Thåström-covers

Thström har mest sunget eget, men i løpet av 40 år er det også blitt noen covere. (Foto: Luger)

På sin nye singel covrer Thåström Nils Ferlin og Cornelis Vreeswijk. Det er ikke første gang han dukker ned i andres materiale, og her har vi samlet coverne Thåström har gjort – fra Ebba Grön til solokarrieren – i en spilleliste.

Den nye singelen er spilt inn sammen med The Hellacopters og består av Nils Ferlins «En valsmelodi» og Cornelis Vreeswijks «Ågren» (1970). Den førstnevnte startet sitt liv i Nils Ferlins diktsamling «En döddansares visor» i 1930, men fikk et nytt liv da Lille Bror Söderlundh få år etter tonesatte den med den melodien vi i dag forknipper teksten med. Den sistnevnte spilte Vreeswijk inn i 1970, og da han slapp «Ågren» oppga han i første omgang at den var «skrevet til en gammel norsk folkevise». Men likheten med Alf Cranner og Harald Sverdrups «Sjømannsvise» var så stor at krediteringen ble endret å inkludere alle tre.

Samarbeidet mellom Thåström og The Hellacopters kom i stand da Thåström i 2021 gjorde en sjelden visitt i tv-ruta, og framførte «En valsmelodi» i tv-programmet «På spåret», hvor The Hellacopters akkurat da var husband. Resultatet ble så bra at de bestemte seg for å gå inn i studio og spille den inn der. Og da de først var i gang, benyttet de anledningen til også å spille inn «Ågren».

Covere

Men over til coverlåtene som Thåström har spilt inn opp gjennom årene, enten det har vært med Ebba Grön, Rymdimperiet, Imperiet eller som soloartist. Jeg utelukker ikke at det kan være en eller annen jeg har oversett, og skulle du oppdage det, er det bare å ta kontakt så kan jeg oppdatere.

(Og for ordens skyld: har konsentrert meg om studioinnspillinger. Finnes også et par liveopptak som har havnet på samleplater, men som ikke er inkludert her)

Flyger – Dag Vag. Skrevet av Stig Vig og innspilt av Stockholms-gruppa Dag Vag til bandets andre singel i 1978. Året etter tok Ebba Grön med den på sitt debutalbum «We’re Only In It For the Drugs»

Staten & Kapitalet – Blå Tåget. Dukket første gang opp på de politiske proggernes Blå Tågets fjerde album «Brustna Hjärtans hotell» i 1972. Ebba Grön gjorde en nyinnspilling av den som «Staten & Kapitalet» til b-siden på sin fjerde singel «Ung & kåt» i 1980.

Nu släckas tusen människoliv – Emmy Köhler. Den gamle julesangen «Nu tändas tusen julelys» fra 1898 fikk et helt annet innhold da Ebba Grön skrev om teksten til en jule-EP som det svenske musikkbladet Schlager ga ut i 1980.

Tyna bort – Junior Byles. Den jamaicanske reggaeartisten heter egentlig Kenneth Byles og spilte inn låten «Fade Away» I 1975. Ebba Grön oversatte den til svensk og tok den med som b-side på bandet siste singel «Scheisse» i 1980. NB! Ligger ikke på Spoitfy.

Alltid attack – Garbochock. Nesten litt på kanten denne, siden «Alltid attack» er skrevet av Rymdimperiet-medlem Stry Terraire. Men, han skrev den mens han fortsatt var vokalist i bandet Garbochock – og de spilte inn denne låten til sitt debutalbum i 1980. Rymdimperiets versjon dukket opp på en maxisingel som de ga ut i 1982.

Märk hur vår skugga – Carl Michael Bellman. Da Bellman skrev den i 1790 het den «Fredmans epistel nr. 81», men den innledende tekstlinjen «Märk hur vår skugga» ga den snart sitt nåværende navn. Ble covret både av Fred Åkerstöm og Cornelis Vreeswijk før Imperiet spilte den inn på singel i 1985.

Balladen om briggen Blue Bird – Evert Taube. Ble første gang publisert i Evert Taubes sangbok «Fritiof Anderssons visbok» i 1929, og var tilgjengelig i versjoner av blant andre Olle Adolphson og Sven-Bertil Taube før Imperiet i 1985 spilte den inn som b-side til «Märk hur vår skugga».

Surabaya Johnny – Bertolt Brecht/Kurt Weill/Pugh Rogefeldt. Brecht og Weill skrev låten for musikalen «Happy End» i 1929, før Pugh Rogefeldt 40 år seinere tok den med på sitt debutalbum «Ja dä ä dä», med svensk tekst av Anders Åleby. Imperiet spilte den inn til sitt album «Blå himlen Blues» i 1985.

Fred – Hoola Bandoola Band. En 13 minutter lang versjon av Mikael Wiehes låt fikk avslutte Hoola Bandoola Bands debutalbum «Garanterat indivuduell» i 1971. Da Imperiet spilte den inn til «Blå himlen Blues-albumet i 1985 var intensiteten økt og spilletiden halvert. Men også her fikk den æren av å avslutte albumet.

Kanonsång – Bertolt Brecht/Kurt Weil. Skrevet til musikalen «Tolvskillingsoperaen» i 1928. Oversatt til svensk av Imperiet og fant sin plass på bandets sista album «Tiggarnas tal» i 1988.

Flicka med guld – tradisjonell. Opphavet til melodien er litt uklar, men Thåström skrev i hvert fall ny tekst til den gamle melodien og spilte den inn til sitt første soloalbum «Thåström» i 1989.

Så kall, så het – Garbochock. Akkurat som «Alltid attack» er denne skrevet av Ebba Grön/Imperiet-medlem Stry Terraire mens han var i pønkbandet Garbochock. Innspilt til og utgitt på bandets debutalbum «Ritual» i 1980, mens Thåström inkluderte den på sitt soloalbum «Mannen som ble en gris» i 2003.

Ballad om en gammal knarkare – Cornelis Vreeswijk. Så dagens lys på Vreeswijks 1978-album med det kronglete navnet «Narrgnistor 2 En halv böj blues och andra ballader. Spilt inn av Thåström til Cornelis-hyllestalbumet «Den flygande holländaren» i 2007. Også Ulf Lundell bidrar med en versjon av den samme låten til det samme albumet. (I tillegg er også Imperiet med på «Den flygande holländaren», men siden jeg har holdt meg til studioinnspillinger i denne saken og Imperiets versjon av «Personliga Person» er et liveopptak fra Sardines i Oslo, har jeg ikke inkludert den på spillelista)

Cool water – Cornelis Vreeswijk. Med undertittel «På den Gyldene Freden» dukket den første gang opp på dobbeltalbumet «Poem, ballader och lite blues» i 1970. I 2007 ble sangene på albumet gjenutgitt som «Poem, ballader och lite blues – Återbesöket», der en rekke svenske artister (og Ane Brun) gjorde sine tolkninger av Vreeswijk-låtene. Thåström tok for seg den ettertenksomme låten om fest, forfengelighet og alkohol, «Cool Water – På den gyldene Freden»

Keops pyramid – Hoola Bandoola Band. Låten er skrevet av Mikael Wiehe og var med på Hoola Bandoolas andre album «Vem kan man lita på» i 1972. På minneskonserten til Björn Afzelius etter hans død, sang Thåström denne i duett med Wiehe. Han spilte den også flere ganger live, og i 2009 dukket den opp på hans samlealbum «Be-bop-a-lula-hela-dagen».

En spelemans  jordafärd – Dan Andersson. Opprinnelig et dikt publisert i diktsamlingen «Svarta ballader» i 2017. Seinere tonesatt av Andersson og spilt inn av blant andre Evert Taube og Cornelis Vreeswijk (på hollandsk) før Thåström inkluderte den på sin samleplate «Be-bop-a-lula-hela-dagen» i 2009.

Linnéa – Evert Taube. Spilt inn og utgitt av Evert Taube på singel i 1924. Siden covret av blant andre Hootenanny Singers, Sven-Bertil Taube og Olle Adolphson spilte inn sin egen versjon til albumet «Kärlek är för dom» i 2009

Den druckne matrosens sång – Dan Andersson. Fra Anderssons diktsamling «Svarta ballader» (2017) og tonesatt av Thåström til albumet «Kärlek är för dom» i 2009

Men bara om min älskade väntar – Bob Dylan/Nationalteatern. Bob Dylan-komposisjonen «Tomorrow Is A Long Time» ble først utgitt på plate av det kanadiske paret Ian & Sylvia, i 1963, mens man måtte vente i åtte år for å høre Dylans egen versjon på hans samlealbum «Greatest Hits Vol 2» i 1971. Ulf Dageby oversatte den til svensk som «Men bara om min älskade väntar» og i 1978 dukket den opp på Nationalteaterns album «Barn av vår tid». För Thåström i 2009 spilte den inn til albumet «Kärlek är för dom».

Indian summer – C.V. Jørgensen. Danske C.V. Jørgensen ga i 1988 ut sitt niende album «Indian Summer». I 2010 lagde en rekke danske artister tributtalbumet «12 Bud på CV» – og som eneste ikke-danske bidro Thåström med tittelkuttet fra «Indian Summer».

Av Leif Gjerstad

Hør spilleliste «Thåström-covere»

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Thåström-covers

  1. Gjør bare oppmerksom på Blå Tåget låten heter egentlig : Den ena handen vet vad den andra gör som Ebba innrømmer at de har «forenklet» den.

  2. Hei Kjell Arne!
    Og takk for kommentar. Joda, jeg kjenner til Blå Tågets innspilling og originaltittel (og gjorde det før Ebba spilte inn sin versjon). Men i hele saken om Thåström-covers begrenset jeg omtalen til hver enkelt låt mest mulig, slik at bare den mest essensielle infoen kom med. Og i den sammenheng valgte jeg å la være å omtale originaltittelen. Som jeg skriver i saken: «en nyinnspilling av den SOM «Staten og kapitalet».
    mvh
    Leiif

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *