Jaga Jazzist feirer 25-årsjubileum med to konserter på Parkteatret i Oslo denne helgen. Først venter urframføring av et nytt verk fredag, før de lørdag følger opp med å spille sitt «A Livingroom Hush»-album i sin helhet.
– Det føles litt rart og merkelig å ha levd med Jaga Jazzist i 25 år. Aktivitetsnivået kan muligens gå litt i bølger, men det er uansett et band som alltid er der. Det har vært og er fortsatt en stor og naturlig del av livet mitt, konstaterer trommis Martin Horntveth om bandet 42-åringen har vært med i siden han var 17 år. Forøvrig med lillebror Lars (39) ved sin side hele veien.
– Vi startet tidlig, konstaterer Martin Horntveth. At de til tross for å ha startet så unge har klart å holde samme så lenge, tror han kan forklares ved at Jaga Jazzist har hatt «litt sånn «hobbyprosjekt-greie» over seg. Vel å merke ikke i den forstand at de har tatt lett på det, men det ikke har vært særlig økonomi i det.
– De første 15 årene tjente vi omtrent ikke penger i det hele tatt, og fortsatt er det ganske beskjedne beløp det dreier seg om. Det betyr at vi hele tida også har jobbet med andre prosjekter, slik at når Jaga Jazzist kommer sammen igjen føles det mer som å treffe gamle kompiser enn å gå på jobb. Jaga Jazzist er blitt et friområde, og når vi er på turné til fjerne steder legger vi gjerne inn noen ekstra «feriedager» sammen, forklarer Horntveth og oppsummerer:
– Vi er opptatt med så mye rart på så mange kanter, at Jaga Jazzist blir som å komme tilbake til moderskipet.
Inntar Parkteatret
Og denne helgen inntar altså moderskipet Parkteatret i Oslo. Fredag med en urframføring av et verk Jon Balke og Ståle Storløkken har skrevet for Jaga Jazzist. De to komponistene blir også med på scenen.
– Da Jaga Jazzist startet var Jon Balke en av våre aller største helter, samtidig som det Ståle Storløkken gjorde i Veslefrekk og litt etter i Supersilent bare var så utrolig tøft. Jon og Ståle formet oss som barn og ungdom, og det ga oss ideen om å spørre dem om å skrive et verk til Jaga Jazzist. Vi tenkte det kunne være en artig utfordring både for dem og oss, sier Horntveth om verket som opprinnelig ikke hadde noe med bandets 25-årsjubileum å gjøre.
– Nei, ideen kom før og var egentlig ment å sjøsettes for et par år siden. Men av ulike grunner ble vi nødt til å utsette prosjektet, og da passet jo 25-årsjubileet perfekt, kommenterer Horntveth.
Blir det flere?
Det nyskrevne verket består av seks låter, hvorav fire er skrevet av Storløkken og to av Balke. Ifølge Horntveth er Balkes låter til gjengjeld lengre, slik at de to komponistene målt i spilletid står omtrent likt.
Om fredagen blir eneste sjanse til å høre verket eller om det vil bys flere muligheter, er foreløpig uklart. Det samme gjelder om verket eventuelt kan finne veien til et album.
– Så langt har vi faktisk ikke tenkt. Vi har hatt mer enn nok med å bli klare til fredagens konsert, så får tida vise om det er mulig å gjøre noe mer utav det seinere, på scene eller i studio, svarer Horntveth som også er litt uklar på spørsmålet om vi kan forvente flere «A Livingroom Hush»-konserter, etter den på Parkteatret lørdag?
– Opprinnelig var Livingroom-konserten på Piknik i Parken i juni bare ment som en engangsforeteelse. Men så hadde vi det så gøy og tilbakemeldingene var så positive, at vi besluttet oss for å kjøre en ønskereprise for dem som ikke fikk med seg konserten i juni. Noen flere Livingroom-konserter enn helgens på Parkteatret har vi imidlertid ikke planlagt.
Det store gjennombruddet
For de fleste band gjelder at uansett hvor mye og bra de måtte gjøre, er det gjerne et tidlig band som for folk flest definerer bandet. For Jaga Jazzist er det blitt «A Livingroom Hush», som sikret gruppa det store gjennombruddet da det kom i 2001.
– Vi var nok på riktig sted til riktig tid. Måten vi kombinerte jazz med et melodisk uttrykk og lot oss inspirere av britisk elektronika, gjorde nok at mange opplevde oss som et ganske framoverlent band. Så hjalp det sikkert også at vi var så unge at vi var totalt uredde og uten hemninger for å kaste oss uti helt nye ting, analyserer Horntveth suksessen med.
Fint gjenhør
Han innrømmer også at han selv ble slått med litt forundring da han før den første Livingroom-konserten i juni tørket støv av plata igjen.
– Da hadde jeg ikke hørt den på 15 år, men det ble et veldig artig gjenhør. Framfor alt ble jeg litt forbauset over å registrere hvor korte og konsise låtene var, sammenliknet med det vi driver med nå. Men det gjorde at selv om låtenes struktur ikke var spesielt enkle, framsto de likevel som enkle å framføre og enkle å lytte til, sier Martin Horntveth som utenfor Jaga Jazzist de siste årene har jobbet mye med filmmusikk og som produsent. For tida holder han på med filmmusikk til en dokumentar om Estonia-forliset og på nyåret skal han produsere gruppa Wizrd, som ifølge Horntveth er «en gjeng fantastiske musikere som jeg har digget og ba om å få produsere».
Men hva med Jaga Jazzist?
– Joda, vi er jo alltid der. Dessuten har vi vært i studio og spilt inn noen nye låter, så det blir ganske sikkert mer med Jaga Jazzist også i årene som kommer.
Av Leif Gjerstad