Her er årets beste julehefter

Fem julehefter du trygt kan lese (Foto: Leif Gjerstad)

Hver jul bugner markedet over med nye juleblader. Jeg har sett på noen av de mer litterære, og her er fem som jeg kan anbefale.

På oppdrag for Bok365 har jeg den siste uka brukt tid på å lese 14 av årets nye juleblader. Jeg har her plukket ut de fem beste, men om du vil lese omtalen av alle så finner du dem på Bok365.no her.

Hvor mange det handler om totalt har jeg ingen god oversikt over i skrivende stund. Men du vil finne alle omtalt og anmeldt på Bok 365.no her.

Men her er altså de fem jeg trygt kan anbetale.

Lindell & Ragde «Juleengler» (Strawberry Publishing)

Radarparet Lindell & Ragde leverte et av fjorårets beste julehefter, og beholder heldigvis den gode formen i årets «Juleengler». Allerede i forordet slår de an en tone preget av sprelske innfall, humor og uhøytidelighet, og inntrykket står seg tvers gjennom det 71 sider lange heftet. De byr på fornøyelige tekster både hver for seg og sammen, de gir plass til personlige refleksjoner og erindringer knyttet til oppvekst og jul, de deler noen oppskrifter som krydres med små forklarende kommentarer og de spisser det hele med hver sin krimnovelle. I tillegg har Ragde hentet fram et utdrag fra «Berlinerpoplene» om julaften på Neshov og funnet en liten tekst hennes mor etterlot, samtidig som Lindell gir oss flere glitrende gullkorn fra barnemunn (og noen voksne). Det er en sann glede å feire jul sammen med Lindell &  Ragde! 

Oddgeir Bruaset: «Juleklang» (Vigmostad Bjørke)

Han som elsker å fortelle oss om stedene ingen trudde nokon kunne bu, har i år valgt å fortelle om historiene bak seks kjære julesanger. Noen av dem gamle, andre av langt nyere dato. Men det de har til felles er en skapelsesprosess med morsomme og interessante historier, som Bruaset klarer å levendegjøre. Visste du eksempelvis at bak «Himmel på jord» skjuler det seg en gammel flatfyllhistorie med Aage Samuelsen eller at Carola hørte melodien til «Himlen i sin famn» inni seg, mens hun freste bortover en svensk landevei på motorsykkel? Eller hva med at Erik Hillestad skrev en tekst som Kong Harald oppfattet som så kontroversiell at han nektet sin datter prinsesse Märtha Louise å lese den inn til en juleplate til Oslo Gospel Choir? Ifølge forordet er dette det første av flere slike juleklang-hefter som Bruaset planlegger. Høres bra ut! 

«Juleroser» (Samlaget/Egmont)

Dette er sjette året på rad som Samlaget gir ut «Juleroser», og som tidligere år er det en sann glede å bla og lese seg gjennom bladet. Layouten er ren og byr på illustrasjoner som spiller godt opp mot teksten. Og ikke minst, det er et imponerende kobbel forfattere som redaktør Herborg Kråkevik har samlet og fått til å levere bidrag i det nesten hundre sider tjukke heftet. Vi nevner kort Naja Marie Aidt, Nina Lykke, Jon Fosse, Selma Lagerlöf, Brit Bildøen, Simon Stranger og Trygve Skaug som sørger for at sidene fylles både med poesi, personlige betraktninger og julenoveller. I tillegg bidrar Aurora med en nyskrevet julesang (med både tekst og noter), mens Magne Furuholmen byr på både tekst og illustrasjon.

I år er det 100 år siden Sigrid Undset ga ut «Kransen», og dette brukes tematisk i heftet, samtidig som Sigrun Slapstad ser nærmere på Undsets julefortelling «Kransen» og koblingen til «Kristin Lavransdatter». Selvsagt er også Sigrid Undset representert, med et utdrag fra hennes bok «Lykkelige dager».

«Ren poesi» (Aschehoug)

For tredje år på rad har Ellen Wisløff invitert poeter og forfattere til å dele tekster som nyanserer det helidylliske «deilig er jorden»-bildet som tradisjonell julefeiring ellers så gjerne inviterer til. Men selv om grunntonen er mollstemt, stiger det så mye sår varme opp fra disse diktene og fortellingene om utafor-jul, redd-jul og kjærlighetssorg-jul at det vonde aldri ender i den håpløse elendigheten. Og selvsagt, med poeter/forfattere som blant andre Monica Isakstuen, Ruth Lillegraven, Øystein Hauge, Håvard Rem og Jan Erik Vold ombord, så holder bidragene gjennomgående høyt litterært nivå. Lesegleden styrkes også av en ren, luftig og innbydende layout. Av høydepunkter kan nevnes en like trist som vakker novelle av Ingvild H. Rishøi, fine juleskildringer av Pedro Carmona-Alvarez og Geir Gulliksen og ikke minst Martin Eia-Revheims dypt personlige og triste skildring av barndommens julaften som årets verste dag. Et hefte som trygt kan anbefales!

«Rød jul» (Forlaget Manifest)

Blant årets julehefter framstår dette ikke bare som det mest alternative, det framstår også som et godt alternativ, med sin miks av essayer, refleksjoner, tegneserier og litterære tekster. Her tar Marta Breen et feministisk blikk på «så har vi vaska golvet» (løsrevet fra Prøysen), Jenny Jordahl byr på noen striper med Fernanda Julenissen, Rudolf Nilsen skriver poetisk om arbeidsløs jul, Ellen Engelstad forteller om (og presenterer) Rosa Luxemburgs julebrev, Linn Stalsberg reflekterer rundt koronakapitalismen, mens Magnus Marsdal ønsker alle Rød jul og fritt nytt år! Bare for å nevne noe, i dette heftet som balanserer fint mellom rent litterære, analytisk resonnerende og humoristisk-satiriske tekster. Alle selvsagt med et hjerte til venstre.

Av Leif Gjerstad

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *