«Hair» var den første musikalen på store scener som omfavnet hippiekulturen. 50 år etter urpremieren er den fortsatt den beste av sitt slag. Og en av de mest populære. 25.000 personer har sikret seg billetter til oppsetningen som har premiere på Oslo Nye torsdag 25. januar.
Noe av hemmeligheten ved den vedvarende suksessen er at musikken har beholdt sin appell mens temaene synes merkelig aktuelle den dag i dag. Og det er i seg selv et aldri så lite paradoks, med tanke på at både musikken og tematikken prøvde å ta pulsen på strømningene i sin samtid, den gangen det hadde premiere off Broadway i 1967 (før den beseiret Broadway og deretter resten av verden). Om noe burde jo det borge for at stykket på alle måter ville oppleves som helt utdatert i dag.
Tidløs musikk
At musikalen har tålt tidens tann har nok i fremste rekke med musikken å gjøre. Sanger som «Aquarius», «Good Morning Starshine», «Hair» og andre har glidd inn i den moderne sangboka. De er blitt del av en felles kulturarv som også de som ikke kjenner musikalen er fortrolige med. I tillegg er temaene som «Hair» er bygget opp rundt – kjærlighet, samhold, dop, krig og miljø – stadig like aktuelle, selv om både hårmote, klær og andre ytre ting naturlig nok har skiftet underveis.
Musikalen har dessuten en dramaturgi som lett kan overføres til andre forhold, der Hair-folkene i første halvdel av stykket lar seg forføre av budskapet «peace & love», men hvor livets realiteter og Vietnam-krigens brutalitet får dem ned på bakken igjen. Med frustrasjon og fortvilelse som to naturlige stikkord.
Populært, var kontroversielt
Når den settes opp i dag er det som et populært, men ukontroversielt dypdykk i en myteomspunnet tid. 25.000 har allerede før premieren på Oslo Nye sikret seg Hair-billetter, og da Det Norske Teatret satte opp musikalen i 2006 var forhåndsolgte billetter hele 36.000.
Den gangen stykket var ferskt, var det imidlertid langt mer kontroversielt. Det var ikke alle som like lett kunne akseptere et stykke knyttet til hippiefilosofi med nakenhet og dop. Det var noen som midt oppi all suksessen mente at «Hair» framfor alt var en forherligelse av samfunnsnedbrytende holdninger.
Det gikk så langt som at noen i Cleveland kastet en bombe utenfor et teater der musikalen ble spilt, og da Den Nationale Scene i Bergen satte opp «Hair» i 1970 ble det arrangert underskriftskampanjer og avholdt demonstrasjoner mot stykket utenfor teatret.
– De fleste reagerte på det de hadde lest om den kulturen «Hair» representerte. Fri sex, romantisering av dop normoppløsning og null respekt for autoriteter. Det skremte nok mange, uttalte Vidar Sandem, teatersjef ved Det Norske Teatret da musikalen ble satt opp der i 2006. Som skuespiller var han med på oppsetningen i Bergen 36 år tidligere
Hippiene på Oslo Nye
Fortellingen om streitingen Claude som på vei inn i militæret blir avsporet når han treffer en hippiegjeng med helt andre verdier og holdninger er skrevet av Gerome Ragni og James Rado, mens musikken er komponert av Galt MacDermott. Regien på Oslo Nye-oppsetningen er ved Lisa Kent og koreografien ved Rebekka Lund. Mer info om andre medvirkende finner du her.
Musikalen har premiere på Oslo Nye torsdag 25. januar, og spilles utover vinteren og våren til (foreløpig) siste forestilling lørdag 28. april.
Av Leif Gjerstad