Et sikkert høsttegn er alle bokbadene. Likevel litt spesielt at tre så etablerte forfattere fra noenlunde samme generasjon som Dag Solstad, Lars Saabye Christensen og Ketil Bjørnstad bokbades på samme dag i samme by.
Riktignok finner bokbadene med de tre sted på to ulike plasser. Saabye Christensen og Bjørnstad skal i ilden på Rockefeller, mens Solstad skal til bok-Norges storstue Litteraturhuset noen hundre meter unna .
Alle tre er selvsagt aktuelle med hver sin bok, og et litt artig bipoeng er at ingen av deres bøker egentlig representerer noe helt nytt. I den forstand at både Saabye Christensen og Dag Solstad kommer med tredje bind i en trilogi, mens Ketil Bjørnstad fortsetter sin vandring gjennom det siste halve århundretets tiår.
Dag Solstad kom nylig ut med romanen «Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen». Som tittelen antyder avslutter han med denne boka sin trilogi om kemneren fra Kongsberg som han startet i 1992, og gjensynet med ham er blitt møtt med en nærmest unison hyllest av et samlet norsk anmelderkorps.
Mens det er Kjersti A. Skomsvold som bokbader Solstad i Litteraturhuset (arrangementet allerede utsolgt), er det bademesterveteran Anne Grosvold som skal lede samtalen med Lars Saabye Christensen og Ketil Bjørnstad på Rockefeller.
Ketil Bjørnstad kom på sensommeren ut med «Verden som var min. Tyvetallet». Det er femte bind i hans omfattende samtidshistorie, der han med utgangspunkt i sitt eget liv tar oss med gjennom et Norge i rask utvikling, fra 1960-tallet og fram til vårt årtusen.
Omtrent samtidig med Bjørnstad slapp Lars Saabye Christensen tredje bind i sin «Byens spor»-trilogi, denne gang med undertittel «Skyggeboken». Her møter vi igjen Maj Kristoffersen, hennes (nå voksne) barn Jesper og Stine samt andre i det fargerike persongalleriet fra Fagerborg i Oslo som vi ble kjent med i de to første bindene.
Også «Skyggeboken» fikk glimrende anmeldelser rundt om, blant annet av undertegnede som anmeldte den for Bok365.no og her på LeffesLab.
Av Leif Gjerstad
Les også: Lars Saabye Christensen skygger ikke banen likevel (intervju)