Klas Östergren angriper Svenska Akademien

I 2018 forlot Klas Östergren sin stol i Svenska Akademien. Nå løfter han på sløret om hva som skjedde bak kulissene, i sin nye roman «Renegaterna». (Foto: Bokförlaget Polaris)

Til uka slippes Klas Östergrens nye roman «Renegater» i Sverige. 200 av de 740 sidene er en «rapport» fra innsiden av Svenska Akademien, som i detalj skildrer konflikten som i 2017/2018 rystet Akademien i sine grunnvoller.

Romanen «Renegater» er siste bind i det som egentlig ikke var tenkt som trilogi, men som startet med Östergrens gjennombruddsroman «Gentlemen» i 1980 og fortsatte i 2005 med «Gangsters». Den omtales som en av den svenske bokhøstens største utgivelser, men allerede før den er utgitt har den skapt stor oppsikt.

Midt i sin omfangsrike roman har Östergren flettet inn 200 sider som er viet den bitre konflikten i Svenska Akademien i kjølvannet av #metoo-avsløringene, om den såkalte «Kulturprofilen» Jean-Claude Arnault og hans kone poeten Katarina Frostensson som var en av Akademiens «aderton» medlemmer. Mens skandalen – som foruten seksuelle overgrep også handlet om økonomiske misligheter – rystet Sverige ble frontene innad i Akademien så steile at sju av de atten medlemmene forlot sine poster i løpet av 2018 og 2019. Heriblant Klas Östergren, som trådte ut av Svenska Akademien i mai 2018.

Den gangen lot han være å si noe offisielt, fordi han mente at konflikten var så betent at uansett hva som ble sagt ville det ha blitt misforstått eller feil. Men nå, i sin nye roman, har han tatt bladet fra munnen. Blant annet hevder Östergren at hans kone ble «grabbed by the pussy» av Kulturprofilen, samtidig som han påstår at han selv ble prøvd lokket inn i en honningfelle med en kvinne han antar var prostituert. 

Sannferdig rapport

Selv om «Renegater» er en roman, bedyrer Östergren at alle hendelser som er skildret fra Akademien og dets møter er sanne.

– Hundre prosent er sant, det er derfor jeg kaller den delen av romanen «Rapport». Det var tanken helt fra starten, at det som skjer og sies i den delen skal ha funnet sted. Ingen skal kunne bestride dette. Så inneholder «Rapport» også tolkninger og spekulasjoner som gjøres i et forsøk på å forstå, men leseren kan ikke unngå å se når de overtar, sier Östergren i et intervju med svenske TT.

I «Rapport»-bolken har forfatteren også ordrett gjengitt sin avskjedstale i Akademien i april 2018, der han hudflettet institusjonen for sin håndtering av krisen. Han beskylder sine tidligere kolleger for å mangle empati og politisk forstand, samtidig som de i saken med Kulturprofilen viste at de savnet evnen til å «skilja på Svenska Akademiens affärer och sitt eget privatliv».

Dekknavn

Alle medlemmene i Akademien er blitt utstyrt med dekknavn, hentet fra gressfamilien. Men Östergren gir så mange tilleggsopplysninger om hver enkelt at for den som ønsker, byr det ikke på noen problemer å identifisere den enkelte. Sara Danius er i boka «Fru Råg» og Klas Östergren «Herr Svingel», mens Horace Engdahl er «Herr Styvrepe». Engdahl er den som får aller hardest medfart og i boka blir framstilt svært lite flatterende. I tillegg har han fått dekknavnet Styvrepe (Lolium rigidum), som ifølge Wikipedia er en gressplante som er nokså sjelden i Sverige og ikke er fruktbar. Neppe tilfeldig fra Östergrens side.

Selv om det er nevnt tidligere, er det greit å minne om at «Renegater» altså ikke er en bok om Svenska Akademien, men en roman om forfatteren Klas, hans gamle venn Henry Morgan, nye bekjentskaper og «mørke krefter» i det store systemet som i det skjulte presser og forfølger individer de oppfatter som truende. 

Av Leif Gjerstad

Les også: Mellom gentlemen og gangstere (arkivintervju fra 2006)

Les også: Gjensyn med Klas Östergrens Gentlemen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *