Den symbolske sikkerhetsnålen: Fra revolt til respekt

Sikkerhetsnålen brukes som symbol for å vise avstand til Trump-USA. (Foto: Mike Licht/NotionsCapital.com)
Sikkerhetsnålen brukes som symbol for å vise avstand til Trump-USA. (Foto: Mike Licht/NotionsCapital.com)

Pønken brukte sikkerhetsnålen som symbol for å stikke hull på gamle idealer og punktere det etablerte. I år har den blitt aktualisert i England og USA som et symbol for å vise respekt for de som angivelig taper på Brexit og Trump-seier.

Ifølge den svenske motejournalisten Susanne Ljung fikk sikkerhetsnålen renessanse like etter Brexit, da mange innvandrere og fargede opplevde å bli verbalt trakassert og angrepet av Brexit-tilhengere. Det skapte en motreaksjon, der en sikkerhetsnål festet på jakken ble et signal om at man var mot Brexit og hashtaggen «safetypin» bidro til å spre budskapet.

Etter Trumps valgseier i USA, har nå sikkerhetsnålen tatt turen over Atlanteren, der hashtaggen «safetypinUSA» skal inspirere og forene Trump-motstandere til å bruke sikkerhetsnålen, for å vise solidaritet med alle de man tror kan bli ofre for den populistiske presidentens politikk.

Les hele saken med Susanne Ljung i Dagens Nyheter: «Punkens tydligaste symbol dyker upp som ett solidariitetstecken»

Mens det i år altså er blitt på mote å bruke sikkerhetsnålen som symbol på at man er solidarisk med de som måtte tape på Brexit og Trump, hadde pønken som kjent et helt annet utgangspunkt. Og, fortsatt ifølge Ljung, så var det New York-artisten Richard Hell som gikk i bresjen for 70-tallsmoten med sikkerhetsnåler og istykkerrevne t-trøyer. Det var synet av ham som ga Malcolm McLaren den glupe idéen med å ta med seg både sikkerhetsnål og ødelagte t-skjorter tilbake til London og prøve den ut på band der. Og resten er historie.

Richard Hell og CBGB

Det litt morsomme er at jeg leste saken til Ljung like etter at jeg et helt annet sted leste at det i disse dager er akkurat 40 år siden Richard Hell debuterte på CBGB i oktober/november med sitt band The Voidoids.

(For ordens skyld: Hell hadde spilt på CBGB før, som medlem av Television. Og trolig også med sitt band The Heartbreakers, sammen med blant andre Johnny Thunders. Men Richard Hell and the Voidoids kom først sammen i 1976, året før de ga ut pønkklassikeren «Blank Generation»)

Leffe og CBGB

Og: da jeg leste det om Hell og CBGB høsten 1976, var det umulig å ikke tenke på da jeg var i New York for aller første gang sommeren 1976. Med CBGB-konsert som et av mine store mål for turen. Men…jeg kom aldri så langt. Til det var jeg dessverre for redd og feig. Hvorfor? Det kan du lese her:

Les også: Da Leffe var for redd for å gå på CBGB

Les også: Uheldige Hell (arkivintervju fra 1983)

Av Leif Gjerstad

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *