Det fysiske platesalget har stupt de siste årene. Til gjengjeld har interessen for norske musikkbiografier aldri vært så stor som i år.
Kanskje begynte det med Keith Richards. Kanskje var det boka om Åge Aleksandersen som gjorde det. Sikkert er det i hvert fall at Richards selvbiografi «Livet» ble tatt i mot med sjeldent stort jubel, mens hele 40.000 nordmenn ville kjøpe og lese journalist Ole Jacob Hoels «Åge»-biografi.
Det står også klart at interessen for norske musikkbiografier aldri har vært så stor noen gang som nå i høst.
Mangfoldig høst
Musikkbiografier er selvsagt ikke noe nytt, verken der ute eller her hjemme. Og for å holde oss på den hjemlige arenaen har artister som a-ha, Jokke & Valentinerne, Turboneger, Seigmen, Radka Toneff, Ronnie LeTekrø og altså Åge Aleksandersen fått sine bøker det siste tiåret.
Men aldri er det kommet så mange profilerte artistbiografier i løpet av et så kort tidsrom som denne høsten. Det startet med Vidar Busk i august, fortsatte med Hellbillies for en drøy uke siden (17. september) og så følger bøker om deLillos (5. oktober), Motorpsycho (16. oktober) og Dumdum Boys (22. oktober) som perler på en snor.
Dessuten blir Mayhem beæret med en egen fotodokumentarbok (6. oktober), mens The Aller Værste-sjef Sverre Knudsen skildrer sitt liv (hvorav inngår TAV) i oppvekstboka «1979» (8. oktober).
Legg til dette at tidligere rockemusiker Helle Stensbak har debutert med en krimroman fra musikkmiljøet, «Monopol», og at forfatter Arne Svingen (med fortid som mangeårig musikkjournalist) skriver om musikk i sin siste roman «Mannen som gikk gjennom lydmuren», og vi skjønner at musikk mellom permer er in som aldri før.
Les også: Helle Stensbak – Falskspill i musikkbransjen (intervju)
Tid for oppsummering
– Oppsvinget i interessen for musikkbiografier er en internasjonal trend. Den kan enklest forklares med at vi i dag begynner å få mange rockartister som har holdt på lenge. Nå føler de behov for å oppsummere sin karriere, og gjør de det ikke selv, så er det andre journalister eller forfattere som påtar seg oppgaven. For slikt stoff om artister har vært underkommunisert i bokform, sier redaksjonssjef Jan Swensson i Gyldendal forlag. Det er de som blant annet har gitt ut biografiene om Åge Aleksandersen og Turboneger.
Bare et steinkast unna Gyldendal holder Aschehoug forlag til. De har i høst allerede sluppet Vidar Busk, og det er hos dem boka til Sverre Knudsen og bøkene om Dumdum Boys og Mayhem kommer nå i oktober.
– Foruten at det handler om artister som har holdt på lenge, handler det også om en viktig epoke i norsk musikk som er klar for å oppsummeres. Artistene som er bokaktuelle nå har både preget en generasjon og definert norsk rock, påpeker forlagsredaktør Nazneen Khan-Østrem i Aschehoug forlag
Ikke så mange flere
Verken Swensson eller Khan-Østrem tror at trenden med musikkbiografier vil vare særlig lenge.
– Det er begrenset hvor mange flere norske artister som per i dag er av interesse som bokprosjekt, sier Swensson mens Khan Østrem stiller det retoriske spørsmålet «hvilke andre band er interessante? Kan du nevne noen?».
Etter en kort latter velger hun selv å svare.
– Ikke egentlig så mange. Jeg ser dessverre ikke så mange.
Av Leif Gjerstad
Noen av høsten norske musikkbøker:
Erik Holien: «Balladen om Vidar Busk». Biografi, utkommet (Aschehoug)
Helle Stensbak: «Monopol». Krim, utkommet (Gyldendal)
Arne Svingen: «Mannen som gikk gjennom lydmuren». Roman, utkommet (Cappelen Damm)
Cecilie Asker/Trygve Indrelid (foto): «Hellbillies 25». Biografi, utkommet. (Cappelen Damm)
Bård Ose/Finn Tokvam: «P.I.L.S. – populærmusikk ispedd litt sladder». Kommer 1. oktober. (Kagge)
Yngve Knausgård/Lars Lillo-Stenberg: DeLillos. Biografi, 5. oktober. (Cappelen Damm)
Jørn Stubberud: «Dødsarkiv Mayhem 1984-1994». Biografi, 6. oktober (Aschehoug)
Sverre Knudsen: «1979». Oppvekstfortelling/biografi, 8 oktober (Aschehoug)
Sindre Kartvedt: «DumDum Boys – en vill en». Biografi, 22. oktober (Aschehoug)