Noe vi alle må gjennom er noen år på skolebenken. Det har også avleiret seg i musikkhistorien med en drøss sanger med fokus på skolen. Her har jeg samlet 20 «skolelåter», nok til å fylle en skoletime og vel så det.
Siden ideen til spillelista var 70-årsdagen til Vincent Furnier alias Alice Cooper, fikk hans klassiske «School’s Out» åpne ballet. Med frihetsbrølet når skoleklokkene ringer ut for sommeren.
Helt tilbake i rockens tidligere barndom sto skolen sentralt, med scenen i filmen «Vend dem ikke ryggen» der elevene i klasserommet knuser lærerens plater og setter på Bill Haleys «Rock Around The Clock» i stedet. Den kunne gjort jobben på en liste som dette, men jeg har valgt Jerry Lee Lewis «High School Confidential» fordi den utstråler ungdommelig energi og sammen med metaformesteren Chuck Berry og hans «School Days» byr på en tidstypisk seksuell undertone.
Ramones «Rock’n’Roll High School» er opplagt på en spilleliste som denne, der den sprudler over av den livslysten som holder læreprosessen utenfor klasserommet mye høyere enn den som skjer innenfor skolens fire vegger.
Ray Davies og Kinks går litt mer systematisk til verks på «Schoolboys in Disgrace», et konseptalbum hvor bandet ser tilbake på livet i skolen, med litt nostalgiske «Schooldays» som et av albumets høydepunkter.
Få er like britiske i sitt uttrykk som Ray Davies/The Kinks, men pubrockeren Graham Parker har noe av det samme britiske i sin tilnærming til musikk som vi finner hos Davies, om enn i en litt annen stilistisk retning. I «Back To Schooldays» finner vi også en litt nostalgisk lengsel, selv om motivet også handler litt om hevn.
I en litt annen skole finner vi The Police og «Don’t Stand So Close To Me», der den unge læreren blir målet for ei ung jentes seksuelle fantasier. Sangen skal visstnok være basert på noe Sting opplevde mens han før rockstjernelivet prøvde seg i lærerrollen. Bob Geldof har definitivt brukt noe som skjedde i Boomtown Rats-klassikeren «I Don’t Like Mondays», hvor han tok utgangspunkt i en av disse tragiske skolemassakrene som har herjet USA. I dette tilfelle hvor en 16-åring jente uten forvarsel skjøt og drepte elleve på skolen sin.
Morrissey vender i stedet blikket oppover i skolesystemet, med kritikk mot bruken av korporlig avstraffelse som rektoren på denne Manchester-skolen får stå som symbol for i The Smiths-låten «The Headmaster Ritual».
Vampire Weekend og Paul Simon kommer fra to ulike epoker, men har begge noe av dette rytmiske som spiller på det globale samtidig som man kan fornemme den dampende heten i sommervarme New York-gater med brannhydranter og det hele. Vampire Weekend tar oss med til et møte på «Campus», mens Paul Simon vel aldri helt har fortalt hva han og Julio egentlig gjorde som var mot loven i «Me and Julio Down By The Schoolyard».
En liste med låter relatert til skolen slipper ikke unna Pink Floyds «Another Brick In The Wall», der Roger Waters i dystopiens tegn avkler utdanningssamfunnet og skildrer en fremmedgjøring av elever som forvandler dem fra frie individer til viljeløse brikker i et stort maskineri.
Tar noen norske og svenske også, og da er åpninga med Terje Mosnes glimrende gjendiktning av Harper Valley PTA til «Fru Johnsen» med Inger Lise Rypdal. Hvilket vel også må sies om Kids «Hun er forelska i lærer’n», selv om den ikke akkurat hører med blant mine personlige favoritter. Da har jeg bedre sans for Svein Tang Wa som skuer utover havet og mot nye horisonter, mens han «Skylka skolen» og det ferskeste bidraget til denne lista, No..4 med deres «Skoleveisvise».
Blant de svenske var åpninga med Alice Babs og slutten med Magnus Uggla nokså opplagt. Babs fordi «Swing It, Magistern» er en popjazzklassiker fra 1940, og fordi min mor ca ti år seinere faktisk hadde sommerjobb med å passe barnet til Alice Babs.
Og Magnus Uggla fordi han aldri har vært så i takt med seg selv som da han ga ut albumet «Va ska man ta livet av sig för när man ändå inte får höra snacket efteråt». Og hvor låten «Skiter i allt» oppsummerer det så glimrende i linjene »dom säger jag skiter i allt/men det skiter jag i».
Av Leif Gjerstad