Hothouse Flowers – Drivhusmusikk med sjel

(Intervju første gang publisert mai 1993)

Hothouse Flowers gleder seg åpenbart til ukas konserter i Norge (Foto: PolyGram)

Oslo/København: Denne helga spiller Hothouse Flowers tre konserter i Norge, hvorav den første er i Bergen fredag.

Mange vil nok hevde at det er på tide at de endelig kommer tilbake til byen som var med på å gjøre Dublin-gruppa internasjonalt kjent for fem år siden. Bandets ene besøk i Bergen så langt, skyldes videoinnspillingen av «Don’t Go», sangen som irene brukte som pausefyll i Melodi Grand Prix-finalen i Dublin i 1988. I MGP-sammenheng var «Don’t Go» like utypisk som den var vellykket. Det førte til at Hothouse Flowers gikk rett hjem hos mange musikkinteresserte tv-seere.

– Videoen til «Don’t Go» ble spilt inn i mange europeiske byer for å illustrere sangens budskap om toleranse og fellesskap mellom unge mennesker på tvers av landegrensene. Oppholdet i Bergen begrenset seg dessverre bare til en dag, så vi rakk ikke å se så altfor mye av byen den gang. Det er kanskje heller tvilsomt om vi rekker noe mer nå, men det skal uansett bli morsomt å spille der, sier bandets gitarist Fiachna O’Braonain til NTB på telefon fra København.

Virus og Grand Prix

Danmark er siste stopp før Norge, og så langt har turneen vært vellykket, hevder Fiachna. Men tilføyer raskt «forholdene tatt i betraktning».

– Vår bassist Peter O’Toole sitter hjemme i Dublin. Han ble lagt inn på sykehus for en drøy uke siden grunnet et virusangrep. På svært kort varsel måtte vi trekke inn en irsk venn og bassist fra gruppa Moving Hearts som erstatning for O’Toole. Det har fungert helt utmerket, men naturlig nok er vi likevel glade for at Peter igjen er frisk og vil være tilbake på plass tidsnok til Norges-konsertene.

Foruten Bergen, er det i denne omgang Stavanger og Oslo som får besøk av den populære irske gruppa. I Stavanger må de kjempe om publikums gunst med nettopp Melodi Grand Prix.

– Jeg tror ikke det betyr noe fra eller til. Ellers har jeg ingen særlige formeninger om programmet. Musikken er uinteressant og å konkurrere i musikk er egentlig litt absurd. På den annen side er det vel ingen som tar skade av programmet, så da kan det vel få lov til å fortsette så lenge seerne gidder å la seg underholde av det, sier Fiachna som ikke angrer på at Hothouse Flowers stilte opp som pausefyll.

– Vi hadde både glede og nytte av vår deltakelse.

Irske hjerter

Ifølge Fiachna kan folk forvente seg «to timer med musikalsk moro i ekte løssluppen irsk tradisjon» når Hothouse Flowers står på scenen. Og naturlig nok er en god del av repertoaret hentet fra gruppas siste og tredje album, «Songs From The Rain». Sammenliknet med de to første Hothouse-platene tyder «Songs…» for øvrig på at bandet har fjernet seg litt fra sine irske folk-røtter til fordel for mer rockete takter.

– En viss forskjell kan det muligens være, men ikke så mye som noen synes å tro. Det som skiller vårt nye album fra de to tidligere, er først og fremst at vi på «Songs From the Rain» har prøvd å nærme oss slik vi låter live. Og på scenen er kanskje instrumenteringen ikke alltid like «irsk». Men hvis du skreller vekk instrumentene, vil du høre at det bak sangene fremdeles banker et irsk og sjelfullt hjerte, sier Fiachna O’Braonain.

Av Leif Gjerstad

(intervju første gang publisert i NTB 20. mai 1993)

Les også: Morsmelk-musikk fra Irland (intervju fra 1988)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *