God nedfallsfrukt fra svenske avhoppere

Fem bøker med forfattere som nettopp har forlatt Svenska Akademin. (Foto: Leif Gjerstad)

I uker gjæret konflikten i Svenska Akademien, før den tok ordentlig fyr og også fant veien til norske medier. Mye er sagt og meget er skrevet om stridighetene og medlemmer som trekker seg fra Akademien. Nå har noen av dem havnet på et bord hos Norli, i et litt kreativt påfunn å markedsføre avhoppernes bøker.

Selvsagt ligger Sara Danius der, sammen med bøker til Klas Östergren, Kjell Espmark, Peter Englund og Sara Stridsberg. Mens en knytebluse over bøkene skal fjerne enhver tvil om hva dette handler om. Et kommersielt stunt som drar veksler på noe av det mest absurde vi har opplevd i den høyere sfæren av kulturlivet på evigheter.

Lest to av fem

Av bøkene som ligger på bordet må jeg bare innrømme at jeg verken har lest den til Danius eller de til Espmark og Englund. Derimot har jeg lest Sara Stridsbergs «Drömfakultetet» og Klas Östergrens «I en skog av sumak». Og jeg kan varmt anbefale begge!

«Drömfakultetet» kom lenge før LeffesLab ble etablert. Men «I en skog av sumak» ble utgitt så seint som i august i fjor, slik at jeg etter å ha lest den tenkte seriøst på å skrive noen linjer om den her. Det er den verdt! Et annet, eget bokprosjekt har imidlertid krevd så mye at jeg valgte å droppe Sumak-tanken, siden en liten sjekk hos Östergrens norske forlag (Gyldendal) tydet på at den ikke kommer på norsk med det første.

Blir det mer?

Men nå med alt det styret og kaoset som preger Svenska Akademien er det kanskje en avgjørelse som kan tas opp til revurdering? Jeg får se. Östergren har jo vært en av mine svenske favorittforfattere siden gjennombruddet med «Gentlemen» i 1980, så i den forstand kan det jo friste å bruke litt ekstra tid på han.

Det blir likevel ikke med det aller første, så i stedet nøyer jeg meg her med å legge ved et par intervjuer med Stridsberg (om «Drömfakultetet», faktisk!) og Östergren som jeg gjorde for noen år siden.

Av Leif Gjerstad

Les også: Sara og Valerie (arkivintervju fra 2008)

Les også: Mellom gentlemen og gangstere (arkivintervju fra 2008)

Les også: Gjensyn med Klas Östergrens Gentlemen

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *