Bokdebutant: Ingvild Hegge Eriksen

Da Ingvild Hegge Eriksen var usikker på egne valg midt i 20-årene, kom også ideen til plottet som nå ligger til grunn i hennes debutroman (Foto: Trine Dyrstad Walsøe)

Hvordan vet man hva man skal gjøre med livet sitt når man er 18 år, spør Ingvild Hegge Eriksen i sin debutroman som kretser rundt det vanskelige temaet framtidsvalg.

Aktuell med romanen «Dette forandrer alt» på Gyldendal forlag

Kort om deg selv?

– Jeg er en 30 år gammel forfatter som bor ved siden av Sunnmørsalpene, men jeg er vokst opp i Grong i Trøndelag. Elsker å stå på ski og elsker å skrive, så det passer meg perfekt at jeg jobber som frilansskribent til daglig. Jeg har en hund og (snart) en ektemann, og har blant annet studert på Westerdals og Norsk Barnebokinstitutt, og så har jeg bodd mange forskjellige steder i Norge, som Lofoten, Bergen og Bodø.

Når skjønte du at du ville bli forfatter?

– På ungdomsskolen. Helt klart. Jeg slukte bøker som Twilight og Hunger Games, og jeg var kanskje en av de få som gledet meg til heldagsprøver i norsk. Faktisk skrev jeg en bok i 10. klassen, som jeg laget forside til og trykket opp i pocket. Jeg tør nesten ikke åpne den i dag, men det var en slags kjærlighetshistorie på en fiktiv øy i Stillehavet. Masse klisjeer og rare navn! Så jeg forstod ganske tidlig at jeg ville jobbe med å skrive, for jeg var helt oppslukt i bøker, filmer og serier, og forelsket meg stort sett i fiktive karakterer. Hele videregående satt jeg i klasserommet med utallige Word-dokumenter, jeg har et alt for langt idénotat og jeg har studert skriving og litteratur så lenge at Lånekassen snart er lei av meg.

Hva handler boka di om?

Dette forandrer alt handler om Solveig og Tarjei (begge 18) som rett før russetida finner ut at de er gravide. Plutselig må de velge om de skal få et barn eller ikke, og det er temmelig vanskelig, siden de er så uenige om hva de skal gjøre til høsten. Tarjei skal gå på folkehøgskole og gleder seg til å flytte, mens Solveig er mer familiekjær og ønsker seg et trygt liv i heimbygda, med fast jobb på Rema 1000. Alt sammen foregår midt oppi russetida med russeknuter, fester, klønete ligging og tenåringsdrama. Historien er lagt til bygda i Trøndelag, og det sentrale temaet i boka er framtidsvalg. Hvordan vet man hva man skal gjøre med livet sitt når man er 18 år?

Kan du si noe om hvordan du fikk idéen til akkurat denne boka?

– Jeg tror at majoriteten av ungdommer i dag har så mange framtidsvalg at det faktisk er skikkelig vanskelig å velge. Så selve ideen til boka begynte å surre da jeg var i midten av 20-årene og studerte pedagogikk i Bergen. Jeg innså at jeg selv ikke helt visste hva jeg ville gjøre med livet mitt. Hadde jeg valgt rett? Skulle jeg heller bli lærer og ha et «trygt» yrke, og gi opp forfatterdrømmen? Og så kom tankene om videregående og alle man gikk i klasse med, og jeg ble sittende igjen med spørsmålet: Hvor ble alle sammen av? Hva slags valg var det folk tok som påvirket livene deres? Og så ramlet det en scene ned i hodet mitt, med to venninner som møtes på butikken mange år etter videregående, og at livene deres ble totalt ulike på grunn av valg man tok da man var 18 år.

Hvis du har fri og ikke skal skrive, hva vil du da helst bruka tida på?

– Hvis jeg har fri, liker jeg å stå på ski eller løpe med musikk på øret. Da får jeg ideer, inspirasjon og pause til å tenke på alt jeg skal skrive. Ellers er jeg generelt glad i å være aktiv, og trives med utendørsaktiviteter som ski, klatring, sykling og så videre, men jeg er også en sucker for å lese bok foran peisen eller strikke og se på gamle serier som «Vampire Diaries» eller «Sex and the City». Og så er jeg veldig glad i å være sammen med venner og familien min, drikke vin og lage pizza.

Av Leif Gjerstad

Flere bokdebutanter her!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *