Velvet Underground: Fra undergrunn i New York til finkultur i Paris

Programmet til Velvet Underground-ustillingen i Paris.
Programmet til Velvet Underground-ustillingen i Paris.

Paris: Denne uka åpnet en stor utstilling med Rolling Stones i London og en med The Ramones i New York. Selv var jeg på Velvet Underground-utstilling i Paris forrige søndag.

Rockheim, Popsenteret, ABBA-museet og Rock and Roll Hall of Fame. Dette er bare noen få eksempler på at rocken for lengst er blitt verneverdig og har flyttet inn på museum. Men de siste årene har også et nytt fenomen begynt å gjøre seg mer gjeldende, med temporære utstillinger slik vi best kjenner det fra kunstfeltet.

David Bowie viser vei

Og kanskje var det David Bowie som nok en gang gikk foran? I hvert fall sprengte interessen for utstillingen «David Bowie Is» alle forhåndsprognoser Victoria and Albert Museum hadde satt opp før premieren i mars 2013.

Etter at den ble tatt ned der fire måneder seinere, har triumfferden fortsatt rundt om i verden. Fra Toronto via Sao Paolo, Berlin, Chicago, Paris og Melbourne til Groningen i Nederland, hvor utstillingen faktisk lukket i går, 10. april. (Egentlig skulle den stenges for to måneder siden, men på grunn av Bowies død ble den forlenget).

I Tokyo vinteren 2017

Men for de som fortsatt ikke har fått sett «David Bowie Is» bys det faktisk flere muligheter. Rett før den stengte i Groningen kom meldingen om at utstillingen skal videre til Tokyo, med åpning i januar neste år. Og det vil ikke overraske særlig om den får forlenget liv også andre steder.

I tilfelle er det bare å anbefale å ta turen, dersom du har mulighet. Selv så jeg den i London kort tid etter åpningen og ble så overveldet at ett besøk ikke var nok. Det var så mye og så interessant at jeg vendte tilbake noen få dager etter for å kunne fordype meg mer i det fascinerende Bowie-universet som utstillingen så forbilledlig levendegjorde.

Stones, Ramones, London, New York

«David Bowie Is» ble besøkt av 312.000 mens den hang i London, noe som faktisk er ny rekord for en utstilling på V&A Museum. På sin ferd videre i verden har utstillingen blitt sett av ytterligere en million, slik at det neppe er søkt å anta at suksessen har inspirert både Saatchi Gallery i London og Queens Museum i New York i arbeidet med sine respektive utstillinger Rolling Stones «Exhibitionism» og «Hey! Ho! Let’s Go: Ramones and The Birth of Punk».

Stones-utstillingen åpnet for øvrig tirsdag 5. april, mens Ramones fulgte etter fem dager seinere. Til gjengjeld er Ramones litt kjappere enn Stones, slik at mens New York-gjengen stenger dørene 31. juli holder Rolling Stones det gående fram til 4. september.

Velvet Underground inntar Paris

John Cale i Paris (Foto: Leif Gjerstad)
John Cale i Paris (Foto: Leif Gjerstad)

Da har også «The Velvet Underground New York Extravaganza»-utstillingen gjort sitt i Paris. Den lukker i midten av august, nesten fire måneder etter åpningen i Cité de la Musique/Philmarmonie de Paris 31. mars. (I parentes bemerket samme sted som «David Bowie Is» ble vist nesten nøyaktig ett år tidligere).

Vi var der den første helgen etter åpningen, da ustillingen ble lansert med to konserter. Først Television som spilte sin debutplate «Marquee Moon» lørdag, før John Cale med band og venner søndag framførte «Velvet Underground & Nico», debutalbum også det.

Les også: Tidenes beste debutalbum

Les også: Legendarisk Cale-konsert med legendarisk album

Utstilling

Det var en stor begivenhet, men altså bare en del av den omfattende utstillingen som, slik tittelen antyder, skildrer Velvet Undergrounds bakgrunn og virke i New York.

Naturlig nok med mest fokus på Lou Reed, John Cale, Nico og de andre i Velvet Underground, som både selv og gjennom andre gjenforteller sine liv. Men i tillegg til hovedpersonenes historier, byr utstillingen også på et like naturlig sideblikk på andre sentrale personer, steder og hendelser som var med på å forme og prege datidas kontroversielle undergrunnskultur.

Kretsen rundt Velvet Underground

Det gir litt plass til blant andre La Monte Young, Patti Smith, Candy Darling og Allen Ginsberg, men framfor alt til Andy Warhol som var så instrumental i Velvet Undergrounds tilblivelse og kreative utvikling.

En styrke med dette er også at Andy Warhols og hans Factory i så stor grad kretset rundt musikk og film at svært mye med og rundt gruppa ble dokumentert på lyd og bilde. Dermed er «The Velvet Underground New York Extravaganza» også blitt en utstilling hvor du for en liten stund kan gå inn i deres verden og la sansene omfavne deg.

Det, å bli omfavnet, lar seg også gjøre i bokstavelig forstand i en slags tunnel med liggeplasser på begge sider. Der kan du liggende se bilder og video som projiseres på vegger og i tak fra motkulturens New York, mens Velvet Underground besørger lydsporet med låter som «I’m Waiting For The Man», «Venus In Furs», «Heroin» og andre.

Flere arrangementer fram til august

Foruten selve utstillingen byr «The Velvet Underground New York Extravaganza» også på mange andre arrangementer fram til august, slik som konserter, filmer, foredag og annet som kan knyttes til Velvet Underground, Andy Warhol og motkulturen i New York.

Av Leif Gjerstad

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *