(Intervju første gang publisert i mars 1993)
Oslo: Kong Vinter har ikke sluppet sitt tak på Norge ennå, men det stopper ikke herrene Lars Saabye Christensen og Kåre Virud. Sammen med Baard Slagsvold og Tore Wildhauer har de som Norsk Utflukt lagt ut på en fascinerende reise gjennom norsk bluespoesi med albumet «Med lyset på».
Bluesveteranen Kåre Virud og forfatteren Lars Saabye Christensen har kjent hverandre siden 1970-tallet, da kimen til dagens samarbeid ble født. Lysten til å utvikle samarbeidet har levd siden den gang, men av forskjellige grunner er det ikke blitt noe av – før nå.
– For et par år siden fant vi tida moden til å gjenoppta samarbeidet, og det førte til gruppa Norsk Utflukt og albumet «Med lyset på», forteller Virud og Saabye Christensen under et lite lanseringstreff på Cafe Nordraak i Oslo.
Gammel ungdomsdrøm
Paret understreker at Norsk Utflukt er en gruppe, og at «Med lyset på» er noe mer enn en plate hvor en tilfeldig lyriker har levert tekster til et knippe sanger.
– Da vi ble enige om å starte gruppa, skrev jeg noen tekster som Kåre satte musikk til. Med det som utgangspunkt jobbet vi sammen fram uttrykket vårt, sier Lars Saabye Christensen som innrømmer at det å være med i et band kan betraktes som en gammel ungdomsdrøm som endelig er gått i oppfyllelse.
– Musikk har betydd mye for meg helt siden guttedagene. Det er rocken som har vært min referanseramme, og for meg har skrivinga alltid vært nært knyttet til en musikalsk rytme. Men jeg har aldri kunnet synge eller spille, så mens andre ungdomskamerater startet band satt jeg på kammerset og skrev, røper Lars Saabye Christensen som hevder at bluespoesien ligger ham spesielt nært hjertet.
– Bluestekster er så befriende rett på sak, men selv med sin blå stemning syter de ikke. De har en kraft og energi som fascinerer meg.
Deler rampelyset
«Med lyset på» består av tolv låter, og med unntak av tre tekster som tidligere har vært publisert i Saabye Christensens diktsamlinger, er alt skrevet spesielt for denne plata. Saabye Christensen og Kåre Virud bytter på med å fremføre tekstene.
– Men all sangen tar Kåre seg av. Jeg har lovet familie og venner å aldri synge. Enkelte ganger kan det være en klar fordel å innse sine begrensninger og holde seg til det man kan best. Så etter et katastrofalt forsøk på å synge litt i studio, ble vi raskt enige om at skulle jeg åpne kjeften så var det for å lese og ikke synge, smiler Christensen.
Norsk bluespioner
48-årige Virud er en av landets virkelige bluesveteraner – og pionerer. Allerede i 1974 ga han ut sin første plate, «Barbeinte Engel», og helt siden den gang har han tviholdt på norske tekster til sin bluesbaserte musikk.
– Det er i Norge jeg lever, og ved å synge på norsk får musikken et mer personlig uttrykk. Å jobbe sammen med Lars på denne måten har vært en ny opplevelse. Det var helt uproblematisk å overlate tekstskrivingen til ham, forteller Virud som i mange år også har ledet sitt eget Telemark Blueslag.
I dette bandet inngikk Tore Wildhauer, som også har spilt sammen med blant andre Åge Aleksandersen, Steinar Albrigtsen og Tre Små Kinesere. Og nettopp fra Kineserne har Norsk Utflukt hentet fjerdemann, Baard Slagsvold.
Leser til dans
Forut for plateutgivelsen har Norsk Utflukt spilt en rekke konserter de siste to årene.
– Jeg pleier å si at jeg er den eneste forfatter i Norge som har lest til dans på Notodden. Men det er en helt annen opplevelse å stå på scenen med et band i ryggen enn alene, flirer Lars Saabye Christensen som har bidratt med gruppas navn.
– Norsk Utflukt er hentet fra et av mine dikt, om en linedanser som halvveis på sin ferd langt over bakken oppdager at tauet er slutt. Det representerer et lite spenningsmoment, en utflukt hvor ingenting er gitt.
Fruktbart samarbeid
Å samarbeide med lyrikere er ellers ikke noe helt nytt for Virud. I siste halvdel av 70-tallet lagde han to LPer sammen med Jan Erik Vold. Og tilsvarende har Saabye Christensen også en viss erfaring med å jobbe sammen med musikere. Det er bare et par måneder siden Dronning Mauds Land kom med en kritikerrost CD, med tekster signert Lars Saabye Christensen.
– På grunn av min oppvekst med rock som inspirasjonskilde er dette en naturlig forlengelse av mitt forfatterskap. I Norge har vi ikke hatt noen tradisjon for denne type samarbeid mellom lyrikere og musikere. Fremover tror jeg det blir mer vanlig for musikere å henvende seg til profesjonelle skribenter, sier han.
Postkassa full
– Ikke bare jeg, men hele min forfattergenerasjonen har vokst opp med rock. Rockepoesien er dessuten den poesien som har nådd ut til flest på 1980-tallet, sier Christensen som smilende forteller at postkasssa hjemme på Vesterålen de siste månedene har vært full av demokassetter fra artister som gjerne vil ha ham som samarbeidspartner.
– Men i øyeblikket har jeg mer enn nok med dette bandet, konstaterer Lars Saabye Christensen som om noen få uker legger ut på ny turné sammen med resten av Norsk Utflukt.
Av Leif Gjerstad
(Intervju første gang publisert i NTB 08.03.1993)