Hang On, Sloopy! Du fyller 50!

For 50 år siden toppet denne gjengen de amerikanske hitlistene. (Foto: All Music)
For 50 år siden toppet denne gjengen de amerikanske hitlistene. (Foto: All Music)

De traff spikeren med debutsingelen, men så veldig mye mer ble det kanskje ikke. I dag er det 50 år siden McCoys gikk til topps på amerikanske hitlister med «Hang On Sloopy».

Låten er en klassiker som mange generasjoner har gaulet på, og mange vet også at det var The McCoys som tok den til topps. Langt færre vet at tenåringene fra Indiana og Ohio visstnok fikk den i gave fra noen mer erfarne og mer voksne musikere/produsenter, fordi de ville komme den britiske gruppa Dave Clark Five i forkjøpet.

Gave fra Strangeloves

For låten tilhører egentlig gruppa Strangeloves, som i 1965 hadde en hit med «I Want Candy». Utad lot medlemmene som de kom fra Australia, men i virkeligheten var de musikere/produsenter fra New York.

Et par av vennene deres, eller i hvert fall bekjente, var låtskriverne Wes Farrell og Bert Russell (aka Bert Berns, mannen bak blant andre «Here Comes The Night» og medkomponist på «Twist and Shout»). De ga Strangeloves sin komposisjon «Hang On Sloopy», som bandet så på som en naturlig oppfølger til «I Want Candy».

Derfor spilte de den også live, mens de turnerte for å melke «I Want Candy»-suksessen. Med på turnéen var også langt mer kjente Dave Clark Five, som likte «Hang On Sloopy» så godt at de også ville spille den inn, med samme arrangement som det Strangeloves hadde.

Fant McCoys

For Strangeloves var det dårlig nytt. De ville vente litt med å spille inn «Hang On Sloopy» for å unngå kannibalisering av «I Want Candy»-suksessen. Men de innså samtidig at kom de etter Dave Clark Five, så ville deres egen singel ganske sikkert havne i skyggen av de langt større stjernene fra England.

I samråd med komponistene ble løsningen derfor å bruke noen «stråmenn» til å spille inn «Hang On Sloopy». Og den oppgaven gikk til Ohio-bandet Ricky Z & The Raiders, frontet av den blott 18-årige vokalisten og gitaristen Rick Zheringer (seinere Derringer), som Strangeloves hadde støtt på og blitt imponert av mens de turnerte.

Hastverk, ikke lastverk

For å speede opp prosessen, brukte de et backingspor fra en allerede utgitt Strangeloves-låt og la Zheringer og Raiders oppå det sporet. Resultatet ble «Hang On Sloopy» slik vi kjenner den i dag, men for å unngå forvekslinger med Paul Revere & The Raiders skiftet Ricky Z & The Raiders samtidig navn til The McCoys.

Låten kom ut i august, og halvannen måned seinere gikk den helt til topps på de amerikanske hitlistene. Den gjorde det også svært bra i Europa, men deretter gikk det tråere på begge sider av Atlanteren. Oppfølgeren «Fever» ble en liten hit, men det var også McCoys siste livstegn på hitlistene.

Sammen med Winter-brødrene

Medlemmene i bandet gjorde seg likevel bemerket i andre sammenheng. Rick Derringer, hans bror Randy og et tredje McCoys-medlem ble i 1970 Johnny Winters faste band, og i løpet av 1970-årene jobbet de mye sammen med både Johnny og hans bror Edgar Winter.

Rick Derringer har også gitt ut en rekke soloalbum, med «All American Boy» (1973) som en absolutt brukbar debut. Men selv om han ikke har noen grunn til å skamme seg verken over egne plater eller bidrag på andres som gitarist, vil han for evig være forknippet med «Hang On Sloopy».

Som ikke bare ble en millionselgende klassiker, men som faktisk også har fått status som staten Ohios uoffisielle nasjonalsang.

Av Leif Gjerstad

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *