjelmen, søkte varmen seg gjennom metallet til Browns hodebunn. Det ble påstått at han ved noen anledninger måtte behandles for forbrenning, mens han en gang fikk lettere brannskader da kostymet tok fyr. Heldigvis ble han den gang reddet av folk som helte øl og vann over ham og kvelte flammene før de fikk ordentlig tak.

Måtte vente i 20 år på oppfølgeren

Å følge opp en slik suksess er naturlig nok ikke så altfor enkelt, og da The Crazy World of Arthur Brown året etter skulle slippe oppfølgeren og andrealbumet «Strangelands» sa plateselskapet stopp. De mente plata var for eksperimentell, uten særlig kommersielt potensial.

Det skulle gå nesten 20 år før «Strangelands» endelig ble offisielt utgitt. Men da albumet endelig landet i platehyllene var The Crazy World of Arthur Brown for lengst oppløst, og flammen de en gang hadde tent var sluknet. Plata fikk derfor bare en historisk interesse, selv om Arthur Brown i år 2000 faktisk tok initiativ til å stable The Crazy World of Arthur Brown på beina igjen. Riktignok med en helt ny besetning, men de har siden holdt det gående fram til dags dato og underveis også gitt ut fire album.

Det kan likevel ikke hjelpe. I rockehistorien vil Arthur Browns navn for evig være knyttet til den ene, store hiten: «Fire»

Av Leif Gjerstad

Se video:

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *