I teksten lurer blåmandag, men «Monday Monday» brakte likevel nok stemning av solskinn til å sende The Mamas & The Papas til topps for 55 år siden.
Mandag er dagen mange liker å hate. Det er jo den første slitsomme arbeidsdagen i en lang rekke før neste helg starter. Det har også satt sine spor i musikkhistorien, med The Mamas & The Papas store hit våren 1966 som et greit eksempel. I begynnelsen av «Monday Monday» høres det riktignok ut som om John Phillips & Co feirer mandagen, men etterhvert som låten ruller på melder melankolien seg. Og når vi nærmer oss slutten så er vi over i depresjonen, for «whenever Monday comes» blir det faktisk «crying all the time».
Kjapt lagd
Den litt logiske bristen i tekstens sprang skal etter sigende skyldes at John Phillips bare brukte 20 minutter på å skrive låten, og at han bare ivret etter å bli ferdig. Spesielt som bandkollega Denny Doherty mente bandet trengte enda en sang, og derfor maste på Phillips om å skrive en. Da ble det ikke tid til å tenke logikk eller dypere mening.
Og kanskje var det en riktig vurdering, siden singelen funket og ble The Mamas & The Papas største hit, selv om den i ettertid kanskje har fått stille bak LA-kvartettens første store ikoniske hit, «California Dreamin».
Begge inngikk på bandets debut-LP «If You Can Believe Your Eyes and Ears», og «Monday Monday» (med backing av studiomafiaen Wrecking Crew) ble innspilt rett etter at «California Dreamin» ble utgitt, i desember 1966.
Deretter måtte «Monday Monday» vente litt på at «California Dreamin’» hadde gjort sitt på listene (4. plass i USA i mars 1966 som beste) før den ble sluppet på markedet. Men så gikk det kjapt. Bare en måned etter entret den listene og 7. mai klatret den helt til topps i hjemlandet USA, samtidig som den gjorde det meget bra også i mange andre land.
Til tross altså, for at det var en årntli mandagssang.
Av Leif Gjerstad
Les også: The Mamas & The Papas spiller for nye blomsterbarn (arkivintervju fra 1988)
Se også video: