Årets beste internasjonale album 2024

Her er årets ti beste internasjonale album, mener Øyvind.

Vi fortsetter kåringen av årets plater, og er kommet til Leffes Lab-medarbeider Øyvind Rønnings internasjonale albumliste med ti favoritter og 25 urangerte titler. En fin blanding av rock, country/americana og blues – og to svenske artister på topp ti!    

1. Nick Cave: «Wild God»
Det aller meste Nick Cave gjør blir til gull, på plate og live. Igjen har han lagd et mektig, pulserende, gåsedhudfremkallende album, en fantastisk reise gjennom den kloke mannens kompliserte sjelsliv, stadig grublende over livets utfordringer, tro og tvil. Fulgte opp med en strålende konsert i Oslo Spektrum i oktober.

2. Father John Misty: «Mahashmamashana»
Josh Tillman (ex-Fleet Foxes) følger opp en innertier av et album fra 2022 med, skal vi si en nier? Variert, men aldri sprikende, bare veldig Father John Misty! I april kommer han tilbake til Oslo. «I Guess Tim Just Makes Fools of Us All» er en av årets beste låter!

3. Laurel Lewis: «Laurel Lewis»
Strålende debutalbum fra 21 år gammel Nashville-basert artist, godt hjulpet av produsent Rodney Crowell. Hun albumdebuterte som Madison Lewis som 14-åring i 2017, men byttet til Laurel for å hylle hjembyen sin i Laurel County i Kentucky. Americana og countrysoul av ypperste sort, med personlige tekster fra en tøff oppvekst. 

4. Jesper Lindell: «Before The Sun»
Svensken blir bare bedre og bedre, nå også med et større publikum i Norge etter flere konserter og festivalbesøk. Låtskriver og vokalist Jesper er en glimrende vokalist, låtskriver og formidler av countrysoul, og bandet høres fortsatt ut som – eh, The Band, med Van Morrison som gjest! Ikke noe gærent i det.

5. Laura Marling: «Patterns in Repeat»
Britiske Laura Marling (34) er veldig til stede i sitt nye liv som ganske nybakt mor, og det er en flott ro og harmoni over dette folk/folkrock-albumet. Akustisk gitar og strykere har en viktig rolle i det ellers nedstrippede lydbildet og setter stemningen sammen med barnelyder (!) på den vare åpningen «Child of Mine».

6. Benjamin Tod: «Shooting Star»
Jeg kunne valgt Lost Dog Street Bands album av året, «Survived», med Benjamin Tod og kona Ashley Mae pluss Jeff Loops, men landet på Tods soloalbum på topp ti. Begge albumene er spekket med tradisjonell honky tonk, bluegrass og «old time music» som kunne vært spilt inn tidlig i forrige århundre. Det blir ikke mer country enn dette!

7. Willie Nelson: «The Border»
«The Last Leaf On The Tree», produsert av sønnen Micah, hylles av mange. Det er et  fint album, men jeg synes likevel det mer «tradisjonelle» av årets to album fra den produktive 91-åringen er enda bedre – forsterket av en suveren versjon av Rodney Crowell og Allen Smamblins «The Border».

8. Tomas Andersson Wij: «Sorgsna songer gör mig glad»
Han albumdebuterte for 26 år siden og er kommet litt i skyggen av Thåström, Hellström og Winnerbäck, men Tomas (52) er en glimrende tekstforfatter og melodisnekker. Favoritter her er tittellåten, «L K E» (Livet kom emellan) og «Still Got The Blues från Sverige», en oppdatering av hans egen 20 år gamle «Blues från Sverige».

9. Bright Eyes: «Five Dice, All Threes»
Nok et glimrende dobbeltalbum fra Conor Oberst & Co., som vanlig med låtskriving på høyt nivå og en stemme med mye «karakter». Terningspill og spredte lydklipp fra filmer  skaper et inntrykk av et slags musikalsk teater. Cat Power og Matt Berninger (The National) gjester.

10. Charley Crockett: «$10 Cowboy»
Texaneren Charley Crockett er nesten like produktiv som Willie Nelson. Den beste av årets to albumutgivelser er denne, med like mye soul og R&B som god gammel country / honky tonk.  «Visions of Dallas» fra november er nesten like bra.

25 under streken (urangert):

Gillian Welch & David Rawlings: «Woodland»
Frontier Ruckus: «On The Northline»
JJ Grey & Mofro: «Olustee»
Thåström: «Somliga av oss»
Jake Xerxes Fussel: «When I’m Called»
Krissy Matthews: «Krissy Matthews & Friends»
The Hanging Stars: «On a Golden Shore»
Savoy: «Under»
Lost Dog Street Band: «Survived»
Kacey Musgraves: «Deeper Well»
Les Big Byrd: «Diamonds, Rhinestones and Hard Rain»
Charley Crockett: «Visions of Dallas»
Taylor Swift: «The Tortured Poets Department: The Anthology»
Seasick Steve: «A Trip A Stumble A Fall Down On Your Knees»
The Decemberists: «As it Ever Was, So It Will Be Again»
Sierra Ferrell: «Trail of Flowers»
Fontaines D.C.: «Romance»
Gary Clark Jr.: «JPEG RAW»
Willie Nelson: «The Last Leaf on The Tree»
Robert Vincent: «Barriers»
Ray LaMontagne: «Long Way Home»
Willie Watson: «Willie Watson»
Marcus King: «Mood Swings»
Phosphorescent: «Revelator»
John Moreland: «Visitor»

Av Øyvind Rønning

Les også: Årets beste norske album 2024

Les også: Årets beste svenske album 2024

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *