Da Fatou Åsbakk i 2017 var alene i Paris, fylte hun tida med å fylle en skriveblokk med notater. Derfra vokste romanen «Været og uvirksomheten» gradvis fram, og i høst kom hennes debutroman ut.
Aktuell med romanen «Været og uvirksomheten» på Kolon forlag
Kort om deg selv?
– Jeg er 36 år gammel, kommer fra Oslo og befinner meg fortsatt der. Jeg er utdannet billedkunstner og det siste året har jeg jobbet med utstillingene på Deichman Bjørvika.
Når skjønte du at du ville bli forfatter?
– Det er jeg ikke sikker på, men jeg har skrevet så lenge jeg kan huske. Da jeg var barn skrev jeg morbid krim i sommerferiene, jeg skrev et kapittel om dagen og leste det høyt for de voksne om kvelden. Jeg skrev også små «diktsamlinger» som jeg ga bort til jul og bursdager.
Hva handler boka di om?
– Boka handler om Ådne. Ådne er en enkel mann og av og til et medmenneske. Han er i 40-årene, har et opphold på Sorbonne, vandrer fra bibliotek til bibliotek i Oslo, har kontakt med vennene Petter og Tor, og sønnen, men som regel er han alene, med seg og sitt, i det været som måtte oppstå fra dag til dag.
Kan du si noe om hvordan du fikk idéen til akkurat denne boka?
– Den fikk jeg da jeg residerte på Kunsthøyskolens hus i Paris i 2017, alene og tidvis selvisolert. Jeg hadde et mål om å fylle en skriveblokk som besto av hundre ark i løpet av oppholdet mitt, og tanken var først at denne teksten skulle brukes som voiceover i en film. Da jeg var tilbake i Oslo og skulle renskrive notatene testet jeg ut å endre fortellerstemmen fra første til tredjeperson, og denne tredjepersonen fikk navnet Ådne og notatene fra Paris ble til kapittelet Sommer på Sorbonne. Dermed var det gjort, og jeg hadde Ådne hengende over meg i alt jeg foretok meg de neste årene.
Hvis du har fri og ikke skal skrive, hva vil du da helst bruka tida på?
– «Fri» har jeg vel ikke hatt siden OL på Lillehammer. Neida, det var flåsete sagt, men jeg anser selv det å se en god film for arbeid, og da er det jo ikke mye fri tilbake. Men jo, det føles vel mest som fri når jeg svømmer, hører på lettbente podcaster om dagens samfunn eller ser teveserier andre snakker varmt om.
Av Leif Gjerstad