Den store Milli Vanilli-bløffen

Pophistorien har hatt sin del av store skandaler, og vel så det. En av de største fant sted for 30 år siden, da den fransktyske popduoen Milli Vanilli ble tatt med buksene nede. Eller rettere sagt: uten sangstemme.

Milli Vanilli føyk til topps, men krasjlandet ikke lenge etter (Foto: Wikimedia Commons)

1988 var et glimrende år for de to danserne og modellene Fab Morvan og Rob Pilatus. Sammen utgjorde de duoen Milli Vanilli, og etter å ha prøvd lykken i München og i 1977 gitt ut et album uten særlig hell, fikk de telefon fra stjerneprodusenten Frank Farian (mannen bak Boney M). Han så stjernepotensiale i de to unge mennene, og ville ha dem til Frankfurt for å lage plate.

Fikk kontrakt

Det passet perfekt med franske Morvan og tyske Pilatus egne popdrømmer, og i studio fikk de høre en demo av «Girl You Know It’s True» før de skrev kontrakt med Farian. Innspillingen kunne begynne. Men Farian syntes ikke duoen leverte som forhåpet vokalt, så før singelen ble gitt ut våren 1988 var stemmene deres erstattet med noen andres.

Det skuffet Morvan og Pilatus, men Farian forsikret at ved neste korsvei skulle de få synge selv. Det slo duoen seg til ro med, spesielt som Milli Vanilli-singelen «Girl You Know It’s True» straks klatret oppover hitlistene i mange land. Selvsagt uten å fortelle noen at det ikke var Milli Vanilli som sang på den fengende Milli Vanilli-låten.

Sang gjorde de heller ikke da Milli Vanilli la ut på sin første Europa-turné i mai samme år. All vokal lå på boks, og Morvan og Pilatus lærte seg kunsten å mime. Men som modeller og dansere hadde de uansett både utseendet og dansetrinnene som skulle til for å gjøre fansen fornøyde. I den grad noen registrerte at de egentlig ikke sang på sine egne konserter syntes de færreste å bry seg om en så liten detalj. 

Suksessen fortsatte da debutalbumet «All or Nothing» kom i november 1988. Farian produserte plata og skrev mesteparten av materialet, og nok en gang måtte Morvan og Pilatus innse at det ikke var deres stemmer som folk kom til å få høre. Men gutta hadde fått en kjempehit og et stort pengebeløp på forskudd, så de aksepterte situasjonen og holdt kjeft utad også denne gangen.

USA erobres

Og nå ventet USA. «All or Nothing»-albumet ble omdøpt til «Girl You Know It’s True» og utgitt over there i mars 1989. Det ble en øyeblikkelig suksess. Fem singler fra albumet kom inn på Top5 i USA, og tre av dem («Baby Don’t Forget My Number», «Blame It on the Rain» og «Girl I’m Gonna Miss You») nådde førsteplassen.

Det gjorde også albumet. «Girl You Know It’s True» lå på Billboard-listas førsteplass i sju uker, og da 1989 gikk over i historien var albumsalget bare i USA på over seks millioner.

De var på alles lepper og synlige i alle kanaler. Og i et intervju med bladet Time i mars 1990 var Pilatus freidig nok til å omtale seg selv som «den nye Elvis». Samtidig mente han at den voldsomme suksessen til Milli Vanilli kunne indikere at han og Morvan var mer talentfulle enn ikoner som Bob Dylan, Paul McCartney og Mick Jagger.

Med et så stort talent og med et så stort salg er det ikke det minste rart at Milli Vanilli vinteren 1990 også ble tildelt en amerikansk Grammy som «Beste nye artist». Men med så stor suksess ble også oppmerksomheten rundt duoen større, og ryktene begynte å spre seg om at det egentlig ikke var Pilatus og Morvan som sang på Milli Vanilli-plata.

Rykter og avsløring

På en MTV-konsert hakket harddisken midt i en låt, men siden det handlet om tv-opptak ble det fikset uten at seerne ble var noe. Litt verre var det at Charles Shaw, en av sangerne som faktisk hadde sunget på plata, ble sur da han oppdaget at Pilatus og Morvan var oppgitt som platas vokalister på coveret. Som de to eneste. Men da han ymtet frampå om at det ikke stemte viftet Farian kjapt med sjekkheftet og kjøpte hans taushet for et beløp som etter sigende lå rundt $150.000. Shaw holdt i hvert fall kjeft.

Ryktene om jukset økte likevel bare i omfang, og Pilatus og Morvan følte seg mer og mer ubekvemme i rollen som løgnere. Til slutt gikk de til Farian og ga beskjed om at det ikke kunne fortsette slik. De krevde at det var de som skulle synge på neste Milli Vanilli-utgivelse.

Det syntes Farian var en så dårlig idé at han 14. november 1990 sendte ut en pressemelding der han innrømmet at Pilatus og Morvan ikke sang på Milli Vanilli-plata, samtidig som han fortalte at han hadde gitt dem sparken.

La seg flate

Da Pilatus og Morvan ble konfrontert med jukset la de seg flate. De hevdet at de hadde blitt brukt som brikker i et spill de ikke hadde innsett konsekvensene av før det var for seint.

– Vi føler oss som små mygg som blir skvist. Vi er blitt presset til å lyve, og de to siste årene av våre liv har vært et mareritt. Vi har grått bare ved tanken på avsløringen, men innerst inne er vi glade for at dette nå er kjent, sa Pilatus i et intervju med Los Angeles Times. 

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Allerede uka etter ble det klart at de mistet sin Grammy som «Beste nye artist», samtidig som plateselskapet (som hadde vært uvitende om Farians opplegg) ble stevnet for retten for å ha ført fans og kjøpere bak lyset. Etter et par runder i retten falt dommen høsten etter. Der ble kjennelsen at alle som kunne påvise at de hadde vært på konserter eller kjøpt plater av Milli Vanilli kunne kreve pengene tilbake. Siden det dreide seg rundt ti millioner personer ble det potensielle erstatningsbeløpet enormt, men det er usikkert hvor mange som faktisk krevde penger tilbake før fristen mars 1992.

Rob & Fab

Da bløffen med Milli Vanilli var avslørt, startet Pilatus og Morvan det nye duoprosjektet Rob & Fab. Det resulterte i et album i 1992, men så skandaliserte som de hadde blitt floppet albumet «Rob & Fab» og salget stoppet på skarve 2.000.

Noen år seinere ble det likevel en slags forsoning mellom produsent Frank Farian og de to Milli Vanilli-guttene. De spilte inn comeback-albumet (denne gang med Pilatus og Morvan på vokal) «Back and in Attack» i 1998, men før det ble utgitt døde 32-årige Rob Pilatus av en blandingsoverdose alkohol og piller.

Grunnet dødsfallet ble plata aldri utgitt. Det satte også en endelig sluttstrek for Milli Vanilli.

Av Leif Gjerstad

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *