Skrudd og splendid Splendor

Stefan Lindbergs roman «Splendor» er noe utenom det vanlige. (Foto: Sofia Runarsdotter/Albert Bonniers förlag)

Svenske Stefan Lindbergs roman «Splendor» er noe utenom det vanlige. Men så er det da heller ikke så vanlig å møte noen på bar som kjenner detaljer om ditt liv som bare du selv kjenner til.

Stefan Lindberg «Splendor» (Albert Bonniers förlag)

Det er en fascinerende og mangefasettert roman som den svenske forfatteren forførte Sverige med i fjor. På et plan kan det være historien om en forfatter i oppløsning som desperat leter etter en historie å skrive. På et annet plan kan det handle om drogers hallusinogene og virkelighetsforstyrrende kraft. Men det kan også være en metafysisk reise til forfatterens indre. Eller kanskje like gjerne en stream-of-conciousness nattevandring gjennom Stockholms gater.

Og selvsagt, det kan være alt dette som fletter seg like lekent som mystisk inn i hverandre.  

Et merkverdig møte med en mystisk person

Når vi først møter bokas hovedperson «forfatteren Stefan Lindberg» sliter han med et nytt romanprosjekt. Han vandrer rundt i gatene, går på bar, treffer gamle ex-kjærester og venner, drikker og mimrer. I tillegg prøver den fraskilte tobarnsfaren, med vekslende hell, å være en noenlunde god far.

Når han på en av sine vandringer gatelangs havner på baren Babylon på Söder i Stockholm, blir han kontaktet av den karismatiske mannen Mathias Splendor Johansson. Han har fortid i sekten Paradiset, som ved hjelp av et spesielt hallusinogen – Preparatet – kan få sjeler, minner og framtid til å flyte sammen.

Splendor vil at forfatteren Lindberg skal bruke hans historie til sin neste roman, men samtidig setter han forfatteren ut av balanse når det viser seg at han vet «alt» om Lindberg. Og ikke bare slikt ingen andre enn Lindberg kan vite, men også det han selv har fortrengt.

Sommer og kaos

Det blir starten på to omtumlende sommermåneder, der «forfatteren Lindberg» går gradvis i oppløsning mens den spesielle fortellingen om den mystiske Splendor og Paradiset brettes ut, i spennende lag for lag, samtidig som overraskende vendinger nærmest blir normalen. 

For «forfatteren Lindberg» blir også tida med Splendor og jakten på Preparatet et desperat forsøk på å nå sitt personlige paradis, en tilstand der han kan gjenfinne sitt språk, inspirasjon og fortellerevne. Men det går bare sånn noenlunde, for mens han prøver «å finne seg sjæl» driver han i forvirringens tegn alt lengre bort fra seg selv.

Kobler grepet

Mens «forfatteren Lindberg» mister grepet, kobler den virkelige forfatteren Stefan Lindberg et solid grep om leseren. Det mystiske sløret rundt Splendor og Paradiset skaper spenning. Hans skildring av (en ensom gatevandrers) Stockholm på seint 2010-tall er tegnet med et skarpt blikk. Og hans streben etter å være en god far for sine to tenåringsbarn byr på humoristiske og treffende gullkorn. I tillegg skaper bokas autofiktive elementer en brytning der sanning og fiksjon glir sømløst over i hverandre, og der det jammen blir litt plass også til Karl Ove Knausgård ved et restaurantbord på Söder.

Mens bokas hovedperson møter et kaos og går i oppløsning, klarer Stefan Lindberg på imponerende måte å samle de kaleidoskopiske trådene i en like velkonstruert som velskrevet fortelling som både forfører og engasjerer. 

Av Leif Gjerstad

Stefan Lindberg (f. 1971) er en svensk forfatter og dramatiker som debuterte seint på 1990-tallet. Fikk sitt gjennombrudd med romanen «Nätterna på Mon Cheri» i 2016. «Splendor» kom i 2020 og er Lindbergs sjette skjønnlitterære bok. For den ble han nominert både til Augustpriset og Sveriges Radios romanpris. 

Flere anmeldelser her!

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *