Austin, Texas: Utenfor pisker regnet vannrett og dørene flerres opp av hissige stormkast, mens TVen over bardisken blinker kontinuerlige tornado-advarsler på skjermen. Junior Brown fortsetter imidlertid ufortrødent videre, og skaper med sine gnistrende gitarer og smektende countrysanger en like dampende fortettet og sydende stemning som den som raser utenfor.
-Vi fryktet at strømmen skulle forsvinne, men med unntak av et par sekunders svikt gikk det greit, flirer Junior Brown bak scenen på Continental Club i Austin etter konserten. Denne klubben er Browns stamsted i Austin, men til uka er det nordmenn som skal få oppleve Browns musikalske fyrverkeri. Da Norges-debuterer han med spillejobber i Oslo (21.7), Bø i Telemark (22.7) og Bergen (23.7).
-Jeg vet ikke særlig mye om Norge, men gleder meg stort til å komme. Ifølge min norske venn Erik Møll har Norge flott natur, samtidig som folk er lydhøre for den type musikk jeg spiller. Og det lover jo godt!
Gammel nykommer
Junior Brown omtales som et av de mest spennende nye navnene innenfor country, selv om han er nokså gammel og rutinert for å være nykommer.
Fødselsattesten viser at han ble født for 42 år siden, og som musiker har han mer enn 20 års fartstid. Men platedebuten kom først i 1989, med «12 Shades Of Junior Brown», mens oppfølgeren «Guit With It» ble utgitt i fjor.
-Jeg har ikke hatt noe hastverk. Jeg gadd aldri løpe rundt Nashville med en tape under armen, det ville ikke fungert likevel. Det er først nå jeg vet hva jeg vil og derfor er moden for en platekarriere. Den eneste fordelen ved å spille inn for 20 år siden måtte ha vært at jeg så bedre ut den gang. På den annen side har jeg med meg kona Tanya Rae i mitt band, så det er kanskje like greit at damene ikke dåner når de ser meg, ler Junior Brown.
Guitsteel
Og kanskje har han rett. Utseendet hans er så country-tradisjonelt at hans potensiale som sexsymbol neppe er noe å satse på. Likevel er det ikke bare menn, men også alltid mange unge jenter som flokker seg rundt scenen på Continental når han holder en av sine mange søndagskonserter der.
Men da er det ikke utseendet, men hans gitarspill som gir folk hakaslepp. Med sin egen oppfinnelse Guitsteel, tryller han fram forheksende noter med en frapperende teknikk, hurtighet og emosjonell intensitet som alene forsvarer billettprisen.
-Helt siden jeg begynte som musiker har jeg vekslet mellom elgitar og steelgitar, som regel flere ganger i en og samme låt. Å bytte instrument stadig vekk var imidlertid både tungvint og vanskelig, og jeg var derfor på utkikk etter enklere løsninger. Svaret – guitsteel – kom til meg i en drøm i 1980. Jeg drømte om et tohalset instrument, sammensatt av både elgitar og steelgitar, og i 1985 fikk jeg endelig realisert drømmen. Det markerte et tidsskille for meg som artist, forteller Junior.
Trad country med en vri
Junior Brown har levd et omflakkende liv og hevder at han har bodd «overalt i USA», før han flyttet til Austin for godt på 80-tallet.
– I Austin kan jeg være meg selv og spille den musikken jeg ønsker, og bli akseptert og respektert for det. Det kan du dessverre ikke gjøre så mange andre steder i USA, påstår Junior Brown som hvis han blir nødt til å kategorisere sin egen musikk velger «tradisjonell country».
– Min musikalske base er trad country, men med en personlig vri. Jeg fletter inn mye annet underveis, og ikke minst skiller gitarspillet mitt seg fra det folk vanligvis forbinder med country. Dette krever en viss varsomhet fra min side, fordi selv om jeg ønsker å gå nye veier med guitsteelen, må ikke kontrasten til countrymusikken bli så stor at jeg forkludrer begrepene helt.
Norsk video?
Da «Guit With It» kom i fjor høst, fikk den mange godord, men utover det ikke altfor stor oppmerksomhet. En av grunnene kan være at Junior valgte å droppe den obligatoriske singelen som skal til for å oppnå radiospilling.
-Jeg er neppe noen typisk Top 40-artist, så det var ingen vits i å stresse det markedet. Men når vi nå kommer til Norge og Europa har vi faktisk med oss utstyr til å lage et par videoer. To singler er planlagt, instrumentallåten «Sugarfoot Rag» og «My Wife Thinks You’re Dead». Så hvem vet, kanskje det er norsk natur som må til for å hjelpe en fyr som meg inn på salgslistene, avslutter Junior Brown spøkefullt.
Av Leif Gjerstad
(Intervju første gang publisert i NTB 17. juli 1994)