Stikkan i sentrum

Stikkan Anderson (i midten) med ABBA i Brighton 1974 (Foto: SVT)

I april er det 50 år siden ABBA vant Melodi Grand Prix med «Waterloo». I morgen viser SVT en dokumentar om «det femte ABBA-medlemmet»: deres manager og plateselskapssjef Stikkan Anderson.

Siden 1970-tallet har Sverige vært en stormakt i internasjonal musikk, og i dag er den svenske musikkindustrien verdens tredje største eksportland (etter USA og Storbritannia). Mye av æren for dette tilskrives Stikkan Anderson (1931-1997), selv om alle i hans hjemland absolutt ikke var like begeistret for ham. Og ABBA ble han bitter uvenn med noen år etter at de ble oppløst.

Historien som fortelles i tv-dokumentaren «Stikkan» på SVT søndag er en fascinerende skildring av en enkel gutt fra landet som via en karriere som låtskriver og tekstforfatter ender opp som internasjonal musikkmagnat. Hans mange roller innenfor musikken ga ham i hjemlandet like gjerne kallenavnet «bransjen», i en erkjennelse av hans sentrale og viktige rolle.

Suksess som låtskriver

I Norge forbindes Stikkan naturlig nok helst med ABBA og til en viss grad med Polar-priset (som han tok initiativ til og finansierte). Men de som er gamle nok har muligens nynnet til den låten som ga ham det definitive gjennombruddet, Nora Brockstedts «Er du glad i meg ennå, Karl-Johan». Eller «Är du kär i mej ännu Klas-Göran» som Lill-Babs svenske original het.

Det ble hans største hit som låtskriver, men for bransjemannen var kanskje tekstene han skrev på 1960- og 1970-tallet vel så viktige. For etter å ha brukt 1950-årene til å reise rundt og opptre i de svenske folkparkerna, brukte han store deler av 1960-tallet til å reise rundt i Europa og shoppe rettigheter til utenlandske hits som han skrev svenske tekster til. Og ved å starte forlagene Sweden Music og Polar Music sikret han at inntektene havnet i egen lomme, samtidig som han bygget opp et internasjonalt kontaktnett som ABBA fikk stor glede av et tiår seinere.

Elsket og hatet

Stikkan Anderson skal ha skrevet rundt 3000 låttekster (inklusive noen til ABBA) og er i STIM (svenske Tono) registrert med 1143 låter som han har skrevet melodi og/eller tekst til. Blant de som har sunget hans tekster finner vi Anita Lindblom, Siw Malmkvist og Monica Zetterlund. Men omfanget og den kommersielle retningen han valgte førte også til mye kritikk. Ikke minst fra 1970-tallets progressive musikkmiljø.

De omtalte ham som et kynisk svin og demonstrerte til og med sin avsky for Stikkans superkommers profil og profittmaksimering ved å demonstrere utenfor hans hus. Men det prellet av på Stikkan som besvarte kritikken ved å si at «folk vil ikke ha låter om enslige mødre og krig og sånn», før han fulgte opp med «visst skriver jeg mye dritt, men det er i det minste godt betalt!». En uttalelse som ikke akkurat stilnet kritikken fra hans motstandere på venstresiden.

ABBA og Polar

Med eventyret ABBA etablerte Stikkan Anderson seg for alvor internasjonalt, samtidig som hans Polar-selskap i Sverige signet framgangsrike artister som Ted Gärdestad og Mats Ledin (som seinere giftet seg med Stikkans datter). Og resten er historie, selv om konflikten med ABBA på slutten av 1980-tallet kom overraskende på mange. Men kanskje burde det ikke forbause så mye likevel, med tanke på Stikkan Andersons sans for penger. For bruddet med ABBA kom selvsagt etter en pengekrangel, om fordelingen av inntektene fra ABBAs album. I 1989 solgte Stikkan Anderson musikkforlaget Polar til Polygram for 189 millioner kroner, og like etter innstiftet han den internasjonale musikkprisen Polar Music Prize.

TV-dokumentaren er produsert av Håkan Thörn, og i en pressemelding fra SVT uttaler Thörn at mens ferden til toppen gikk ganske enkelt for Stikkan Anderson, slet han langt mer da han ikke lenger befant seg i lyskasternes fokus, ute av stand til å skjønne hva man gjør med livet når alle drømmene man en gang hadde er oppfylt.

Stikkan Anderson døde av hjerteinfarkt 12. september 1997.

Av Leif Gjerstad

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *