I dag skal britene stemme over om de skal forbli i eller forlate EU. Meningsmålinger tyder på et jevnt løp, men blant britiske artister, forfattere og kunstnere er Brexit-tilhengerne i klart mindretall. Kulturfolket vil bli i EU.
Spesielt bransjeorganisasjoner har advart om at britenes eksportinntekter fra kulturnæringer vil kunne gå drastisk ned hvis Storbritania forlater EU. De peker samtidig på at det vil kunne få store negative konsekvenser for turnévirksomhet, opphavsrettslige spørsmål og realisering av prosjekt som i dag blir muliggjort grunnet EU-støtte over landegrensene.
EU for et mer kreativt Britain
Mens det kanskje bare er å forvente at en kulturindustri med globalt nedslagsfelt og multinasjonale interesser vil si nei til Brexit, er det ikke like opplagt at kulturutøvere gjør det. Men blant de i Storbritania som faktisk har tilkjennegitt hva de mener, sier et overveldende flertall nei til Brexit. Nærmere 300 av dem gjorde det i et felles opprop i mai, hvor nettopp temaet økonomisk EU-støtte sto sentralt.
De pekte på at 230 britiske kreative organisasjoner (ifølge Arts Council England) i løpet av 2014 og 2015 mottok rundt 500 millioner kroner i EU-støtte til ulike prosjekter. Mange av typen som det kommersielle markedet neppe ville omfavne og som derfor trolig ikke ville bli realisert uten EU-støtten. I oppropet konkluderer de nærmere 300 kjente britiske kulturutøverne derfor at det å bli i EU sikrer «et mer fantasifullt, spennende og kreativt» Storbritania.
Mange artister for – og noen mot
Blant de som signerte på oppropet til Britain Stronger In Europe-kampanjen finner vi blant andre Keira Knightley, Jude Law, Vivienne Westwood, John Le Carré, Franz Ferdinand, Alt J, Steve McQueen, Hilary Mantel, Ian McEwan og Jarvis Cocker.
I tillegg har musikere som Brian Eno, Florence Welch, Elton John, Billy Bragg, Johnny Marr, Bob Geldof og Gruff Rhys (Super Furry Animals) alle bekreftet at de sier nei til Brexit. Mens Roger Daltrey, Bruce Dickinson (Iron Maiden), Right Said Fred, Foals, Michael Caine, Bucks Fizz og John Cleese tilhører mindretallet som vil at Storbritania skal forlate EU.
Selvsagt har du også de som ikke helt har gjort opp sin mening, slik som Noel Gallagher og Mick Jagger.
Et av de mest kreative innslagene i debatten er ellers kommet fra Portishead, som i kjølvannet av drapet på Labour-politikeren Jo Cox (som var mot Brexit og for en liberal flyktningepolitikk) har spilt inn en versjon av ABBA-låten «S.O.S.» for å hedre Cox. Og hvor Portishead-vokalist Beth Gibbons mot slutten av låten siterer Jo Cox utsagn om at «we have far more in common than which devides us».
Leffe sier ja til EU
Og Leffe? Har ikke stemmerett, men hadde jeg hatt ville jeg helt klart stemt for at Storbritania skulle forbli i EU. Også for «annerledeslandet» Norge er jeg nokså sikker på at det vil være en fordel med et nei til Brexit i torsdagens folkeavstemning.
Uten at jeg vektlegger det som grunn til mitt standpunkt, noterer jeg samtidig med interesse at Brexit-tilhengerne i stor grad domineres av høyreradikale nasjonalister og fremmedfiendtlige. Du finner knapt noen av dem blant de som sier ja til EU. Og jeg vil så mye heller være i et Storbritania som er del av Europa enn i et Britain som domineres av isolasjonistiske nasjonalister.
Eller for å si det med Jo Cox: «We have far more in common than which devides us».
Av Leif Gjerstad
(Kilder: BBC, The Guardian, Wall Street Journal, Pitchfork, Billboard og NME)
Se video: Portishead «S.O.S.