Denne uka er det 55 år siden Marvin Gaye gikk til topps med «I Heard It Through The Grapevine». Hadde det vært opp til Motown-sjef Berry Gordy ville den aldri ha blitt utgitt.
Motown-sjef Berry Gordy hadde nemlig ingen tro på låten og nektet først å gi den ut. Og da han året etter motvillig ga etter var det på betingelse at den ikke kom som singel, kun som LP-kutt. Vi vet alle hvordan det endte. Gordy tapte, mens Grapevine er en av soulmusikkens aller største klassikere.
Sjelden har en låt hatt så mange runder før bitene faller på plass som «I Heard It Through The Grapevine». Riktignok startet alt normalt, da Motown-låtskriver Barrett Strong skrev en låt han tok med til Motown-produsent Norman Whitfield. Den trengte litt bearbeiding, men da den ble ferdig var Grapevine-låten den første Strong og Whitfield hadde skrevet sammen.
Nei til Miracles, nei til Gaye
Det skulle bli mange flere, men det lar vi ligge her og vender i stedet tilbake til «I Heard It Through The Grapevine». Slik praksisen gjerne var i samlebåndselskapet Motown, prøvde Whitfield den på flere ulike artister. Den første dokumenterte var The Miracles versjon som ble innspilt i august 1966. Men Gordy var ikke overbegeistret for låten og nektet The Miracles å gi den ut som singel. I stedet ba han Strong/Whitfield gå tilbake til tegnebordet og komme opp med noe bedre. Om de gjorde det og hva resultatet ble vites ikke, men det er kanskje svar nok?
Et halvår etter var det Marvin Gaye sin tur å prøve seg. Siste innspillingsdag var 10. april 1967, men selv om både Whitfield og Gaye hadde tro på låten, sto Gordy på sitt. Nok en gang ga han – som Motown-sjef – beskjed om at det var helt uaktuelt å gi den ut som singel. Den delte dermed samme skjebne som The Miracles-versjonen og ble gjemt bort på en LP («In the groove», som kom året etter).
Glady’s store hit
Før det hadde imidlertid også Glady’s Knight & The Pips i juni 1967 spilt inn «I Heard It Through The Grapevine». Berry Gordy var ikke overbegeistret denne tredje gangen heller, men til slutt klarte Whitfield å overbevise Gordy om at det var verdt et forsøk å gi den ut som singel. Motown la minimalt med musiker i markedsføringen, men da den endelig kom høsten 1967 gikk den likevel helt til topps på r&b-listene – og klarte også andreplass på Billboard Hot 100.
Dét, mente Whitfield, beviste en gang for alle at Gordy hadde bommet på denne låten, og igjen foreslo han at Motown burde slippe Marvin Gayes versjon på singel. Dét syntes Gordy var en usedvanlig dårlig idé, sånn rett etter at Glady’s Knight hadde hatt en kjempehit med nevnte låt. Det ble derfor et kompromiss, Gaye fikk gi ut sin versjon av «I Heard It Through the Grapevine», men altså kun som et kutt på 1968-LPen «In the Groove».
DJene bak suksessen
Og der kunne historien ha endt, hadde det ikke vært for at da radio-DJene fikk det nye Gaye-albumet var det svært mange som forelsket seg i nettopp Grapevine-kuttet og spilte det om og om igjen. Så mange ganger faktisk, at Gordy til slutt krøp til korset og skjønte at det ikke var noen vei utenom. Han sa ja til å gi ut Marvin Gayes «I Heard It Through The Grapevine» som singel, og 28. oktober 1968 kom den i handelen.
Det var altså nesten halvannet år etter at Gaye hadde spilt den inn, og det måtte usedvanlig mye mas til for å få det til. Men historien krevde sin rett, og 14. desember gikk den helt til topps på Billboard Hot 100 – hvor den ble liggende i hele sju uker. Med den konsekvensen at Motown også omdøpte Gayes LP «In the Groove» til… ja, nettopp: «I Heard It Through The Grapevine».
En klassisk klassiker!
Av Leif Gjerstad
Les også: Ti klassiske skilsmisser
Les også: Rockens krig mot Vietnamkrigen
Se video (dessverre ikke fra 1968)::
<iframe width=»560″ height=»315″ src=»https://www.youtube.com/embed/YUzTr2P0AJo» frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe>